Spanje Nieuws

Boete en gedonder voor de verkiezing

Voor het eerst wil de Europese Commissie een boete opleggen, omdat de regionale overheid van Valencia – overigens niet moedwillig (?)– begrotingscijfers verkeerd zou hebben voorgesteld. Nieuwe bevoegdheden – namelijk om toe te zien of schulden en begrotingstekorten van landen binnen de perken blijven - maar gelijk uitproberen, lijkt het devies. De regering gaf bij de EU aan, dat het begrotingstekort groter was dan eerder gemeld, op basis van cijfers uit Valencia. Voordat de boete daadwerkelijk wordt gegeven moeten de regeringsleiders nog instemmen met de boete. Lena verbaast zich over dit 1e geval. Er zijn nog veel landen/regio’s die minstens een dergelijke scheve schaats reden…Maar iemand moet de eerste zijn, kennelijk. Mag de burger hier wederom voor dokken. 

 

Ach, en als we het toch over deze charmante autonome regio Valencia hebben, waar ook Alicante onder valt; er zijn maar 150 (ex) top politici die thans onder de loep genomen worden. Het regionale financiële systeem kreeg een aardige knaks door de CAM (spaarbank) affaire; en dan kwam daar nog Bankia en Bank of Valencia bij (die overgenomen werd door Caixa Bank). De Valenciaanse regering kwam in het nauw over manipulaties van de publieke zender (met 1,2 miljard schuld) en 1800 mensen werden ontslagen; ze moesten tevens Terra Mitica verkopen, en het vliegveld van Castellon. De filmstad Ciudad de la Luz en Ciudad de las Artes moeten ook geprivatiseerd worden. En dan heeft de regering ook nog 40 miljard schuld en nog die 150 lieden van duister allooi, die verdacht (of bewezen) fraude, omkoping en nog zo wat onsmakelijke zaken ten laste gelegd word. Waaronder 2 ex-presidenten van de Generalitat; 4 vicepresidenten; 9 kanseliers, 2 presidenten van het Valenciaanse parlement; 14 nationale afgevaardigden, en een paar burgemeesters en presidenten van provinciale overheden plus partijleiders van de PP. Oh ja, er komt nog verkwisting van publiek (belasting-)geld van ongeveer 12,5 miljard bij. Kinderen die nu in deze provincie worden geboren, hebben direct een ‘’schuld’’ van 100.000 en ongeveer 1/3 van de ruim 5 miljoen burgers riskeert sociale uitsluiting. Het kan erger…

 

Een van de oprichters van Podemos – Juan Carlos Monedero – is eruit gestapt en brak met Pablo Iglesias, de leider van de partij. Kennelijk lijkt een minuut op tv belangrijker dan de onderlinge debatten, was een van zijn harde kritische uitspraken. De partij zou zijn verworden tot precies dat, waartegen men juist wilde strijden, is een ander verwijt. En dat vlak voor de verkiezingen.

 

De veerboot die in de haven van Mallorca in brand vloog, en naar open zee werd gesleept – met kans op natuurramp – zal volgens de Italiaanse eigenaren naar de haven van Sagunt (Valencia) gesleept worden, hij lijkt stabiel genoeg om niet te breken of nog meer olie te lekken. Welke gevolgen de al gelekte olie heeft aangericht, is nog niet bekend.

 

Luis Gestoso, lid van de PP en hoofd van de 112 lijn, heeft zijn partij verlaten en meldt zich bij Ciudadanos. Hij kon zich niet langer identificeren met een partij, die zich zelf verrijkt en continu onder vuur ligt door fraude/belastingontduiking en andere schandalen. Meldt La Verdad, Murcia. En  Rajoy negeert – zoals gebruikelijk – de regio Murcia en voert overal elders campagne.

 

Esperanza Aguirre – die dacht dat ze in Madrid wel even op de drukste straat kon parkeren om even te pinnen, en vervolgens wegreed voor de Guardia Civil en zich vervolgens thuis verschuilde, denkend, als Bekende Spaanse ermee weg te komen - moet toch voorkomen. Ziezo. Ondertussen vecht ze voor het burgermeesterschap. Dus belooft deze PP-kandidate dat zij meer tehuizen voor daklozen zou laten bouwen. Ineens. Nadat een eerdere uitspraak van haar, om daklozen uit de straten te verwijderen, omdat dit slecht was voor het toerisme, haar veel kritiek opleverde. Dit is dus niet plots hervonden medeleven/zorg voor daklozen, maar puur verkieizingsgebral. Want straten zonder daklozen zijn beter voor het toerisme. En dan doet ze nog een duit in het zakje: als ze gekozen wordt, wordt de onroerend goed belasting met 50% verlaagd; de grootste bron van inkomsten van Madrid…