Spanje Nieuws

Cecil, schilderijensmokkel en loze beloftes

Hoezo onafhankelijke rechtspraak in Spanje? 2 rechters, die relaties hebben met de PP, moeten de Barcenas zaak beoordelen (die van die penningmeester met rekening B)...

 

Mas voelt nattigheid en paait zijn burgers met de belofte, dat er een belastingsysteem a la Zweden komt, als hij gekozen wordt MET de onafhankelijkheid van Catalonië. De regering reageert direct; er komt nooit een onafhankelijk Catalonië; dit is de zoveelste stap van Mas die nergens naartoe leidt. De ondernemers daar roeren zich nu ook en waarschuwen voor de onafhankelijkheids-tragedie. En dan begrijp je werkelijk niet, waarom de regering juist deze regio het meest ondersteunt; ze krijgen ruim 12% extra erbij, terwijl het gemiddelde voor de regio’s 8% is. Waarschijnlijk om het volk daar te laten zien, dat de regering goed voor ze is, en Mas niet (die heeft immers de meest welvarende regio naar de mallemoer geregeerd).

 

El Pais meldt, dat de Nucleaire Veiligheidsraad een rapport heeft achtergehouden waarbij de opslag van de radioactieve afval in Castilla La Mancha kennelijk een puur politieke keuze was. Maar dit NVR gaf wel het groene licht voor de opslag, ondanks technische twijfels en het ontbreken van een volledig dossier. De regering daar in Cuenca heeft inmiddels de oorlog verklaard aan de regering; de PSOE wil het gebied als natuurgebied beschermen, terwijl de burgers van het kleine plaatsje Villar de Cañas voor de opslag zijn; omdat er voor miljoenen geïnvesteerd zou worden en ze hopen, hier een graantje van mee te kunnen pikken. Kortzichtig en dom. Nu het gesteggel volop aan de gang in, bezint de PP zich op een manier, hoe ze de opslag toch erdoor kunnen krijgen. En ja hoor, als dit onder ‘’publiek belang’’ gaat vallen, dan kan alles: onteigenen, autonome en plaatselijke regeringen omzeilen en gewoon doen wat ze willen. Dus? Het komt er.

 

Ach ja, de commotie om het doden van de beroemde leeuw Cecil in Zimbabwe (50.000 $ mocht de jacht kosten), lijkt meer ophef te geven dan Afrikaanse migranten. Maar als het over jagen gaat, en vooral op Afrikaanse leeuwen, spant Spanje de kroon. En ruim 80% van de geschoten dieren zijn zogenaamde ‘’canned hunts’’. Ofwel, de leeuwen groeien op in gevangenschap om vervolgens als tamme leeuw in omheinde gebieden – zonder kans van ontsnappen – triomfantelijk door de hobbyjager afgeschoten te worden. Zelfs Wildlife-Research organisaties keuren deze ‘’sustainable trophy hunting’’ goed. Misselijkmakend. Tussen 2010 – 2013 importeerde Spanje ruim 364 leeuwen trofeeën uit Afrika; Frankrijk haalde er 128 op en Duitsland 160. Wereldwijd zijn alleen Amerikaanse jagers het actiefst, met meer dan 3000 trofeeën in deze periode. Een gemiddelde Afrikaanse safari kost tussen de 3600,00/week tot 54.000 voor 21 dagen, zonder vlucht. Prijs varieert al naar gelang welk dier geschoten moet worden. Een leeuw kost gemiddeld 50.000. Spanje is helaas de trieste aanvoerder van de Europese import van trofeeën, waarbij 82%^leeuwen zijn. Leeuwen, die niet ‘’the king of the jungle zijn’’ maar gewoon op farms – m.n. in Zuid Afrika – worden gefokt en daar opgroeien tot ze voor het afschieten vrijgegeven worden. Ruim 6 – 8000 leeuwen worden zo per jaar gefokt. Jagen (en fokken) is big business met ruim 10 miljoen Euro omzet. En of de EU hier nog iets aan doet? Welnee, zeg, Spaanse stierenfokkers krijgen toch nog steeds miljoenen subsidies en stierengevechten en dierenmishandeling mag toch gewoon doorgaan?

 

Linkmichel Jaime Botin – die van Santander – wilde via een schip – op naam van de Bank en onder Britse vlag varend – een cultureel erfgoed laten exporteren door handlangers, want zelf was hij niet op de boot toen deze aangehouden werd. Een Picasso, ruim 25 miljoen waard. In 2012 wilde hij het al exporteren naar Engeland, maar Spanje wees het af, omdat het werk van nationaal cultureel interesse is. Nu probeerde hij het via een omweg alsnog naar Zwitserland te sluizen, maar helaas, de Franse douane wist er een stokje voor te steken. Eerder hat de megarijke familie Botin al eens een belastingclaim voor wat luttele miljoentjes geschikt, maar ik betwijfel, of dit stukje waarde op het modelo 720 staat vermeld? Dat zou nog eens een mooie naheffing betekenen; die de regering vervolgens in gezondheidszorg en bestrijding van armoede en werkloosheid zou kunnen steken. Illusie en wishful thinking is dat. Jammer.