Spanje Nieuws

Groot Catalaans Imperium

Mas – de megalomane gekke leider van Catalonië – wil dat Valencia en Aragon zich aansluiten bij zijn maffe idee van onafhankelijkheid. Oh ja, de Balearen wil hij ook wel erbij hebben; en het Franse Roussillon, een deel van Sardinie. Geheel volgens de (vroegere) imperiale droom van een Groot-Catalonië. Nou, de presidenten van Valencia en Aragon vinden het maar een flutidee en de regering is not amused.

 

En ook Spanje betaalt wederom mee aan de 3e bailout. De Guindos, de minister van economie, gaf daarbij aan dat Griekenland een voorbeeld was van valse hoop door populisme. Hij verdedigde zo  de 10 miljard Spaanse bijdrage aan de 86 miljard bailout.

 

De ontziltingsinstallatie in Torrevieja produceert thans dagelijks 50.000m3 water/dag om de enorme droogte iets te verhelpen. Een druppel op de gloeiende plaat, want het is nog geen ¼ van wat de boeren nodig hebben.

 

In Lleida en Cuenca zijn prehistorische tuinen gevonden, ruim 130 miljoen jaar oud; en de Montsechia vidalii groeide daar onder andere in zoetwatermeren. Het zou – aldus Franse en Spaanse onderzoekers, het 1e angiosperm (plant) zijn met bloemen in de registratie van fossielen. Wauw.

 

De ster-architect die rotzooi bouwt…Calatrava, laat weer van zich horen. Nu meldde hij aan de regering van Valencia, dat het verval van een aantal niet afgebouwde delen van zijn gebouw – het zoveelste megaproject, wat veel belastinggeld kostte en waar niks mee gedaan wordt – toch echt wel vraagt om actie. Sluiting dreigt thans; want de kosten bleken dubbel zo hoog als begroot. En de vicepresidente is van mening, dat eerder sprake zou moeten zijn van het nemen van verantwoordelijkheid in plaats van eis tot herstel. Te veel onregelmatigheden zijn geconstateerd en die staan niet in verhouding tot de kosten. De kosten om het vallen van de voorkant te voorkomen, zouden o.a. 10 miljoen bedragen; en dat heeft niet bepaald de prioriteit van de Valenciaanse regering. De voormalig regerende PP wordt als zondebok aangewezen vanwege hun onverantwoordelijkheid om een tender uit te schrijven voor een gebouw dat nooit gebouwd had mogen worden. Enfin, de architect verdedigt zich door te schrijven, dat zijn voorstellen waren gebaseerd op zijn observaties n.a.v. recente bezoeken aan het gebouw en hij stelde voor, voordat nog meer werk uitgevoerd zou worden, onafhankelijke experts een rapport te laten opstellen m.b.t. houdbaarheid van het gebouw….Ik zou hem voor het gerecht slepen en hem alle kosten laten betalen. Met terugbetaling van rente. En dat als extra aan de burgers geven. De boel slopen – op zijn kosten en een park aanleggen…De brutalen hebben de halve wereld.