Spanje Nieuws

Enge vliegen, olijfebola en verdwenen rijkaards

Olie zakte vorige week naar het niveau van 53,00 (januari 45,00) maar aan de pomp merk je er weinig van. Want buitengaats liggen nog vele schepen vol dure olie, de accijnzen moeten gescheffeld worden en winst van de Repsol, Cepsa en hoe ze allemaal heten, opgestuwd worden. En dan vindt de International Energy Agency ook nog, dat er een hogere belasting op benzine moet komen en of Spanje even wat meer haast maakt om over te stappen van olie naar duurzame energie…Pardon?

 

Wat is dat toch weer een flutgedoe: de Minister van Gezondheid wil illegalen gezondheidszorg bieden. Maar dan moeten ze het documentje wel zelf aanvragen met een geldig paspoort. HALLO! De illegaal heeft meestal geen geldig paspoort! Oh ja, en dan moet de illegaal ook nog minstens 1 jaar woonachtig en ingeschreven zijn bij de gemeente. En alleen daar kun je gezondheidszorg krijgen, niet elders in Spanje of in Europa. Huh? En dan moeten ze ook nog 40% van de medicijnkosten zelf betalen. Zeg dan gewoon dat je geen gezondheidszorg wilt bieden aan illegalen, in plaats van dit soort onmogelijke voorwaarden te stellen.

 

Het Hoger Gerechtshof komt met een dramatisch oordeel; de Staat moet Iberdrola ruim 80 miljoen aan compensatie betalen. Dankzij een foutje van wijlen Zapatero. Want de (gas-)thermische elektriciteitsfabrieken werden gediscrimineerd omdat kolen voorgetrokken werden, toen de rechten over CO2 werden opgesteld…Gracias, Zappy! Zouden ze eigenlijk af moeten trekken van zijn pensioen en royale vergoedingen die hij krijgt.

 

Het is me toch wat, Spaans-Europese afgevaardigden zouden mogelijk betrokken zijn bij belastingontduiking? Margallo en Canete zouden tussen 2010 – 2014 geen belasting betaald hebben in Spanje. Krijgen ze al dikke zak geld voor flutwerk, zijn ze te beroerd om de Spaanse kas te spekken. Is me toch wat.

 

Wilde de Chinese Dalian Wanda Group toch even HET Edificio España, dat ze in 2014 hadden gekocht, afbreken en herbouwen. Nou, dat gaat niet gebeuren, aldus de Madrileense autoriteiten. Ook al is het gebouw uit de 1950-er jaren al sinds 2007 leegstaand. De Chinezen beweren, dat het ondoenlijk is, om de façade te herstellen en dat dus het hele gebouw afgebroken en herbouwd moet worden, en dan willen ze wel ervoor zorgen, dat het weer eruit ziet als toen…Maar daar komen ze niet mee weg dus. Ze moeten maar zien, hoe ze het wel voor elkaar krijgen. Die renovatie. Koopje wordt zo duurkoop.

 

Het zo geprezen Mediterrane voedingspatroon verliest terrein; fast food en industrieel voedsel komt in de plaats van traditionele gerechten. De FAO constateerde in juni, dat de regio rondom de Middellandse Zee zich afzet tegen het traditionele voedingspatroon en waarschuwt voor de effecten. Nieuwe leefstijlen, geassocieerd met socio-economische veranderingen blijken belangrijke gevaren op te leveren voor het behoud en de verspreiding van het Mediterrane dieet aan volgende generaties. En dat culturele erfgoed vormt tevens een uitstekende bron voor duurzame ontwikkeling van lokale producten en hun consumptie en bevordert zo duurzame landbouw met bescherming van het landschap. Helaas, de realiteit is; zelf koken, seizoensgebonden, verse groente/fruit/vis of peulvruchten/stoofschotels zijn ‘’uit’’ bij de jongeren, fast food en industrieel kant-en-klaar eten is ‘’in’’. Het oorspronkelijk Mediterrane dieet vond zijn oorsprong na WOII, waarbij weinig voedsel het volk dwong, om zich met landbouw bezig te houden; er waren nog geen supermarkten, zodat gegeten werd, wat het land gaf. Maar anno 2015 leven we niet meer in de ‘’oude tijd’’; Spanje is niet meer arm, en mensen eten en leven anders. De voedingsindustrie is vele malen groter dan enkele decennia ’s daarvoor. Een culturele transformatie vindt thans plaats; niet vanuit crisis, maar door verandering. Het zal lastig worden, om jonge mensen het ‘’gezonde’’ aspect smakelijk te maken.

