Spanje Nieuws

Autovrij Madrid, VW en McD komt niet in rijke wijk

De salarissen van de overheid stijgen 4x meer dan pensioenen. De premier en vicepremier plus de ministers krijgen in 2016 nog eens 1% erbij, terwijl pensioenen maar met 0.25% stijgen. Gemiddeld bedraagt de verhoging van een gepensioneerde dus 30,52 Euro, en voor de ministers 781 Euro.

 

Mas zal op 15 oktober a.s. ondervraagd worden door het Gerechtshof over zijn onrechtmatig uitschrijven van een zogenaamd onafhankelijkheidsreferendum in november 2014. Het eerste juridische steekspel is gestart door het Hoger Gerechtshof van Catalonië. Hoeft Rajoy nog even geen zwaar geschut op te tuigen. Want de verkiezingsuitslag stemt bepaalt niet hoopvol. Ook al wil een meerderheid van de mensen niet echt de onafhankelijkheid – noch banken en bedrijven – de meerderheid in het parlement wil dat wel. Het wordt nog spannend, maar duidelijk is al wel, dat de PP de grote verliezer is, en Ciudadanos – een van de 2 nieuwe partijen – de winnaar. En Mas? Die speelt nog even machthebber, maar voor hoelang?

 

La Verdad meldt, dat de biologische landbouw in de regio Murcia met ruim 24.500 hectare aan kop staat in Spanje. Uitbreiding van subsidies om nog eens 1247 boeren de overgang naar bio-landbouw mogelijk te maken, is voorzien. Goede ontwikkeling.

 

Informacion uit Alicante schrijft dat het Regionale Huisvestingcentrum ruim 205 sociale woningen in de provincie heeft leegstaan als gevolg van ontbrekend geld voor noodzakelijke renovaties. Ondanks een lange wachtlijst – ruim 3 miljoen nu – kunnen deze woonruimtes niet gebruikt worden. En dan wil men ook nog duizenden vluchtelingen opnemen/huisvesten en integreren?

 

El Pais kopt met ‘’Brussel eist een onderzoek naar het diesel-schandaal in Europa’’. Seat meldt ondertussen dat ruim 750.000 auto’s de foute software heeft, maar dat de geplande 3,3 miljard investering voor haar Spaanse tak hierdoor niet aangetast wordt. Oh nee? El Mundo schrijft dat ruim 33 modellen van VW onderzocht worden in Spanje (waaronder dus Seat, Skoda, Audi en VW); de hele autobranche heeft zware klappen te verduren op de beurs. De fraude in Spanje zou aldus een andere krant al sinds 2009 aan de gang zijn. En de Spaanse regering claimt subsidies die ze gaven, weer terug. Het merk ‘’Made in Germany’’ heeft een ernstige deuk opgelopen. Met gevolgen voor de economie.

 

De rijken in een woonwijk voor Madrid hebben weten te verhinderen, dat vlak bij hun luxe optrekjes een McDonalds gebouwd wordt. In dit stadsdeel wonen mensen met het hoogste gemiddelde inkomen van Madrid; o.a. bevindt zich daar ook de luxe villa La Finca van Cristiano Ronaldo, en het optrekje van Santander Emilio Botin (thans overleden).  De gemoederen liepen daar hoog op, want het ging immers om de ‘’quality of life’’; en uiteindelijk zwichtte de lokale politiek en stopte de start van de bouw. De eigenaren van het land, waarom McD zou komen, zijn furieus en gaan in beroep. Maar de lokale wethouder, samen met de partij Ciudadanos meent, dat hier mogelijk sprake is van een niet geheel legale manier van verkrijging van de bouwlicenscie. Ja, ja.

 

Vanaf nu tot tenminste december zouden weleens 50% van de auto’s in Madrid van de straat verdwenen kunnen zijn. Burgemeester Carmena wil namelijk een schokkend plan uitvoeren, om luchtvervuiling tegen te gaan. Eigenlijk had dit plan al door de voorgangster, Botella, gestart moeten worden. Het plan behelst o.a. rij-beperkingen als de vervuiling boven het EU limiet stijgt; er komt een systeem van voorwaarschuwing, waarschuwing en alert; snelheidsbeperkingen; parkeerverboden voor niet-residenten. Bij de waarschuwing zal 50% van alle auto’s (even/oneven nummerplaten) en lege taxi’s niet mogen circuleren in het centrum. Komt er een alert, worden maatregelen tot de snelwegen – zoals de M30 – uitgebreid. Om vervoersproblemen te voorkomen, zal de gemeente zorgen voor extra openbaar vervoer, die bovendien gratis zijn op deze kritische dagen. Maar ja, e.e.a. moet nog door de PP goedgekeurd worden….