Spanje Nieuws

Over auto's, overwerkte magistraat en zeldzame mineralen

El Pais meldt, dat Spanje een van de 11 landen in de EU is, die fracking toestaat. Ondanks protest van regio’s, schaarste van water en grote risico’s. En Duitsland en Engeland staan dit proces ook toe om olie te winnen. 

 

Recente prognoses laten zien, dat Ciudadanos op 13,8% komen, de PP rond 25,6%, PSOE 24,3% en Podemos 16,5%. Ciudadanos en Podemos zullen bepalend zijn voor de regering door heel Spanje heen. De PP zou zich staande houden met steun van Ciudadanos in Madrid, Castilla-La Mancha en Valencia (verdorie) en de PSOE met Podemos zou het goed doen in Extremadura en Asturië. Of daarmee het 2-partijenstelsel op de schop kan?

 

En ja hoor, met dank aan de overige 27 EU landen moet Valencia die boete van 19 miljoen gaan betalen. Lena eist dat andere landen nu ook gaan dokken. Hint: Frankrijk, Griekenland, Portugal, Balkan- en Oostbloklanden. Of eigenlijk: allemaal. Misschien met uitzondering van het braafste jongetje van de klas…?

 

De EC en de ECB waarschuwen voor de kwetsbaarheid van de Spaanse economie en willen nog meer hervormingen. Vooral op de arbeidsmarkt moet er meer gebeuren met betrekking tot vaste/flexibele contracten en de dienstverlening moet professioneler.

 

Spanje loopt achter in Europa. Met maar 508 verplegers voor elke 100.000 inwoners, staat het op nr. 21 van de 28 EU landen. Maar er zijn regionaal grote verschillen; Navarra is de enige regio, die voldoet aan het gemiddelde EU % en heeft 828 verplegers/100.000 inwoners. Valencia heeft er 477. Andalusië en Murcia scoren het laagst met maar 379. Hier zouden dus 36.285 moeten bijkomen. Maar wie zal dat betalen? Het blijkt, dat in Spanje 237.400 verplegers en 172.800 artsen zorgen voor ruim 46,7 miljoen mensen; respectievelijk 57,8% verplegers en 42,1% artsen tegen het EU gemiddelde van 70% verplegers en 30% artsen. Advies; beter niet ziek worden.

 

Een ietwat vreemde zaak speelt zich af voor de Hoge Raad, waarbij de Nationale Commissie voor Juridische Macht wordt aangewezen, om de gebeurtenissen rond de magistraat Ugena/Sevilla Provinciaal Gerecht, te erkennen, zodat compensatie voor de familie komt. Wat is het geval? Deze man stierf aan een hartaanval mei 2014, en de Andalusische Hoge raad heeft zijn dood gerelateerd aan de hoeveelheid werk die hij moest behappen. Ze achten het bewezen, dat zijn dood duidelijk beïnvloed was door nervositeit, depressie, psychosociale stress en vooral werkdruk. Dat laatste op basis van het aantal zaken, die hij moest uitwerken, toen hij aantrad. Maar hij leed ook aan hoge bloeddruk, was veel te dik, rookte en kreeg meerdere hersenbloedingen. Toen hij overleed, bleken er nog 434 zaken af te wikkelen (terwijl in 2013 nog 390 zaken open stonden.

 

Het zou wel eens booming business kunnen worden. Maar met welke (milieu) gevolgen? Zeldzame mineralen zijn van groot belang voor de industrie, vooral door de komst van nieuwe technologieen. Ze worden o.a. toegepast in smartphones, televisies, windturbines en batterijen in hybride auto’s. Ze zijn bekend onder de chemische groep van Lanthanides (nrs. 57- 71) en Actinides. China is op dit moment de hoofdproducent van zeldzame mineralen, en door de export beperkingen is het Westen wakker geworden. Want waar het Midden Oosten olie heeft, bezit China dus deze zeldzame ‘‘aarde’’. Europa heeft geen mijn in productie die dit soort speciale mineralen kan winnen, maar nu wil een Spaans bedrijf, Quantum Mining, een project voor een mijn in het zuiden van Ciudad Real, vlakbij La Mancha, starten en heeft de aanvraag voor de vergunning ingediend. Onder de zeldzame 17 mineralen bevinden zich o.a. LA 57 voor nacht-zicht; SM 62 voor geleide wapens; EU 63 voor computerschermen/touch screens; ER 68 voor glasvezelkabels. Het gebied zou ongeveer 20 – 30.000 ton aan oxides bevatten. Hoewel het exploitatie gebied relatief klein is, zouden er duizenden hectares tussen Torrenueva en Torre de Juan Abad onderzocht kunnen worden. De zone bevindt zich in het midden van een gebied, welk Campo de Montiel wordt genoemd; een olijfbomengebied. Onder de zeldzame mineralen bevindt zich ook uranium, maar Quantum Mines stelt, dat de hoeveelheden daarvan heel klein zijn, en dat hun intentie is, om de zeldzame mineralen op te sporen en ze niet te scheiden. Want dat proces is veel gevaarlijker.

 

Het ministerie van Financiën schat de waarde van auto’s van Jordi Pujol Jr. in op ruim 1,6 miljoen Euro. Ze werden gevonden in een fabriekshal in Barcelona; een 12-tal Ferrari ‘s, Lamborghini’s en Porsches. Zelf had deze zoon van de ex-president van Catalonië een waarde van minder dan 10.000/wagen opgegeven. Alleen een van deze wagens heeft al een waarde van ruim ½ miljoen.

 

De krant Informacion meldt, dat de temperaturen deze week 35 – 40 graden kunnen worden, als  gevolg van een hete wind uit Noord-Afrika. De maand mei is nu al de heetste van de afgelopen jaren, en waarschijnlijk de heetste ooit, gemeten in deze provincie.