Spanje Nieuws

Gouden parachutes, boeven of toch eens recht?

Ja, ja, de verkiezingen. Als je Rajoy (de heersende premier) moet geloven, schept hij nog voor de verkiezingen wel 800.000 banen. Nadat hij er een miljoen of meer had vernietigd…Ondertussen beleeft de UP &D een crisis, moet de PSOE zich hervatten, en lijken Ciudadanos en Podemos toch eindelijk het 2 (of te wel 1) partijenstelsel definitief naar de prullenbak te verwijzen.

 

En wat een vooruitgang, de Catalanen en de Fransozen willen hun regionale treinen op elkaar afstemmen.

 

Verrassend: hoe kan een politiecommissaris nu intense commerciële activiteiten ontplooien naast zijn drukke baan gedurende de afgelopen 30 jaar, waarmee hij met zijn familie samen wel 46 organisaties kon oprichten in o.a. Spanje, Uruguay, Panama en de USA met een geschat vermogen van 14 miljoen? Wauw.

 

Repsol mag de Canadese Talisman opkopen, met welnemen van de EC. Een transactie van ruim 10 miljard. Zonder gevolgen voor de competitie in de markt. Ja hoor.

 

Ondertussen heeft de ECB wel 5,4 miljard aan Spaanse schuldpapieren opgekocht via he QE schema; naast 11 miljard van Duitsland, 8,7 miljard van Frankrijk en 7,6 miljard van Italië. Malta volgt met maar 5 miljoen, Litouwen met 39 miljoen en Estland met 75 miljoen.

 

Ik verbaas me toch altijd weer over al die onschuldige bazen, die nooit niks wisten en altijd zijn het hun medewerkers, die de fout in gingen….Zo Grinan: de fraude in Andalusië was echt geen vooropgezet plan, en als het fraude was? Dan zijn het de medewerkers die het deden. Zelf is hij uiteraard onschuldig.

 

Artsen in Alicante willen ten minste 10 minuten per patiënt besteden, de bezuinigingen en het bevriezen van rekruteren van nieuwe artsen laat op dit moment maar 5 minuten toe. Moet je toch liever even niet iets mankeren.

 

En de Spaanse Belastingdienst vertelt de belastingbetaler, hoe zijn geld besteed wordt: Over 2013 (want 2014 is nog te vroeg…) is het als volgt: pensioenen, werkloosheidsuitkering en andere soorten ‘’welvaartsuitgaven’’ kosten 40 van elke 100 geinde Euro’s. Gezondheidszorg: 14 per 100, Onderwijs 9 per 100. Verdediging, beveiliging 7 op 100, 9 voor bevordering van economische groei en industriële competitie, research, verbetering van transport en participatie in internationale projecten en energiepolitiek. Dan hebben we de algemene overheidsdiensten, zoals parlementen, ontwikkelingshulp, contributies aan internationale organisaties en verkiezingskosten, goed voor 8,00 op de 100 Euro. 7 op 100 worden gebruikt voor terugbetaling van rente op leningen, 3 voor cultuur, televisie en sport & religie. 2 op 100 voor milieu en 1 voor huisvesting en openbare verlichting, water en infrastructuur. Ik heb het maar niet nagerekend.

 

700 mijnwerkers worden ontslagen omdat de elektriciteitsbedrijven hun kolen niet willen opkopen. In Hullera Vasco-Leonesa. Per mei wordt gestopt met kolenwinning.

 

Met 15,5 % is de huizenverkoop gestegen; en 1 op de 3 wordt cash betaald. Huh?

 

Typisch, de top in Barcelona – met 36 landen – over de Jihadisten dreiging krijgt nauwelijks aandacht. Spanje organiseerde de top, samen met de EC en Estland, met representaties uit o.a. Marokko, Algerije, Tunesië, Egypte, Israël, Palestina, Jordanië en Libanon. Velen stuurden hun ministers van Buitenlandse zaken, behalve Israël en Griekenland, Engeland, Ierland, Bulgarije, Finland en Litouwen.Israelische en Palestijnse diplomaten voeren afzonderlijk overleg.

 

Als gevolg van klimaatverandering zal in de provincie Alicante voor 2050 een stijging van temperatuur tot 40 graden gaan plaatsvinden. Op dit moment lijkt het eerder omgekeerd….

 

Het beste is, om met een gouden parachute met pensioen te gaan, luidt een spreuk. Nou, Cardinal Rouco lijkt dit wel al te letterlijk te nemen. Met 78 verliet hij het aardsbisdom Madrid en slijt zijn levensdagen in luxe zoals hij dat wil. In een 1,7 miljoen 6-kamer/370 m2 appartement vlakbij de Almudena Kathedraal; renoveren kostte 370.000. Met 75 weigerde hij om met pensioen te gaan, zeer tot ongenoegen van de Paus. En nu zetelt hij in een paleisje, omdat hem geweigerd werd, verder te resideren in het aartsbisschoppelijke optrekje…En dan zeggen ze nog ‘’hij draagt zijn eigen kruisje’’. Van goud zeker, met diamanten omringd….En sommigen vinden dat deze aantijgingen toch niet terecht zijn en roepen om stopzetting van dit soort laster. Een enkeling vindt het schandalig. Ach ja, voor de kerk zijn we toch allemaal gelijk? Maar dat is kennelijk voor diverse uitleg vatbaar. Want leg dit maar eens uit aan en dak- of werkeloze, of een gezin, wat nauwelijks kan rondkomen. Oh ja, het appartementje is eigendom van een stichting en geërfd door de kerk. En deze Rouco verdient het om in relatieve luxe en comfort te leven, want hij was een belangrijk man voor kerk en maatschappij. Dat verklaart natuurlijk alles.

 

Het werd tijd; Camps – de voormalige president van Valencia – werd uit de PP lijst voor verkiesbare kandidaten geschrapt, en dat betekent tevens, dat hij niet meer aforado is. Het privilege voor heel veel mensen, met een voorkeursbehandeling als ze de fout in gaan…Hij moet toch voor het Valenciaanse Provinciaal Gerecht opdraven, in plaats van bij het Hoger Gerechtshof. Vanwege corruptie, fraude en machtsmisbruik tussen 2008 – 2012. Zelf beweerd hij uiteraard onschuldig te zijn en wijst op alle complimenten en ‘’goed gedaan jochie’’ betogingen uit de regio voor zijn regeringsperiode. Omdat hij nu voor een ander gerecht moet voorkomen, wordt alles weer van onder af uitgeplozen, moeten weer 60 getuigen opdraven en dan kan het theater beginnen.