 

Hoe kan dat? El Mundo meldt, dat voor de crisis ruim 10.580 belastingbetalers waren met een inkomen boven de 600.000/jaar. Nu zijn het er nog maar 4533 = 43%. En tevens zijn ook ruim 38.000 uit de groep 150.000 – 600.000 verdwenen. Het sprookje, dat de meest rijken ook de meeste belasting betalen – zoals Montoro graag beweerd – gaat ook niet helemaal op. Zeker niet als je het geld in een fiscaal vriendelijke constructie stopt (SICAV). En…In Spanje betaal je niet meer als je meer verdient, maar als je meer declareert. Met dat stomme modelo 720 onder andere. De belasting voor rijken verhogen? Ziet hij niets in; want het zijn er niet zovelen…Nee, dank je de koekoek, die hebben hun schaapjes – pardon, geld – al lang elders gestald. Dat de belasting voor het gewone voetvolk sinds 2014 continu steeg, dat meldt hij even niet. En belastingontduiking? Nee, dat doen de (rijke) Spanjolen natuurlijk niet. Wel bestaan er heel veel verborgen deurtjes, kastjes en instanties, die wel even willen helpen om het geld vooral niet aan belasting uit te geven…Zakelijk (gesjoemel met lagere salarissen/afdrachten etc. ) en privé...

 

Het Britse Oxitec wil 1.852 miljoen gemodificeerde vliegen (ofwel met DNA van mariene organismen, bacteriën en virussen en dat van andere insecten) loslaten in Spanje, om een reductie van de natuurlijke populatie van de olijfvlieg te bereiken. Want die bedreigt – zoals eerder gemeld, de olijfbomen (preciezer gezegd; de bacterie, die deze vlieg overbrengt). 18 Europese milieuorganisaties en biologen zijn tegen genetische manipulatie en waarschuwen voor de gevaren die Oxitec hiermee voor Spanje genereert. Per week zouden ruim 5000 transgene vliegen gedurende een jaar vrijgelaten worden vlakbij de stad Tarragona. Een openlucht-laboratorium, noemt Cotter van Greenpeace dit. Want de insecten respecteren geen grenzen en hun sterilisatie is nooit voor 100% gegarandeerd. Ze kunnen ontsnappen uit het experimentele gebied (1000m2, met netten erover) en als e.e.a. dan niet volgens plan gaat, kun je niet even de stopknop indrukken. En dan nog iets; het resultaat van dit geweldige initiatief? Je zult er dode olijfvlieglarven in de olijven aantreffen. Niet meer voor consumptie geschikt. Vlieg dood, olijventeelt naar de knoppen en biodiversiteit/ecosysteem foetsie. Maar wat een winst zal het opleveren! Thanks, but no thanks! Spanje is wereldleider als producent van olijfolie, met ruim 170.000 hectare aan olijfbomen. Als hoe dan ook deze olijven in contact komen met deze genetisch gemanipuleerde vliegen, verliezen de bio-producenten hun certificaat en verdwijnt het vertrouwen van de consument. Enne…niet bekend of de menselijke gezondheid schade ondervindt. Zijn immers maar vliegen, toch? Frankenstein-horror.

 

Dat er wat moet gebeuren is helder. In Apulië/Italië dreigt een hele streek zijn olijvenbomen te verliezen door de besmetting met die gevreesde bacterie. Maar die weigeren vooralsnog om extra maatregelen te nemen om te voorkomen, dat die olijfvlieg zich kan verspreiden. Nu blijkt, dat een bosbessenstruik op het Franse eiland Corcega, 400 km voor Mallorca, besmet is met de bacterie. Waarschijnlijk geïmporteerd uit Italië, waar ook de provincies Leece en Brindisi al de ‘’olijvenebola’’ hebben leren kennen. De hele hiel van Italië trouwens ook. Dus heeft de regering daar een ‘’staat van calamiteit’’ uitgeroepen…Daar heb je wat aan, mille grazie! Mogelijk is ook al de oversteek naar Mallorca gelukt. Doodsteek voor 8000 hectare olijvenplantages en 40.000 amandelbomen. Het wachten is op de aankomst op het vasteland van Spanje. Meereizend met planten en insecten. In Frankrijk heeft die dekselse bacterie inmiddels al amandel-, Citrus-, eiken-, oleander- en allerlei andere struiken aangetast. Op de Balearen worden thans veel inspecties uitgevoerd op plantages in tuincentra. Maar even belangrijk is om de import van planten te controleren. Brussel heeft strenge maatregelen geëist voor wat betreft transfer en management van sierstruiken/bomen. En heeft elke import van Zuid Italië en Centraal Amerikaanse landen, die koffieplanten uit Honduras en Costa Rica hebben, verboden. Oh ja, en de landen moeten naast de controle van elke verplaatsing van planten/bomen starten met een certificaat van herkomst. Nou, daar gaan de vliegen vast van wegvliegen….

 

Mercadona; de supermarkt die bijna overal aantreft, is een industriegigant; ruim 120 producenten werken exclusief voor deze keten (zoals ook de uien van Javalojes naast ons); in 220 bedrijven wordt de producten verwerkt en ruim 43.000 mensen zijn zo aan het werk voor dit familiebedrijf.