Spanje Nieuws

Op de fiets; minder voedselverspilling en stierenvechten...

Een geheime ontmoeting van de stierenvechters-sector wees uit, dat men vreest voor de toekomst, als gevolg van het nieuwe politieke landschap. Na het succesvolle verbod in Barcelona zouden andere steden weleens kunnen volgen. Ook bij 70% subsidie door gemeentes en regio’s blijkt stierenvechten steeds minder lucratief. La Coruna, Palma de Mallorca en nog zo wat steden hebben al plannen aangekondigd om met dit onzalige zogenaamd culturele dierenmishandel-event te gaan stoppen. En dus zoeken stierenfokkers, stierenvechters, investeerders en zakenmensen vertwijfelt naar wegen, om hun profijt niet te verliezen. Want het zou gevolgen hebben voor economie, werkgelegenheid, winstgevendheid en toerisme…De Minister van Cultuur (Wert, voorheen Minister van Educatie) wil stierenvechten niet laten verbieden, maar gemeentes kunnen daartoe zelfstandig besluiten. Goed zo.

 

Om voedselverspilling tegen te gaan, is er thans een plan, om bederfelijke voedingsmiddelen te kunnen doneren aan non-profitorganisaties en om voeding die niet meer geschikt is voor menselijke consumptie te gebruiken voor verwerking in veevoer. Huh? Lena vindt, als het voor de mens niet goed is, dan ook niet voor het dier, want wie eet dat vlees vervolgens? Juist. Frankrijk dient als voorbeeld, met haar wetgeving over tegenaan van verspilling van voedsel

 

Migranten die in Spanje werken, stuurden in 2014 ruim 5,5 miljard naar huis. Ruim 7,5%^meer dan in 2013. Het meeste ging naar Colombia, Ecuador, Roemenië, Bolivia, Dominicaanse Republiek en Marokko.

 

De Baskische partijen van PP, PSOE en Bildu hebben de Minister van Industrie, Soria overruled door een veto op fracking in te stellen. Soria, die boef, ziet alleen voordelen voor de industrie. Natuur, milieu, gezondheid en burgers lapt hij aan zijn laars. Maar niet in Baskenland. Alhoewel, voor hoe lang? Want de regering kan zomaar in het ‘’algemeen belang’’ besluiten voor het toestaan van fracking. Autonomische regio of niet. Want eerder werden al bezwaren van La Rioja en Navarra weggevaagd. Of gezond verstand, besef van risico voor (schaars) water, natuur en milieu toch nog gaat winnen?

 

En ineens overweegt de regering, om de kortingen op de extra’s voor ambtenaren weer terug te draaien...Goed voor de a.s. verkiezingen, hoopt de PP. Maar dat poetst de jarenlange bezuinigingen en misstanden ook niet weg. Beter zou invoering van prestatieloon zijn...

 

Na 37 jaar is er een breuk in de samenwerking tussen de Catalaanse UDC en de CiU; het moderate nationalisme verlaat het onafhankelijkheidsdelirium, meldt El Mundo. Het regentschap van Mas zou verantwoordelijk zijn voor deze historische breuk.

 

Illegale jacht op berggeiten – opgezet voor Russische toeristen – is ontdekt in de Sierra Almijara. Dit gebied is deel van het ALhama National Park, tussen Malaga en Granada. Seprona – de Guardia Civil afdeling, verantwoordelijk voor natuur en milieu, ging na het horen van schoten op onderzoek uit. Een aantal Spanjaarden, die samen met wat Russen verantwoordelijk zouden zijn voor deze illegale jacht, werden in hechtenis genomen. De jacht op deze beschermde dieren – voorzien van microchips - zal een hoge boete betekenen; ruim 3000,00/dier. Nog te weinig.

 

De nieuwe burgemeester van Valencia (van de nieuwe partij Compromis), Ribo, gaat de 2 luxe karren verkopen; niks speciale Audi A8,  (zuipt 20 liter/100 km), niks luxe image. Hij komt gewoon met zijn Ford Mondeo, gemaakt in de fabriek te Valencia, of op de fiets. Ook gaat het burgermeesters salaris omlaag. Openbaar vervoer, en meer bescheidenheid siert het ambt, niks meer dure Rita-tasjes en machtsvertoon. Ook worden de openingstijden van het Gemeentehuis verruimd van 08.00 – 15.00 uur, zodat meer mensen gelegenheid krijgen om te komen zien, waar beslissingen worden genomen. Een-op-een ontmoetingen met burgers worden ingepland, om zo de connectie met de burgers van Valencia te bewerkstellingen. Anonieme aangifte van fraude en corruptie door burgers wordt eveneens mogelijk gemaakt. Bovendien komt er een audit over de uitgaven/financiële stand van zaken van het Gemeentehuis, immers, als je iets overneemt, moet je weten, hoe de vlag erbij staat. Een verfrissend begin.