Spanje Nieuws

Het kan beter

Restaurante Buenos Aires in Petrer: een belevenis. Prachtig gelegen, net buiten het dorp aan de andere kant van de snelweg, met prachtig aangelegde tuinen en uitzicht. Alleen open in het weekend. Vandaar dat wij elke keer bot vingen; ze waren steeds gesloten. Nu, na de middeleeuwse ochtend in Villena, gingen we weer; en ja hoor, het was dik 13.00 uur (wel vroeg) en vanaf 12 uur geopend. Nou ja….Niet dus. Via een zijdeur naar binnen, en ineens, een vrouwtje in schort. Of het restaurant open was om te eten? Ja hoor, ze zou de deur open doen. Enfin, de rosado was gauw gebracht, evenals nootjes en tomate frito & gegrild brood. En toen kwam ham en kaas. En mosselen. Niks kaart of menu. Dus ik vroeg maar eens hoe dat hier eigenlijk ging. Nou, na de apertivios konden we nog een relleno of een caldo (bouillon) kiezen, en dan vis of vlees van de houtskoolgril. Hij had ook tonijn. Nou, we wilden wel een wat proberen:  konijn, kip, entrecote en lam. De tonijn kwam ook. Niet besteld, maar hij hoorde dat ik tegen Joost zei, ze hebben ook ventresca. Vooraf echter nog een bordje gefrituurde calamares en boquerones. Zalig. Enfin, nog een rosadotje, de bijlagen waren ietwat aan de verbrande kant (dus laten staan) maar het vlees was goed.  En toen we klaar waren kwam vanzelf een dessert. Vers fruit: kiwi, banaan, aardbei en ananas. Met een warm choco moelleux ofwel nog vloeibaar van binnen; zalig om de aardbei hierin te dopen. Dat was nog eens een etentje! En wat kostte het? ‘’Doe maar 50,00’’. Nou, hier komen we nog eens terug; prachtige locatie, gastvrij, lekkere tapas en goed eten.

 

De OESO heeft een rapport met 28 aanbevelingen samengesteld om Spanje miliuevriendelijker te laten worden. Geprezen om haar vele verbeteringen sinds de eeuwwisseling, als het gaat om milieubeleid, valt er nog veel te doen…Bij duurzame ontwikkeling moet het milieu beter worden geïntegreerd in de economische besluitvorming. Lukt niet, geld is te belangrijk. Decentraal bestuur en centrale regio? Botst ook. En dan de inkomsten uit milieubelasting: behoren tot de laagste van Europa, die mogen dus omhoog. Oh ja, wie zal dat betalen?  Een status als natuurpark of beschermd gebied is een wassen neus, en wijkt vaak voor bouwsector, toerisme of ander winstbejag. Spanje zorgt slecht voor bedreigde (dier) soorten zoals de lynx, monniksrob of nerts. Overbevissing, luchtvervuiling en klimaatverandering? Daar moet Spanje nog hard aan de slag. Maar oh geluk, de CO2 uitstoot is met 20% gedaald t.o.v. het jaar 2000, door toegenomen gebruik van duurzame energie en een strenger beleid op het gebied van energie efficiëntie (geldt alleen voor burgers, niet voor bedrijven…). Ach ja, mooie woorden, goede analyses maar het zal weinig resultaat opleveren. Helaas.

 

Deze keer ga ik niet in op de dagelijkse meldingen over corruptie, fraude of politiek gekonkelefoesel. Het zou een herhaling van zetten zijn, en daar heb ik even geen zin in. En de Koning hoeft toch geen vaderschapstest te ondergaan; zie je wel....We zijn niet allemaal gelijk. Maar dat wisten we al