Spanje Nieuws

Stemmen, domme Rajoy en olijfbomenpest

En dan mag je stemmen….een lachertje. Je krijgt een stemkaart, waarop staat, waar je mag stemmen. Tijdstip? Staat er niet. Kom je aan bij het stemlokaaltje, staat een Guardia Civil meneer op te letten dat alles goed gaat. Binnen 4 tafeltjes, waaraan partijvertegenwoordigers zitten (PSOE, PP, CIUDADANOS en Podemos). Dan het ‘’stembureau’’ van 3 tafels aan elkaar. De een controleert de naam op de lijst, de 2e het paspoort met stembewijs, de 3e schrijft de naam met de hand op een lijst. En alle partij-tafeltjes vinken de hardop geroepen naam af op hun lijstjes. Hoezo privacy? En dan mag je dus op de tafel opzij van de ingang je stembiljet kiezen en dat in de envelop doen. Let op, wij mogen alleen lokaal stemmen, niet regionaal. Dus wij pakken het stembiljet – ook daar hebben we verder geen invloed op, je kiest de partij, en zij bepalen de mensen/volgorde – en dat stop je in de envelop. Enfin, we hebben gestemd. Voor wat het waard is. Niets dus. Want de stemmen in ons dorp bleven ongewijzigd: 10 PP, 10 PSOE en 1 alternatieve. Wie wordt burgemeester? Denk de PP. Zoals altijd.

 

Hagel zorgde voor miljoenenschade aan druiven en fruit in de regio Murcia. Ruim 400 hectare is zwaar getroffen. De regen/hagel is compleet aan ons voorbijgetrokken.

 

De EC mededingingscommissie onderzoekt, of de fiscale hulp die de PP aan Spaanse bank gaf, wel de gelijkwaardigheid van condities ten opzichte van andere EU-landen heeft gegarandeerd. Margrethe, heb je niks beters te doen? Weet nog wel een land, wat al ruim 10x de zogenaamde laatste hulptranche via de achterdeur van de ECB als verkapte staatssteun opstrijkt….

 

Benzine en diesel zijn resp. 14,2 en 8,7% gestegen in prijs in 2015, terwijl de prijs van ruwe olie maar met 6,2% steeg.

 

En nee, ondanks een megaverlies van zijn partij PP, weigert Rajoy om de politieke koers te veranderen. Schuld aan het verkiezingsverlies zijn 3 factoren: corruptie (waar hij zelf als leider niet durft door te pakken); de traagheid waarmee het herstel van de crisis inzette en het gebrek aan goede bestuurders in de regio. Kritiek op zijn eigen leiderschap verwierp hij. Luisteren naar stemmen binnen zijn partij die roepen om verandering? Welnee. Roer om? Niet zolang hij aan het roer staat. Immers, hij vindt zichzelf nog steeds de meest geschikte kandidaat. Dat zijn geen oogkleppen, maar betonnen blokken voor de kop! Praktisch wekelijks worden nieuwe corruptiezaken bekend, maar nee, de PP doet het goed, en meer communicatie moet het middel zijn om dichter bij de Spanjaard te komen. Niks toegeven van fouten, niks leren van het verleden, noch rekening houden met een veranderende samenleving, waarbij een dictatoriaal 2 (1) partijenstelsel niet meer van deze tijd is. In 8 van 11 bolwerken heeft de partij fors verloren; het wordt tijd om te onderhandelen en compromissen te sluiten. Een totaal nieuw fenomeen. Het zal ze zwaar vallen. Want Ciudadanos en Podemos eisen terecht hun invloed op; het volk wil dat de politiek verandert. En hopelijk maken nu in Madrid, Barcelona en Valencia de oude gevestigde PP-partijbonzen eindelijk plaats voor jong bloed. Of zij in staat zijn om snel een aantal echte veranderingen door te voeren, valt te betwijfelen. Want men zal zoveel mogelijk trachten, om samenwerking uit te stellen tot de nationale verkiezingen in november.

 

Podemos wil wel samenwerken, onder 2 condities: zerotolerantie tegen corruptie en afstappen van de hervormingen/bezuinigingspolitiek en een fiscale her distributie van rijkdom, en het stopzetten van huisuitzettingen. Te radicaal en te ver van de realiteit, vinden velen.

Ciudadanos  stelt 3 condities: anti-corruptie: ontsla diegenen die onder verdenking van corruptie vallen en diegenen, die hun cv vervalsten; verplicht 1e verkiezing voor kandidaten en een verbod op bedrijfs-donaties en het kwijtschelden van schuld aan banken; democratie; open verkiezingslijsten; reductie van vertrouwenspersonen; 8 jaar max. zittingsduur; einde voor aforados (geprivilegieerden die alleen via de Hoge Raad eventueel berecht kunnen worden); sociale cohesie: verlaging van inkomstenbelasting en meer financiering voor kleine zelfstandigen/bedrijven.

 

Omdat Italië tegenwerkte, kan het EP geen hardere maatregelen uitvaardigen tegen de gevaarlijke bacterie, die olijven, citroenbomen, druivenstokken, amandelen en oleanders. De Xylella bacterie heeft in Apulië al heel veel olijfbomen om zeep geholpen. Landen zoals Spanje vrezen voor besmetting. Levensbedreigend, want er is nog geen bescherming beschikbaar. En eiste terecht harde maatregelen. Maar nee, Bella Italië strijdt tegen het vernietigen van eeuwenoude olijfbomen. En is dus de kans, dat andere landen eveneens besmet worden, bepaald niet ondenkbaar. Met dramatische gevolgen voor landbouw, fruit- en notenteelt. Nu wordt bedacht, dat men de insecten, die deze bacteriën bestrijden, gaat vernietigen. En misschien komen er wat bufferzones en exportverboden. Ja hoor, met de picudo rojo, die de palmen opvreet, ging het net zo; veel te lang wachten, omwille van belangen, en dan gaan ze met bosjes tegelijk naar de knoppen. Maar ja, het zal wel flink schelen aan landbouwsubsidies, straks, als er niks meer te verbouwen valt…..