Spanje Nieuws

Money money money

Een aantal natuur- en milieuorganisaties, waaronder Greenpeace, Ecologisten in Actie en WWF roepen om wetgeving, om o.a. fracking, kolenwinning en langere levensduur van kerncentrales tegen te gaan. Men wil milieubescherming om te voorkomen, dat land misbruikt mag worden voor fracking. Het 16 pagina tellende voorstel wordt naar alle partijen gestuurd. De ecologisten vragen de burgers niet, om op een bepaalde partij te stemmen, maar zij zullen de speeches van de partijleiders volgen en ze vragen, om milieu prioriteit te laten zijn in hun toespraken. Podemos gaf al aan, dat 16 voorstellen helemaal in haar straatje past, en Ciudadanos – beiden zijn de nieuwkomers naast PP en PSOE – heeft nog geen officieel commentaar gegeven.

 

ABC krant laat een foto zien van Rodrigo Rato, samen met Luis de Guindos (die Dijssie wil opvolgen) en Cristobal Montero en meldt, dat de minister van justitie Rajoy heeft gewaarschuwd voorafgaande de in hechtenis neming en doorzoeking van het huis van Rodrigo Rato. De regering stelde vast, dat er een fout was gemaakt in het lekken van deze informatie en vindt het gedoe eromheen stuitend. Rato heeft o.a. 2,8 miljoen ontvangen na zijn vertrek bij Bankia, en die had hij even niet gedeclareerd. Zoals nog een 20-tal andere miljoenen. Anti-corruptie-bureau wil Rato laten getuigen. Maar de kans is klein, want dan komen nog meer lijken uit de PP-kast. Niet handig, vlak voor de verkiezingen.

 

Mas – el president van Catalonië – heeft de Republikeinse Partij gedreigd, geen verkiezing in september uit te schrijven, als zij zijn CiU in het Catalaanse parlement niet steunt. Of dat stemmen oplevert? 

 

En in Murcia – meldt krant La Razon – hebben 5 partijen alvast een pactje gesloten welk de PP uitsluit. Podemos, Ciudadanos, PSOE, IU, UPyD hebben een overeenkomst getekend. Er blijft dus geen partner meer over voor het geval, dat de PP zou winnen…Zo kan je het natuurlijk ook forceren, een machtswisseling.

 

Illegale toeristenaccomodaties stegen met ruim 24% aan de Costa Blanca. De niet aangemelde appartementen zijn goed voor ruim 800 miljoen aan inkomsten en absorberen ca. 70% van de buitenlandse toeristen. Valt in het niet bij de grote belastingontduikingen en fraude….

 

Terwijl in de private sector ruim 114.000 banen verloren gingen, hebben gemeenten en regionale overheden juist 30.000 banen gecreëerd. En er zijn ruim 287.000 meer vaste contracten. Maar La Verdad in Murcia meldt, dat de regio banen vernietigd, en wel 3 x sneller dan het nationale gemiddelde…En terwijl Rajoy in het EP zou melden, dat er minder werklozen zijn dan voor zijn aantreden, meldt Informacion in Alicante juist dat de PP na 4 jaar meer werkloosheid heeft geschapen. Is het nog te volgen?

 

Oh ja, en Rajoy denkt, dat de Rodrigo Rato affaire eigenlijk een samenzwering is tegen de PP en hij ‘’ziet’’ een aantal manoeuvres van buitenaf tegen zijn regering. En Rita Barbera, de ook niet zo koosjere burgemeester van Valencia, die ook maar weigert te vertrekken en nog niet onder aanklacht gesteld durft te worden, blijkt de afgelopen 3 jaar ruim 278.000 Euro representatiekosten uitgegeven te hebben. En het Nationale Gerechtshof heeft de borgtocht voor Rato en andere directeuren van Bankia verlaagd van 800 naar 34 miljoen, waarbij Rato maar 5,6 miljoen moet betalen, een schijntje dus.

 

Dat de partij PP toch over een zogenaamde B-rekening beschikte, is inmiddels ook voor de aanklager bewezen. Maar daarmee hebben ze nog geen belasting-criminaliteit of fiscaal delict gepleegd, toen het o.a. ruim 888.000 Euro aan niet gedeclareerde fondsen gebruikten voor hervormingsactiviteiten op het hoofdkantoor te Madrid. Dat is de conclusie over de zogenaamde parallel-boekhouding voor illegale partijfinanciering. 2 ex-penningmeesters worden geofferd, die moeten waarschijnlijk 5 jaar de cel in. En de anti-corruptie aanklager concludeert, dat de PP zich distantieert van de B-rekeningen. Hoewel de PP op zichzelf niet schuldig geacht wordt aan belastingontduiking heeft de partij wel degelijk civiele verantwoordelijkheid te nemen. Huh?