Spanje Nieuws

Catalaanse dromen, Palomares, Aznalcollar en Softenon

Juncky steekt zijn vingertje op naar Catalonië; zelf de onafhankelijkheid uitroepen kan wettelijk gezien niet, aangezien het de grondwet schendt. En het is bovendien niet levensvatbaar, want het moet uit de EU en de Euro is dan ook passé…Daarvoor heeft de bankensector Mas al gewaarschuwd, dat alle banken/spaarbanken van Spanje uit Catalonië zouden verhuizen. Ondertussen meldt het Hoger Gerechtshof dat indien nodig de presi wordt afgezet en de minister van Financiën Montoro waarschuwt voor de junk-status, dus hoe zou die onafhankelijkheid gefinancierd moeten worden? De dreiging van Mas, om de schulden aan de Spaanse regering niet terug te betalen zal, aldus Montoro niet leiden tot problemen voor Spanje, omdat de Catalaanse economie te zwak zou zijn en bovendien geïsoleerd zou raken van markten, zonder steun van Spanje zelf. Toch maar wat extra geld van de bank gehaald. Je weet maar nooit met die rare Spanjolen….Want eerder melde de baas van de Banco de España, dat als gevolg van het uitroepen van de onafhankelijkheid er wel eens een corralito – een bankenrun – zou kunnen ontstaan. Moeten we niet willen.

 

Ondertussen weet Mas haarfijn, dat hij geen schijn van kans maakt; noch om de onafhankelijkheid uit te roepen, noch om weer presi te worden. Dus heeft hij zich al voorbereid, om eventueel naar Canada te vertrekken. Daar zou hij o.a. voor de Grifois Company kunnen werken. Of niet, want hij zal als ‘’ooit presi’’ geweest zijnde, natuurlijk een riant staatspensioen tot aan zijn dood krijgen…Zou ik direct schrappen. Hupsakee, weer wat miljoenen te besteden aan gezondheidszorg en werkloosheidsbestrijding…

 

Het kantoor voor harmonisatie van de interne markt meldt een verlies van ruim 500 mio Euro door namaakspullen; met name sportspullen en uniformen. Frankrijk, Spanje en Italië zijn de aanvoerders van de Europese lijst die te kampen hebben met deze vorm van fraude.

 

Mallorca wil lokale residenten eveneens de ecotaks laten betalen als ze in hotels op de Balearen vertoeven. Nou ja, zeg.

 

En Iglesias, de leider van Podemos protest partij, vindt dat Tsipras een leeuw is en dat hij achter hem staat. Niet zo handig. Want zijn steun voor een land, dat miljarden heeft opgestreken maar onwillig blijft om echt te hervormen/te besparen, wordt niet overal gewaardeerd.

 

Op 15 september is het feest in Mexico; men viert dan de onafhankelijkheid. Maar het blijkt dat maar 51% van alle Mexicanen weten, dat het hier de onafhankelijkheid van Spanje betreft, 13% denkt, dat het een Amerikaanse kolonie was….Dit jaar viert men de 205e verjaardag van de Oorlog om Onafhankelijkheid, die van 1810 tot 1821 duurde. Het was een Spaanse kolonie sinds 1521.

 

Op grond van een klacht van Ecologists in Action vindt onderzoek plaats over de overgebleven besmetting bij Palomares/Almeria waar in januari 1966 4 kernbommen van de USA terechtkwamen na een crash van een B 52 bommenwerper. De Spaanse regering eiste van de USA om haar verantwoordelijkheid voor de verwijdering van het overgebleven radioactieve spul, en de besmetting, veroorzaakt door plutonium eindelijk op te nemen. De USA wil deze box van Pandora uiteraard liever niet openen, want dat zou wel eens kunnen leiden tot claims van andere landen.  Maar het gebeuren van ruim 50 jaar geleden is geen reden voor excuus noch voor de weigering van USA om het land te ontsmetten.  De Spaanse regering is verantwoordelijk om dit te regelen en het afvalspul op een adequate plek op te slaan, vindt de EiA. De aanklager van milieuzaken heeft inmiddels de zaak opgepakt.  Informatie is weer her en der opgevraagd – en wordt vertraagd of niet verstrekt – kortom het zal weer een eindeloos getouwtrek worden. De pijnlijke vraag, waarom overheden toegestaan hebben, dat boeren, veehouders, vee- en bouwarbeiders besmette grond hebben afgegraven, zonder dat ze geïnformeerd werden over de radioactieve risico’s die hiermee verbonden zijn, blijft open. Evenals de vraag, waarom het Palomares Rehabilitatie Plan al 5 jaar lang is stopgezet. Ach, of de verantwoordelijken werkelijk worden veroordeeld of nog belangrijker, hun rotzooi eindelijk opruimen?

