Spanje Nieuws

Strijd tegen Mas en watertekort

Rajoy is bezig met een procedure om gekke Mas tegen te houden. De grondwet zal hiervoor – indien nodig- bekrachtigd worden: territoriale integriteit moet gerespecteerd worden. Dus indien nodig, wordt hij afgezet, want die onafhankelijkheid van Catalonië = dat is gewoon te zot voor woorden.

En alsof het nog niet genoeg is, staat de partij van Mas onder vuur in verband met commissie-betalingen zonder rechtvaardiging. De anti-corruptieorganisatie heeft onderzoek gelast. Een maand voor de geplande onafhankelijkheidsverkiezing…

 

La Verdad meldt, dat de regionale gezondheidsdienst van Murcia nieuw personeel heeft aangenomen en daarbij duizenden op de wachtlijstheeft gepasseerd. En meer dan 420.000 mensen in Andalusië nemen geen medicijnen vanwege geldgebrek; het is de 5e regio die zwaar te kampen heeft met de copago (ofwel bijbetalen voor medicijnen) als gevolg van schrappen van subsidies.

 

In Alicante overweegt men een noodplan, om gratis schoolboeken en ander materieel ter beschikking te stellen aan kinderen die het moeilijk hebben. 10 september begint het schooljaar, en de kosten per kind zijn 300 – 1000 Euro. 

 

Colleges en andere openbare instituten moeten de rechten van transseksuelen in de regio Murcia erkennen. De leerlingen mogen zich kleden zoals ze willen, en het toilet van hun keuze benutten. Een opmerkelijke stap in Spanje, welk publieke en gesubsidieerde diensten betreft.

 

Spanje treedt samen met Frankrijk, Portugal en Italië op tegen Brussel om meer hulp voor de zuivelindustrie op te eisen.

 

Catastrofale consequenties zullen het gevolg zijn van het nijpende watertekort in de provincie Alicante. Inzet is de strijd om het zo dringend benodigde water, waarbij het tekort uit de Segura vallei groter is dan het aanbod aan water door de Tajo rivier. De watervoorraden in de bekkens (embalses) zijn schrikbarend laag: waar in heel Spanje de capaciteit van de bekkens ruim 56.000 hm3 bedraagt, is de vulling 33.500 hm3. Regio Valencia heeft een capaciteit van 2445 hm3, maar gevuld zijn maar 775 hm3. Murcia: van de 149 hm3 maar 42 hm3…

 

Ondertussen gaat de EU ruim 45 miljoen spenderen om de regio Mar Menor tot een economische motor om te bouwen; een promenade bij La Manga moet er komen, en een mobiliteitsplan. De regio wil een lagune creëren op internationaal niveau en met duurzaam toerisme.