Spanje Nieuws

Watertekort en muilkorfwet

Provincie Alicante vraagt de EU om hulp bij de financiering van de ontziltings-kosten ten behoeve van de boeren in de regio. De prijs voor water is thans onbetaalbaar voor de boeren.

 

Castilla-La Mancha daarentegen is een wet aan het voorbereiden, die het toestaat, dat de regio-regering water transfer van de Tajo rivier kan blokkeren. De water-oorlog is thans weer in volle omvang aanwezig met de start van regulering van de watertoevoer (vermindering dus). De boeren die water nodig hebben, zien zich in een politiek steekspel verwikkeld en dat alles in de aanloop van de verkiezingen…

 

PSOE hekelt het gepresenteerde budget en noemt het een val, welk verdoezelt, dat pensioenen geprivatiseerd worden. Want de PP ‘’mist’’ voor 2016 een slordige 25 miljard in Social Security (geen wonder, als ze steeds van deze ‘’piggy-bank’’ lenen); het budget zou tevens niet realistisch zijn en verhult het snijden in kosten voor gezondheidszorg.

 

De Spaanse ijs-productie-markt is de grootste in Europa met een omzet van 470 miljoen/jaar.

 

De wet Ley Mordaza – in de volksmond de Muilkorfwet genoemd, vanwege de hoge boetes, die de overheid kan opleggen (tot 6 ton) voor zaken zoals demonstreren zonder toestemming, of voor openbare gebouwen, bij woningen van politici of het proberen te voorkomen van huisuitzettingen – gaat wel heel ver. Een vrouw uit Petrer/Alicante moet 800 Euro boete betalen, nadat ze op Facebook een foto publiceerde van een fout geparkeerde politieauto. Ze overtrad daarmee de regels van deze wet, die in juli van kracht werd. Een wet over openbare veiligheid…Aangenomen door PP ondanks een ‘’nee’’ van alle overige partijen. Democratie, he? Ik vergeet het steeds…Internationale organisaties protesteerden tegen deze wet. Is natuurlijk ook een beetje dom; alle Spanjaarden – inclusief politie – parkeren graag overal. Stel, dat je een stap te ver moet lopen. Moet je als buitenlander overigens niet na willen doen. Gelijk boete! De reden voor de boete? Ongeautoriseerd gebruikmaken van foto’s van politieagenten die hun veiligheid (of die van hun familie) of van beschermende faciliteiten of politie-activiteiten in gevaar kunnen brengen. Huh? Zogenaamd was deze auto op die plek gezet om snel ter plekke te zijn om vandalen op heterdaad te betrappen. Echt waar. Oh ja, en het gevaar? Nou, de agenten voelden zich in hun eer aangetast. Let dus op wat je fotografeert…

 

De Spaanse Hoge Raad gaat de ERE trainingsfraudezaak niet in behandeling nemen en stuurt het weer terug naar rechter ALaya, die daar geen tijd heeft voordat de rechtbank in oktober wordt opgeheven…Een jaar verprutst dus. Zoals gebruikelijk.

 

Nou, berg je maar….De Independent kopt, dat de toeristenindustrie in Zuid Europese Landen, zoals Spanje en Italië wel eens in gevaar zou komen vanwege de klimaatverandering, aldus een EU rapport. In het onderzoek, genaamd Time is of the essence (hoe krijg je het verzonnen) zouden de veranderingen van het klimaat wel eens zonnige bestemmingen minder attractief kunnen maken. Omdat ze heter worden dan nog aangenaam is, en droogte, bosbranden en de reductie van natuur en wilde dieren de aantrekkelijkheid als vakantiebestemming verlagen. En dan zouden de toeristen eerder ‘’vluchten’’ naar nieuwe bestemmingen in het noorden, zoals de Baltische staten en Slovenië en Slovakije. Maar….Afsluitend meldt de krant, dat je nu niet direct je Spaanse zonvakantie hoeft te annuleren. Het rapport richt zich op voorspellingen op het jaar 2100. Jawel, je leest het goed, over 85 jaar. En dan melden ze ook nog, dat dit wel wat ver weg lijkt, maar dat onderzoekers graag ver vooruit plannen…..

 

En op 16 augustus kopt de krant, dat elk uur (!!!) 16 honden of katten worden uitgezet/verlaten/weggedaan….Heel Trieste verslaggeving van de Affinity Foundation over achtergelaten/verwaarloosde dieren. En dat is niet alleen zo in de zomerperiode, zoals velen denken, nee, het is er gewoon structureel. Gelukkig blijkt het aantal ietsjepietsje lager dan 2013: toen ging het om 141.835 dieren….Heel erg. Reden? Economische crisis, diergedrag, verlies aan interesse voor het dier, einde van het jachtseizoen. Al dit zou voorkomen kunnen worden als mensen verantwoordelijkheid zouden tonen als ze een dier willen houden en als ze zich van te voren informeren, wat dit inhoudt. Gelukkig zijn er uitzonderingen, maar de relatie tussen te veel Spanjaarden met dieren (zij het hond, kat, paard of stieren etc.) is een buitengewoon ongezonde, misselijkmakende en mensonterende situatie.

 

En ja hoor, alsof Spanje nog niet genoeg doet, wil Tante Lagarde dat er nog meer hervormd, gespaard, belasting geheven wordt. Wat dacht u van een schuldenverlichting, Christine? 2016 verwacht het IMF een groei met 2,5%, en daarna lichte daling tot 1,8% in 2020. Maar er zijn nog steeds meer dan 5 miljoen werklozen, en vele nieuwe contracten zijn tijdelijk of mini-jobs. Dus moeten condities versoepeld worden om kleine/middelgrote ondernemingen te laten groeien, lonen moeten in lijn blijven met productiviteit en de kwaliteit van werknemers moet vergroot worden. Dat Spanje thans een economische groei heeft die boven het EU gemiddelde ligt, is onvoldoende, vindt ze. De schuldenlast (privaat/overheid) is te groot, dus moet er ‘’fiscale consolidatie’’ komen (nieuwe belasting opleggen aan burgers?) Kun je verder niets mee. Ga eens je eigen Fransjolen de maat nemen!