Spanje Nieuws

stierengevechten ''out''; gekke Mas en geheugenverlies

Dat kan ook weer hier….In de provincie Valencia, in het kleine dorpje Ador (1400 inwoners), heeft de burgemeester officieel de siësta ingevoerd. En wel per megafoon en posters. Tussen 14 – 17.00 uur moeten alle inwoners verplicht rusten. Omdat de meesten daar leven van landbouw, en het nu al weken veel te heet is  - en dus gevaarlijk – wil men dat ook kinderen in de siësta binnen blijven, tv en radio zacht gezet wordt, alleen maar fluisterend wordt gesproken op straat, om zo het middagdutje van de buurman/vrouw niet te verstoren. Ja, ja, Vitoria, de burgervader heeft met zijn besluit zelfs de internationale pers bereikt. Deze maand gaat waarschijnlijk als de heetste ooit in de boeken, en we zijn inmiddels al in de 3e hittegolf op een rij aanbeland. Het eind is nog niet in zicht.

 

6 banken controleren ¾ van alle spaartegoeden in Spanje, nadat de spaarbanken verdwenen. Santander leidt met 32%. Samen met BBVA, Caixabank, Bankia, Popular en Sabadell zijn ze goed voor 72,1% van alle deposito’s. Lena dunkt dit geen gezonde zaak.

 

En ineens lijdt Rodrigo Rato (ooit ex IMF/minister  en Bankia boef) aan tijdelijke dementie; hij weigert om voor het gerecht te spreken en vindt dat hij slecht behandeld wordt en klaagt over zijn hulpeloosheid. Hij weet namelijk ineens niet meer, waarvan hij wordt beschuldigd. Nou, er zijn er genoeg, die hem graag een handje bij helpen om zich weer te herinneren…

 

Ruim 15.000 Spanjaarden gaan naar Frankrijk voor het druivenplukseizoen. Daar krijgen ze tussen de 9,60 – 11,70/uur betaald. Ik vraag me dan af, wat al die Franse werklozen doen? Zwemmen aan de Spaanse Costa’s?

 

De 552 mensen van de BRIF brigade – verantwoordelijk voor het bestrijden van bosbranden – of als er te grote branden zijn, die de reguliere brandweer niet aankan in Spanje – gaan staken. Vanaf maandag. Terwijl het hier op het heetst is, en het risico van bosbranden dus levensgroot. En waarom? Deze elitetroepen moeten ongelofelijk zwaar en gevaarlijk werk leveren, en krijgen daarvoor niet eens 1000,00/maand betaald. Ze hebben 3 eisen: de erkenning van een eigen professionele groep als bosbrandbrandweer; niet ontslagen kunnen worden als ze boven een bepaalde leeftijd komen of gewond raken en extra salaris, gebaseerd op hun gevaarlijke werk, waarvoor ze 24 uur/dag bereikbaar moeten zijn. Gelijk hebben ze. Ik had alleen gewenst, dat ze een ander tijdstip kozen. Maar ja, dan is de urgentie, om dit op te lossen wellicht te laag. Ik gun het ze.

 

De PP neemt alvast een voorschot: bij lokale verkiezingen moet de partij, die de meeste stemmen kreeg, de 1e kans krijgen om een regering te vormen. Tevens moet de regel ingevoerd worden, dat de kandidaat, die tenminste 35% van de stemmen wist te winnen, automatisch burgermeester wordt. Competentie speelt kennelijk geen rol…..Ondertussen lijkt Podemos  (zeg maar een soort Spaanse Syritza) wat terrein te verliezen. Maar dat kan nog veranderen.

 

Kijk, de regionale/lokale verkiezingen hebben toch wat teweeggebracht. Stierenvechten is niet overal meer toegestaan. Goed zo! O.a. in Galicië verwelkomde de Associatie voor het afschaffen van het Stierenvechten ‘’Mellor Sen Touradas’’ deze stap. In Valencia – de regio met de meeste voorstanders – werd stierenvechten ruim 24 jaar verboden tot 2012, en gelukkig, anno 2015 is het weer in de ban. Omdat Gandia tegen dierenmishandeling is. En bovendien is er geen geld voor. In ALzira gaat het ook in de ban. Een aantal andere plaatsen willen hun bevolking consulteren alvorens de budgetten te schrappen en stiergevecht-arena’s per 2017 te verbieden. Op de Balearen is Mancor de Vall/Mallorca de nr. 18 van de lijst van (nu 101) anti-stierengevechten-gemeentes. Huesca/Aragon houdt een referendum en legt zich neer bij het besluit van de burgers. Pinto/Madrid stopt er ook mee. Ook de stierenrennen worden daar verboden. De nieuwe burgermeester had in haar verkiezingsbelofte ook de stopzetting van financiering van stierengevechten; het regeringsteam heeft haar publieke plaatsen in de arena opgegeven en de stierenvechtersschool in Alcala de Henares wordt niet meer gesubsidieerd. En nu doorgaan, tot heel Spanje stierenvechtvrij is. Stierenrennen en andere dieronvriendelijke  achterlijk ‘’culturele’’ evenementen eindelijk afgeschaft worden. Maar ja, de stierenfokkers krijgen nog dik betaald van Europa. En de torero’s willen geld verdienen…

 

De grootste gamma-stralingstelescoop in de wereld wordt geplaatst op de Canarische Eilanden. De 14 landen, die betrokken zijn in het Cherenkov Telescope Array (CTA) besloten, dat het komt te staan op La Palma. Een buitengewone wetenschappelijke kans voor Spanje dus. Spanje draagt 40 miljoen bij aan de kosten van 200 miljoen, de rest komt van EU fondsen voor regionale ontwikkeling.

 

Mas – el president van Catalonië – maakt het te bont. Hij gooit nu chantage in het spel: niet op hem stemmen betekent niet op Catalonië stemmen. De burgers zouden moeten kiezen tussen vrijheid en decadentie. Maar hij gaat te ver. Veel te ver. Zelfs de Koning is niet van zins, om de afscheiding van Catalonië ook maar te overwegen. En onbedoeld zorgt hij ervoor, dat de politieke gelederen zich verstevigen; noch Rajoy, noch de regering zullen toestaan, dat de wet wordt overtreden en zal een onafhankelijk Catalonië niet accepteren. Mas ondertussen dreigt met een energie-armoede; als hij niet herkozen wordt en zijn land naar de onafhankelijkheid brengt, kan hij energieproblemen niet voorkomen . Als die gek onverhoopt zou winnen, zou onmiddellijk de onafhankelijkheid uitgeroepen worden als de landelijke regering het proces wil blokkeren om deze stap te zetten. Het moet niet veel gekker worden, anders zou Rajoy zomaar kunnen besluiten, om de controle over Catalonië over te nemen om de nationale veiligheid te garanderen.

 

Spanjes rol in Europa stelt niet echt veel meer voor. Minder dan 20 jaar geleden, toen Javier Solana nog baas van de NATO was. En daarna? Heeft Spanje nooit meer een post van belang gekregen. Tja