Spanje Nieuws

Achterlijk ritueel, melkkoetje en schandpaal

Het Britse Tullur Consultancy deed een bod –op de allerlaatste dag – van 28 miljoen, voor het Ciudad Real vliegveld. Ze willen daar een ambitieus humanitair project optuigen, waarbij grote investeringen in de regio zou plaatsvinden, en het vliegveld zou dienen als basiscentrum, van waaruit hulp naar andere landen (oorlogs- of andere getroffen gebieden) uitgevlogen kan worden.  Geloof er niets van. Tenzij het veel geld oplevert. Voor Tullur dan. Als het bod geaccepteerd wordt – want in totaal doen 6 investeerders een poging, het Chinese bod van 10.000 Euro te overbieden – duik ik er verder in.

 

Vliegveld zonder vliegtuigen: Castellón bedoel ik; een van de vele ambitieuze, geldverslindende maar nietsnutprojecten, blijft onder verdenking van stiekeme subsidiering en nog zo wat onjuiste zaken, en dat net nadat de eerste commerciële vlucht eindelijk is vertrokken. De EC stelt een onderzoek in om na te gaan, of de PP van Alberto Fabra aan de Canadese groep SNC-Lavalin illegaal geld gaf  – nodig voor het aanpassen van het vliegveld aan de eisen. Oh ja, en voor het managen van het vliegveld tot 2033; een bedrag van 24,5 miljoen. In ruil daarvoor zou SNC geen verder bedragen hoeven te betalen voor exploitatie van het vliegveld, totdat het aantal passagiers de 1,2 miljoen/jaar heeft bereikt (nou, dat lukt dus nooit). Een onderdeel van SNC zou tevens 7 miljoen investeren in de infrastructuur gedurende de 20 jaar concessie. Huh? Dit stinkt.

 

 Burger King wil 50 nieuwe restaurants in Spanje openen. Hupsakee, nog meer obesitas! Daarmee worden het 600 restaurants in Spanje, de 3e markt voor BK in deze regio, na USA en Duitsland. 40 jaar geleden werd het eerste BK geopend in Madrid. Thans werken ruim 18.000 mensen voor deze keten in Spanje. Goed voor werk, maar slecht voor je gezondheid.

 

Misselijkmakend. Wederom werd in Tordesillas een stier gedood met een lans. Ruim 250 Guardia Civil mensen werden ingezet, om de ‘’stierenvechters’’, die helden, testosteronego’s en mishandelaars te beschermen tegen de dierenbeschermers en degenen, die tegen dit onmenselijke jaarlijkse ritueel zijn. Mocht niet baten. Kranten schreven er uitgebreid over. Gatver. Achterlijke lui.

 

De waarde van huizen in de regio Murcia zouden ruim 54% lager aangeslagen zijn dan hun werkelijke waarde. Meldt het belastingkantoor. Vorig jaar werden 10.000 inspecties uitgevoerd. Een tekort van 650 miljoen dus; een ware strop. Ach welja, ze hebben weer een nieuwe truc gevonden, om geld af te troggelen. Stevig melkkoetje dus.

 

Het annuleren van het contract, welk jaarlijks ervoor zorgt, dat Spaanse ouderen goedkoop met vakantie kunnen in het lage seizoen – goed voor 16.000 werkplaatsen en ruim 90.000 toeristen, die ook nog geld uitgeven – is funest voor de Costa Blanca. Want dit contract is oh zo belangrijk, om door de wintermaanden doorheen te komen.

 

Ja, ja, met groot poeha wordt gemeld, dat degene, die is veroordeeld voor belastingontduiking, op de lijst komt, die op 11 november wordt gepubliceerd. Naam, voornaam, en de reden voor de veroordeling kun je dan lezen, evenals wat het vonnis is, en wat betaald moet worden. Komt in het BOE (zeg maar de Staatscourant) als gevolg van de wet 10/2015. En hoe zit het dan met privacy? Nou, in dit geval vindt men de ontduiking belangrijker dan het tere hartje van de boosdoener…

 

Ach ja, en omdat men te druk bezig is met eigen zakken vullen gaan elk jaar 50.000 palmen in Elche ten onder aan de Picudo Rojo. Het duurt niet lang meer voordat het Werelderfgoed van de ooit grootste palmentuin van Europa triest moet mededelen, dat de palmen verleden tijd zijn…