Spanje Nieuws

Catalanen, olijfolie en elektra

Die Catalanen toch; ruim 700 burgemeesters zullen de Catalaanse staat promoten tijdens de lokale verkiezingen. Ze vertegenwoordigen maar 36% van alle burgemeesters in die regio. En nog meer nieuws over Catalonië: die regio wil patiëntengegevens uit de publieke gezondheidszorg verkopen; ze worden dan eerst anoniem gemaakt, voordat ze aan private ondernemingen voor goed geld verkocht gaan worden.

En alsof het niet op kan: Het Europees fonds voor regionale ontwikkeling (FEDER) geeft 868,4 miljoen (gestart in 2014, lopend tot 2020). 68,1% meer dan de regio ontving tussen 2007 – 2013. Het grootste bedrag is gericht op investeringen en groei van werkgelegenheid in die regio. Nou, Lena kent regio’s, die het geld beter kunnen gebruiken, want El President Mas heeft het daar aardig verstierd en de rijkste regio verkwanseld. Het geld wordt aan regio-regering en gemeentes verstrekt. FEDER staat voor ‘’stimuleren van regionale economieën. Ja hoor, geld gaat in de verkeerde zakken, en over een paar jaar constateren we wederom dat van de intentie niks is terecht gekomen…

 

Olieprijzen zijn laag, nietwaar? Maar benzine is weer gestegen. Net voor Pasen; waar miljoenen mensen in de auto stappen. Dat is even lekker binnenhalen, zeg. Ondanks de lage (ruwe) olieprijs blijkt de prijs van benzine 10,08% hoger te liggen dan begin 2015. Maar als je dat vergelijkt ten opzichte van 2014 blijkt er een daling van gemiddeld 10% te constateren…Ja, zo kan je alles wel leuk draaien.

 

Wetenschappers van de Cordoba Universiteit hebben met de Carbon 14 methode bewezen, dat olijfbomen al 12 eeuwen geleden in deze regio groeiden. 800 na Chr. groeide rondom Casabermeja olijfbomen, die tot op heden nog geoogst worden. El Molino de Hortelano heeft 8 bomen die ruim 1200 jaar oud zijn, en die verzorgt worden door Miguel Martin. Een van zijn bomen is door de Spaanse Associatie van Olijvendorpen in 2013 als ‘’beste monumentale olijfboom’’ in Spanje uitgeroepen, onder de naam Olivo de Arroyo Carnicerol. De enige boom in Andalusië met een dergelijke erkenning. De oude bomen hebben brede en gekronkelde stammen, met deels open wortels die de grond, waarin ze groeien, lijken te omarmen. De olie van deze oude bomen – maximaal 130 liter – wordt voor 25 Euro/liter in een beperkte oplage verkocht. De olijven zijn hand geplukt en worden in de molen uit de Romeinse tijd geperst en in speciale flessen afgevuld voor de verkoop. Deze ruim 1200 jaar oude bomen kregen 300 jaar geleden gezelschap van nieuwe bomen die geplant werden, en waarvan er nog 70 in Casabermeja groeien in de 3 variëteiten Verdial, Manzanilla en Hojiblanca.

 

Sicav staat voor een publiek bedrijf met beperkte aansprakelijkheid, met als doel om te investeren in financiële zaken. Met groot belastingvoordeel, want ze betalen maar 1% bedrijfsbelasting, mits ze meer dan 100 aandeelhouders hebben; er zijn enige beperkingen ten aanzien van investeringen en het kapitaal moet minimaal 2,4 miljoen zijn. Supervisie vindt plaats door het Nationaal Comité voor Marktwaarde en de Directie van de schatkist. Over het algemeen wordt een dergelijke Sicav gebruikt door mensen met veel geld, om zo praktisch geen belasting te betalen. Eind 2014 vertegenwoordigden de 3228 Sicav’s in Spanje een vermogen van ruim 31 miljard.

 

Ondertussen richt de belastingdienst zich wederom op de kleine man en de mini-fraudeurs en de consumentenorganisatie FACUA berekende dat de prijzen voor elektra in 2014 met 12,7% stegen.