Spanje Nieuws

Web van de waarheid en leesbrilletje

De regering van PP leider Rajoy heeft de groeiverwachting naar 3,3% verhoogd. 421.000 minder werklozen zouden er thans zijn dan bij zijn aantreden. En dan zou elektra weer goedkoper worden – verkiezingen komen eraan…- de rekening zou wel 2,2% lager kunnen uitvallen; ofwel 50,00/maand. Voor hoelang? Belastingen? 4 van de 5 Spanjaarden zal 22% minder inkomstenbelasting hoeven betalen, dan voor de PP tijd. Klinkt toch wel heel goed, nietwaar?

 

De burgermeester van Barcelona wil een geheime dienst opzetten. Het uitgelekte, strikt geheime project, genaamd ‘’het web van de waarheid’’ zou als doel hebben, om burgers te controleren. PP en PSOE vergelijken dit met Venezolaanse toestanden. Persorganisaties, rechters en de hele oppositie eist stopzetting van dit plan.

 

De lange hittegolf, die Spanje thans beleefd, is uitzonderlijk en waarschijnlijk een van de langste in 30 jaar.

 

De nieuwe burgermeester van Madrid, Carmena, wil een toeristenbelasting invoeren. Tegenstanders noemen dit populisme.

In La Coruña hebben de Ultra-rechtsen  in de regering alle stierengevechten verboden.

 

Het parlement van Spanje moet instemmen met een 3e bailout voor de Grieken. Eerder gaf Spanje al 26 miljard; en nu zou het ongeveer om 10 miljard (of meer) gaan. Rajoy is voor een bailout en dus betaling van miljarden. Ook omdat het de schuld van Syritza is, die het land en haar economie in de afgelopen 5 maanden diep naar beneden trok. Bang is hij voor Podemos, die hetzelfde met Spanje voor zou hebben. De PSOE echter pleit voor een humanitair plan voor de Grieken en gaf nog een sneer over De Guindos, die het voorzitterschap van de Eurogroep miste; een teken over de minieme invloed, die Spanje heeft, ook als het gaat om de boete van de EU voor Valencia (fraude en neprekeningen), die de Spaanse burger 19 miljoen kost. En als we het daar toch over hebben, de namen van Rato, Blesa, Gürtel en de financiële redding van de Bank of Spain laten allemaal zien, dat Rajoy net zoveel liegt tegenover het Spaanse volk, als Tsipras tegenover het Griekse. Ziezo, de strijd wordt feller.

 

Oh ja, de rechter in de Rato-zaak heeft de claim, ingediend door de Schatkist/Belastingdienst ter discussie gesteld, want hij zou geen criminele/corrupte zaken kunnen vinden. Nou, ik heb nog wel een leesbrilletje voor ze…En dus weigert hij om Rato (voormalig IMF/en daarna Bankia) in de gevangenis te stoppen, want ja, gevangenis beïnvloedt het recht van de beschuldigde op vrijheid natuurlijk enorm en een hypothetische veroordeling, daar voelt rechter Andreu niks voor. Onafhankelijke rechtspraak?

 

Als de partijen CDC en de ERC winnen op 27 september, dan zal de formele onafhankelijkheid binnen 6-8 maanden uitgeroepen worden. Aldus een deal, gesloten tussen deze twee partijen, die samen de verkiezing in gaan. Dit betekent een afscheiding en breuk met Spanje. Ondanks dat er sinds afgelopen november een gestage verlaging van steun voor onafhankelijkheid onder de Catalaanse bevolking te zien is, en wel lager dan 44%. Met deze deal hopen beide partijen meer kans te maken om hun (on)zin door te drukken. Mas zou – als men wint – wederom regio president worden en Junqueras zou de belangrijke post van “staatshervorming’’ krijgen; nodig om de zelfstandige Catalaanse staat op te tuigen…

 

In Murcia, aldus de krant La Verdad, kunnen burgers op 5 manieren invloed nemen op besluiten van de regioregering, nadat een ontwerpwet over regularisatie van consultatie en management controle was aangenomen.

Om de grote populaties van duiven en katten in de stad Alicante te reduceren, is besloten dat een bedrijf chemische sterilisatie gaat toepassen bij de duiven. En wat doen ze met de ruim 120 kattenkolonies?