Spanje Nieuws

Stroomuitval, hittegolf en foute boel

Een solar panel en een batterij voor opslag zou – aldus de Technische Commissie van de EU, 875 Euro/jaar besparen op de elektrarekening. En eist van lidstaten, om deze selfservice elektra te promoten. Hebben ze zeker het nieuws laatst gemist. Spanje gaat dit soort groene initiatieven zelfs beboeten! Niks zelfvoorziening tegen faire prijzen, of lagere energiekosten of duurzaamheid. Winst moeten de maatschappijen in het laatje scheffelen!

 

De grootverdieners profiteren het meest van Rajoys voorgetrokken inkomsten-belasting-verlaging. Verdien je een miljoen of meer, gaan ze er 10.000,00/jaar op vooruit. Dit jaar. En volgend jaar zelfs 50.000. Verdien je echter maar 20.000,00, dan levert je dat een kleine 240 euro op. Per jaar…

 

Heel vervelend, de overheids-rechters/advocaten zijn op reces, afwezig, met vakantie of simpelweg niet beschikbaar. Maar die moeten wel al die klachten over de subsidiestop van duurzame energie gaan behandelen (u weet wel, die arbitragezaken). Tja, op dit moment lijkt dit het meest serieuze juridische probleem in Spanje. Want miljarden (belastinggeld) staan op het spel.

 

De Social Seguridad, of zoals het al wordt genoemd ‘’the pension piggy bank’’, is op haar laagste niveau sinds 2011 aangekomen; er zit nog maar 39,5 miljard in. In juni trok de regering weer 3,7 miljard eruit om extra pensioenen te betalen. Sinds 2011 heeft de regering ruim 37 miljard uit het fonds getrokken; om zo verliezen van 27 miljard te compenseren. Daarvoor bedroeg de inleg ruim 66 miljard. De huidige reserve is 41% van hetgeen er eigenlijk zou moeten in zitten…Wie straks nog pensioen wil? Pech. Tenzij er politiek nog wat verandert. Of Spanje op de Griekse tour gaat.

 

En wederom liegt het bewijs er niet om: de zogenaamde B-rekeningen van de PP begonnen in 1982 te draaien, en alle PP leiders, dus inclusief Aznar en Rajoy, wisten – en weten – ervan.

 

Warm, heel warm is het. Soms te. Vinden velen. Deze zomer is het weer eens de langste/zwaarste hittegolf sinds 20 (of zelfs 30) jaar. En het zal elk jaar erger worden. Met minder water. Het is te hopen dat nieuwe politieke samenwerkingen eindelijk eens het teveel van het Noorden delen met het te droge Zuiden. Maar ja, dat zit tamelijk ver af van Madrid. Dus niet echt in de picture. Ik bereid me voor op vertical growing en andere waterbesparende teeltmethodieken. Want als het echt verkeerd gaat, ben ik alvast voorbereid…