Spanje Nieuws

Niks geleerd, verkiezingsstrijd en quota

Als het aan de EC ligt, moet Spanje straks in het kader van het ‘’vluchtelingen quotum’’ ruim 3x zoveel vluchtelingen opnemen als nu, namelijk ca. 5000 (9%), terwijl andere kranten spreken over 16.000, dat zou 10x zoveel zijn dan in 2014. Maar Spanje zegt NO. In navolging tot Engeland, Frankrijk, de Baltische- en Oost-Europese landen. Lena voorspelde het al. En waarvoor hebben we dan nog asielprocedures? Hoe zeer de wens naar een beter leven met werk de begrijpelijke drijfveer is voor velen, om de oversteek te maken, is het signaal van de EC onjuist: kom illegaal binnen en je mag hier blijven. De thuislanden van deze migranten moeten aangepakt worden: kritischer kijken naar ‘’steun’’ (waarvoor); met terugkeer/opnameplicht van migranten en vooral concrete afspraken & doelen om in eigen land economie, scholing, gezondheidszorg en leefomstandigheden te verbeteren. Want uitzichtloosheid, in combinatie met slechte (en/of onveilige) leefomstandigheden is een van de oorzaken van migratie.

 

Artsen van het National Centre of Oncology Investigations hebben een einde gemaakt met de ‘’onsterfelijkheidsmythe’’ van de kankercel. Een Spaans team lijkt erin geslaagd, om de groei van de tumor te stoppen dankzij een innovatieve en effectieve therapie. Men spreekt triomfantelijk van ‘’we hebben het voor elkaar om kanker te stoppen’’. Vooralsnog in een longtumor. Of het een zeepbel is of echt baanbrekend? We zullen het zien.

 

Toen in 1998 de pleuris uitbrak in het National Park Donana, omdat de dam brak, waardoor rotzooi van de Aznalcollar open mijn het land overvloeide en natuur, flora en fauna ernstig beschadigde  of zelfs vernietigde, was iedereen even over de rooie. Deze mijn had nooit geopend mogen worden, maar ja, wat wil je? Belangen, geld en ego’s versus veiligheid, en bescherming van natuur en milieu? Tja…Nu oordeelde de Hoge Raad in Sevilla dat de heropening van deze mijn (voorlopig?) niet mag gebeuren. En verwees de toewijzing van de concessie door de Andalusische regering naar de prullenbak. In het laatste stadium van de tender werd de klus toegewezen aan Minorbis/Magtel uit Cordoba. En dat bedrijf was ooit verantwoordelijk voor de ergste milieuramp in Mexico. Emerita Resources, die ook op de tender inschreef, diende een klacht in. Het gerecht oordeelde, dat de winnende partij niet voldeed aan het minimum van gestelde eisen, en nog niet eens het 1e stadium van de tender had mogen afleggen. Nu wordt dus uitgezocht, waarom Minorbis, onderdeel van die Magtel groep, überhaupt kon meedoen en waarom de regering niets had geleerd van toen. De directeur-generaal voor Industrie, Energie en Mijnwezen, Asensio, moet dus voorkomen. Wordt vervolgd.

 

De verkiezingsstrijd wordt heter. Aguirre in Madrid roept het doemscenario op; als  Podemos aan de macht komt, stemt de Spanjaard de laatste keer echt; want daarna zullen Cubaanse tijden aanbreken. Prima! Het blijkt dat de huidige versoepeling en toenadering tot het zich vernieuwende Cuba vele goede zaken teweeg brengt!

 

Luis de Guindos is niet geïnteresseerd in een continuering van zijn ministerspost na de verkiezingen, hij wil de nieuwe Dijssie worden. Weer een omhoog gevallen bankier, die alleen zijn ego wil laten strelen. Rajoy ondertussen wil zijn hevig bekritiseerde Minister van Onderwijs Werth het liefst bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in Parijs onderbrengen. De stoelendans is al begonnen.