Spanje Nieuws

Schaapjes zonder drone-herder

In een Duitse krant viel te lezen, dat schaapherder & zijn honden verleden tijd zijn en plaats zullen maken voor drones. Dan nog een berichtje via Foodlog over het feit, dat in Zwitserland – als het nodig is – koeien kunnen vliegen. In een harnas onder een helicopter in ontoegankelijke berggebieden. Nou, Lena voorspelt dat de schaapherder met zijn honden in ons dal voorlopig nog heel wat jaren zal rondlopen. Deze rustige, Spaanse schaapjes zullen zich niet laten intimideren door gekke drones…En zo hoort het ook. Wij genieten er elke keer weer van, als we een of meer kuddes zien.

 

Russische vissersboot kapseisde voor de Canarische Eilanden. Een olievervuiling dreigt; ruim 1400 ton olie was geladen. Het ligt op 2,4 km diepte 25 km voor de kust bij Maspalomas. Nadat eerder een brand in de haven van Las Palmas was uitgebroken: de 72 bemanningsleden werden gered, het vuur niet geblust (waarom niet?) en het schip naar open zee gesleept, om een vervuiling van de kust te voorkomen. Ach, wat kan het ook schelen, als er op open zee olie lekt….

 

Rodrigo Rato, PP-lid, voormalig premier en IMF baas, is wel erg diep aan het vallen. Over miljoenen aan verzwegen geld, belastingontduiking, verdoezeling van inkomstenbelasting van ruim 1,4 miljard en gebruikmaking van fiscale amnestie – er loopt al een onderzoek over zijn rol in de gratis Creditcards van Caja Madrid. En dan nog beweren ‘’ik weet van niks’’. Nee, handig zijn familie ingezet; El Mundo liet op 2 pagina’s het gedrocht aan netwerkjes/bedrijfjes en samenhang zien van de verdoezeling van ruim 27 miljoen. Hij was een van de ruim 31.000 ‘’fortuinlijken’’ die gebruik maakte van de amnestie. Schandalig wordt deze amnestie nu genoemd – ja hoor, in de aanloop van de verkiezingen – maar schijnheilig blijft de PP toch gewoon de rijken koesteren en de burgers extra belasten.

 

Ach ja, El Pais meldt ondertussen dat volgens de laatste fraude-gegevens ruim 20 miljard aan Spaanse tegoeden op Zwitserse bankrekeningen liggen. En aangezien het nog een paar jaar duurt om gegevens uit te wisselen, liggen ze daar nog even veilig. Ruim 4 miljard is ook weer gevonden in Andorra. En het aantal mensen, welk thans speciale aandacht van de Belastingdienst geniet? 750. Van de ruim 31.000? Het is maar goed, dat de afgelopen jaar al ruim 124 miljard aan geld in het buitenland opgespoord kon worden. Ook beboet? Denk van niet.