Spanje Nieuws

Tesla batterij, modelo 720 en olijventeelt

Joost geloofde me niet, toen ik er een paar maanden geleden over sprak. Maar toch…De regering plant een extra belasting op huiseigenaren, die hun eigen elektra produceren via zonnepanelen en deze opslaan in batterijen. Het Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme van Soria (wat heb ik de pesthekel aan die kerel) heeft dit bedacht. Om vooral de mensen te ontmoedigen, om batterijen of andere opslagsystemen te kopen of te investeren in zonne-energie en fotovoltaik techniek.

Vooralsnog zou het alleen gaan om diegenen, die aangesloten zijn aan het elektra-net en daarmee dus stroom zouden kunnen terug leveren (is overigens lang niet altijd mogelijk en ook daarvoor betaal je een boete…) Onder de nieuwe wetgeving is het consumenten verboden, om gebruik te maken van producten zoals de nieuwe Powerwall batterijen van Tesla. Bovendien worden ze gestraft voor de opslagsystemen (batterij). De nieuwe belasting geldt niet voor systemen, die zonder opslag draaien (zoals ons systeem voor heet water). De belasting is afhankelijk van het wattage dat de consument van de energieleverancier ontvangt. Zo ergens tussen 8,9 – 15,3 Euro/ per kW (contracten tot 15 kW), aangesloten op laag-voltage systemen. Wat een boeven zijn ze toch, die Spaanse regeringsbobo’s! In tegenstelling tot andere landen zoals Duitsland of Nederland, wil men hier solarpanelen  en duurzame energie vooral ontmoedigen. Dit zou de EU nu moeten verbieden! Schande, wij worden gediscrimineerd, in een land, waar de zon meer dan 300 dagen schijnt! Maar ja, de energieleveranciers verdienen dik; ons elektra is een van de duurste in Europa! En wederom is de kleine man de klos, want a) gaat terug voeden in het net geen voordeel (maar dus extra kosten) opleveren en mogen de bedrijven die dat wel op soms heel grote schaal doen, winst maken op hun overschot. Het is nog het staartje van Rajoy’s plan uit 2010. Toen kortte men – eenzijdig – ineens de hoge subsidies voor duurzame energie. Reden voor o.a. Abu Dhabi en heel veel solar/fotovoltaik-bedrijven, om de staat voor de rechter te slepen voor geleden verlies. Eenzijdig veranderen van regels noemt men onbehoorlijk bestuur. Maar daar hebben ze hier lak aan. Het recht van de sterkste (en dat was de PP) is oppermachtig. En zelfs de Hoge Raad durfde hier niet tegenin en oordeelde destijds, dat de korting op subsidies niet in strijd was met de juridische veiligheid van investeringen en dat het mocht om het tarief-deficit te reduceren. Ofwel het verschil van kosten om energie te produceren en de kosten die de consumenten betaald. Dat was en is nog altijd een schimmig financieel gefoezel.

 

Het grootste netwerk van cash-automaten wil de kosten om geld te tappen, verdubbelen. Caixa vraagt al 2,00, en nu wil Servired, die 70% van deze automaten beheert, nieuwe commissies opleggen. De consumentenorganisatie vindt het onterecht, dat je 2x moet betalen voor 1 service. Maar reken maar uit, bij 905 miljoen transacties/jaar wordt dat een cash cow…

 

Ruim 50 landen produceren thans olijfolie, en wel 40 miljoen bomen worden jaarlijks nieuw geplant. De Spaanse positie is nog niet in gevaar, aangezien zij 40 – 60% van de wereldoogst voor haar rekening neemt. Maar…Als het zo blijft groeien in de olijfolie-business, zal ook Spanjes leiderschap tuimelen. De nieuwste landen die thans olijfolie willen/gaan produceren zijn Madagaskar en Zuid Korea. Vrijstaat Nicojo produceert sinds 3 jaar eerlijke, pure en zalige olijfolie. Een eerdere overweging, om nog meer olijven te planten om te gaan exporteren laten we in het kader van deze ontwikkelingen achterwege. Nicojo’s olie blijft exclusief. Klein en fijn.

 

En tot slot blijkt Spanje het hoogste % aan kinderarmoede binnen Europa te hebben; na Roemenië. Een op elke 3 kinderen (2,8 miljoen) leeft onder de armoedegrens. En dat in relatie tot de honderden Spanjaarden, die meer dan 1 miljoen verdienen, nog geen rekening houdend met de fraudeurs, politici en andere griepgraaiers? Een schande.

 

Nee maar, zelfs Wikileaks gaat over het modelo 720! Dat ongelofelijk stomme, kinderachtige formulier, waar je niks aan hebt, behalve als je de EU van fictieve cijfers wilt voorzien en jezelf als regering rijk rekent…. Advocaten pleiten in Brussel voor afschaffing van de verplichting, om vermogen in het buitenland te declareren en bovendien tekenen ze bezwaar op tegen de idiote boetes, die burgers moeten betalen, als ze niet, te laat of onjuist hebben gedeclareerd. Volgens advocaten zijn meer dan 30.000 mensen hiervan de dupe. Zo een gepensioneerde uit Granada, die gedurende zijn werkperiode in het buitenland 340.000 had gespaard en die in 2 investeringsfondsen plus in aandelen bij de UBS had gedeponeerd. De belastingdienst kwam erachter en beboette hem voor 253.000 vanwege te late indiening van het formulier. Plus een boete van 169.000 voor regulatie van het niet gedeclareerde (?) en nog eens een 16.000 aan rente. Een totaal van over de 439.000, omdat hij faalde in de opgave van 340.000….Het Europese Tribunaal gaat zich hierover buigen. Sinds 2013 claimt de Belastingdienst, dat zo ruim 125 miljard aan vermogen zou zijn ontdekt. Nou, da’s de grootste onzin die je kunt bedenken; alle bedragen worden namelijk bij elkaar gehusseld, soms keer op keer. En dan staat er op papier ineens een heel ander bedrag. Dat noemen we hier Spaans boekhouden; het geld is er niet maar het staat wel prachtig op papier…Voor degene die het wil geloven.