Spanje Nieuws

Werkelozen, vluchtelingen en levenslang salaris

Het budget om werkelozen te ondersteunen is met ruim 15% gekort. Gemiddeld wordt 770,00/maand uitgekeerd, maar het zijn maar 54% van de werklozen, die een uitkering krijgen. Ondertussen is de rijke elite 7,3% rijker geworden en de vermogens via de zogenaamde SICAV constructies (waarbij je dus nauwelijks belasting betaalt) zijn naar 4,3 miljard gestegen.

 

Rajoy mengt zich in de waterstrijd en wil 10 miljoen investeren om de prijs voor ontzilt water te verlagen. Zoiets als de subsidie voor een nieuwe auto, maar dan voor water. Hoge zeewatertemperaturen geven overigens meer kans op de zogenaamde gota frias dit najaar; want tot midden oktober zal de temperatuur van het water rond de 25 graden blijven. Ondertussen zijn al de eerste voorproefjes van hevige najaar regens te voelen geweest; autos’werden weggespoeld, hele stukken snelweg moesten gesloten worden vanwege wateroverlast, kortom, het zou wel eens een heftig najaar kunnen worden. En dat de zomer definitief over is, valt ook te merken aan het ontslagcijfer; ruim 333.000 werden in een dag ontslagen. Toeristen weg, baan weg…..

 

En ondanks dat de regering altijd maar weer praalt over het herstel van de economie, het uit het dal rijzen van Spanje, merkt de gewone Spanjaard er nauwelijks wat van. Ruim 63% kan niks opzij leggen, noch zien ze persoonlijke verbetering in de (werk/leef) situatie en 90% meldt dat er geen geld is om b.v. zaken zoals een wasmachine of fornuis te kopen. Ondertussen weten de toppers bij Repsol wel te profiteren van de lage aandelenkoers en investeren miljoenen in aandelen. De cirkel van ondernemers pleit ondertussen voor een verlaging van de werkloosheidsvergoeding….

 

Belastinginkomsten stegen met 5%  tot augustus, en de 1e lijst van wanbetalers zal eind dit jaar gepubliceerd worden. Geloof er niks van. Montoro meldde in de Senaat ‘’als iedereen de belasting betaald die hij/zij zou moeten betalen, zou de inkomstenbelasting drastisch verlaagd kunnen worden’’. Ja, ja…Economisch herstel versus fiscale fraude….Spanjes stokpaardje.

 

En waarom gaan de verkiezingen waarschijnlijk op 20 december plaatsvinden? Zodat het overheidspersoneel nog net voor kerst hun extra kerstbonusje uitgekeerd krijgen. Dat levert dus stemmen op. Handig van Rajoy, he?

 

Nadat vorige week gemeld was, dat Spanje ‘’aan de top zit’’ met haar capaciteit voor vluchtelingen, blijkt de regering ineens akkoord te gaan met ruim 15.000; het quotum dat de EU voor Spanje heeft bedacht. Vreemd. Zeker als je wekelijks leest over uitzettingen, over hoge werkloosheid/nauwelijks echt merkbare economische groei. En dan voor 15.000 mensen bed/bad/brood en integratie financieren en regelen? Sociale onrust is mogelijk het gevolg. En niet onterecht.  Rajoy bleek verder ook Juncky’s plan voor een nieuw 1,8 mijarden fonds voor Africa te steunen, om zo de oorzaak van de migratie aan te pakken. Of wil hij een extra wit voetje halen binnen de EU, en ondertussen zijn eigen bevolking verwaarlozen?

 

De regering van Madrid heeft ingestemd met een wet, om de levenslange betaling van 5500,00 voor voormalige premiers  - die dan Council members genoemd worden - te stoppen. Die hebben bovendien ook een auto met chauffeur en een assistent (met kantoor)….Nu moet het nog goedgekeurd worden. En wanneer gaat het dan in? Ooit…?