 

 De belastingdienst zou toch een lijst publiceren, van diegenen, die fraudeerden/geen belasting betalen? Ja hoor, maar ze doen dat alleen maar met de kleine schuldenaars. De groten hebben ze vergeten (!!!!) op te nemen. Diegenen, die fiscale amnestie hadden aangevraagd in 2012 zijn dus niet op deze lijst te vinden. En dat terwijl men transparant wilde zijn naar het publiek toe? Echt niet.

 

Guardia Civil eist eenzelfde salaris als de politie. Zij zijn het zat, de regering steeds weigert, om sociale- en arbeidsrechten toe te kennen. Protest vindt plaats op 14 november. Vergeten ze gemakshalve, dat Guardia Civil wel door de Staat gehuisvest wordt….

 

Het platvorm van het New Energy Model wil dat de EU commissie Spanje veroordeelt voor ongeoorloofde subsidie/steun van de Unesa Group voor hun (CTC) transmissiekosten. Met behulp van 3,6 miljard belastinggeld - welk ten goede kwam aan energiebedrijven - werd de energiemarkt ernstig verstoord en vrije marktwerking gehinderd. Ja, en dan, krijgen we als burgers/residenten dan een lagere energieprijs? Dacht het niet.

 

Nee he, antiracistische campagnevoerders in Spanje en Nederland vierden recent dat De Zwarte Piet eindelijk eens weg moet. Madrid beloofde, om zwarte mensen te vinden die de rol van Balthazar willen spelen in het kerstverhaal met de 3 Koningen, en daarmee eindigt een vierhonderd jaar oude traditie om witte gezichten zwart te verven. Het zou niet gaan om een anekdotisch gebaar, maar gezien het feit, dat de gemeenschap uit steeds meer gekleurde mensen bestaat, zou het absurd zijn, om deze rol te laten representeren door een zwart geschilderd wit gezicht. Verschillende groeperingen in Spanje maakten zich de laatste jaren druk om deze verandering door te drukken, inclusief de ruim 60.000 mensen, die een petitie tekenden in 2014. Nederland is niet het enige land, dat spastisch doet met een eeuwenoud (vrolijk) gebruik van Zwarte Pieten.

 

De burgermeester van Madrid, Manuela Carmena, heeft de subsidie voor de stierenvechtersschool van ruim 61.000 geschrapt. Het zou een disproportioneel hoog bedrag zijn om workshops voor maar 38 pupillen te bekostigen. En ik dacht nog wel, dat ze tegen stierenvechten als zodanig was…Hoe dan ook, de school krijgt geen belastinggeld meer. Nu nog Europa overtuigen, de subsidie voor stierenfokkers stop te zetten.

 

De minister van Buitenlandse Zaken, Margallo sprak op de publieke Catalaanse tv-zender; ‘’jullie zijn Europeanen omdat jullie in Spanje zijn’’. Met de pro-onafhankelijkheids-kandidaat Junqueras ontstond vervolgens een debat over het verlies van nationaliteit. Margallo meldde, dat een onafhankelijk Catalonie een werkloosheidspercentage van 37% zou krijgen. Het zou absurd zijn, om een Catalaanse Staat te willen met 7,5 miljoen mensen met Spaanse nationaliteit. Het is duidelijk, kort voor de verkiezingen verscherpen zich standpunten maar onderliggend merk je dat Rajoy en zijn regering trilt…

 

De verlaten mijn bij Aznalcollar blijkt ernstig risico voor een ecologisch ramp te blijven veroorzaken. Experts in toxicologie waarschuwden voor kankerverwekkende afvalstoffen, die niet onder controle zijn omdat de zuiveringsinstallatie door de Junta de Andalucia buiten werking is gesteld sinds 2013. De mijn ligt dicht bij het natuurpark Doñana. De ramp van 1998, waarbij een breuk van de dam afvalwater van de mijn (eigendom van Boliden AB, Zweden) liet uitstromen, zorgde voor een ongekende besmetting met giftige stoffen van het National Park en de rivieren. Maar geleerd is hiervan niks, blijkt wederom. Sterker nog, er wordt overwogen, de mijn te heropenen. Vooralsnog is dat even geblokkeerd. Voor hoe lang?

 

En de krant La Razon meldt inhumane justitie: Het Hoger Gerechtshof heeft compensatie voor thalidomide slachtoffers afgewezen met de argumentatie, dat de zaak al veel te ver in het verleden gebeurde. Het softenon-schandaal dus. Overal elders werd wel compensatie toegekend. Pech, als je een Spaanse vrouw in verwachting was, die dit middel nam tegen ochtendmisselijkheid…