Spanje Nieuws

Zonne-taks, KI voor iedere vrouw en deal over Palomares

Eindelijk is een deal nabij tussen de VS en Spanje, om de ruim 50.000 m2 vervuilde grond bij Palomares te verwijderen. In 1966 vielen daar 3 nucleaire bommen, het ergste nucleaire ongeluk sinds de Koude Oorlog. De grond zal door de VS worden afgegraven en verscheept naar Nevada/USA. E.e.a. zal middels de handtekening van Kerry formeel worden tijdens zijn bezoek aan Madrid op 19 oktober.  Het radioactieve spul verspreidde zich over ruim 2 km2 land. Decennialang weigerde de USA om de vervuilde grond te verwijderen, uit angst voor een precedent; er zouden meer landen claims kunnen indienen. Waarschijnlijk worden de kosten 50:50 gedeeld door de VS en Spanje. Dom. Bovendien ziet Spanje daarmee af van verdere claims over schadevergoeding. Nog dommer. Want hoeveel mensen hebben niet decennialang op deze grond gewerkt, gebouwd, vee en gewassen geteeld? Want pas in 2003 vond de Spaanse Premier Aznar van de PP het tijd, om het land te onteigenen om zo te garanderen, dat het niet verder gebruikt werd. Nog erger; Ciemat oordeelde eerder dat ruim 50.000 m2 vervuild was door die 500 gram (??) plutonium. Nu blijken ze te opperen, dat het volume door compact maken gereduceerd kan worden tot 6000 m2. Hoezo, zorg voor land en burgers?

 

Ja hoor, de zonnetaks-wet voor de kleine diy-solar energie gebruiker is goedgekeurd. Tegen de wens in van consumenten, ecologen en alle oppositiepartijen is het weer een solo-besluit van de PP. De regering weigert om te doen, wat landen doen, als er meer energie wordt geproduceerd door individuele solar-energie-opwekkers; namelijk het teveel terugkopen en aan het net leveren. Nee hoor, 4 jaar vechten voor meer duurzame energie is naar de knoppen; de meest restrictieve wetgeving wordt van kracht in een land, dat voor een groot deel meer dan 300 dagen zon heeft…En Brussel doet niks. Stop dan ook met Kyoto-verdragen, die zijn toch ook allemaal flut.

 

De ECB denkt dat Spanje noch 2015 noch 2016 het EU target haalt. Eerder eiste EU commissaris Moscovici  dat Spanje haar budget voor 2016 moest aanpassen en vooral meer moest besparen, en hervormen. Moet net die Fransiool zeggen; laat hij Hollande eens stevig aanpakken!

 

Triest record; het gemiddelde werkloosheid% niveau is verdrievoudigd, kijkend naar 34 OECD landen. Daar is het gemiddelde 6,8%, terwijl Spanje ruim 22,2%^telt (jeugdwerkloosheid is resp. OECD 13,7% en Spanje 48,8%).

 

S&P verlaagt opnieuw de rating voor Catalonië, naar BB- vanwege de negatieve vooruitzichten m.b.t. de onafhankelijkheidsplannen en de stijgende politieke spanningen tussen Catalonië en de regering. Bovendien vreest men voor niet-nakomen van financiële verplichtingen, zonder hulp van Madrid. De politieke experimenten van gekke Mas ondergraven zo de economische basis van deze regio. Gracias!

 

Een paar dagen nadat de rechtbank een regeringsbesluit over KI in de prullenbak gooide, heeft de premier van Madrid, Cifuentes gezegd, dat deze (door de overheid/dus met belastinggeld gesubsidieerde) mogelijkheid per direct voor alle vrouwen openstaat, ongeacht hun seksuele geaardheid of burgerlijke staat. Alle vrouwen zouden gelijke rechten moeten hebben. E.e.a. naar aanleiding van de weigering van regionale overheden, om lesbische of ongetrouwde vrouwen te behandelen. Een lesbische vrouw had geklaagd en wordt gecompenseerd. Het besluit tot weigering is in 2013 genomen door de Minister van gezondheid, naar aanleiding van een korting van ruim 7 miljard op het gezondheidsbudget.

 

Welja, ex IMF/minister/Bankia-boef Rato hoeft niet in de gevangenis verblijven, hij mag gewoon vrij rondlopen, alleen zij paspoort is ingenomen. Dit n.a.v. een hoor sessie inzake zijn frauduleuze praktijken, waarbij hij van zijn recht om niet te getuigen, gebruik maakte. Boeven komen vrij, de gewone man moet gewoon in de cel. Klassenjustitie.

 

Volgens de WHO hebben Spanjaarden de beste gezondheids-en levensverwachtingen in Europa. Maar dan moeten ze wel de consumptie van alcohol en obesitas weten te reduceren, want dat werkt juist averechts. Gemiddeld zou de Spanjaard ca. 11,2 liter/alcohol per jaar drinken, het dubbele van het wereldgemiddelde van 6,2 liter en hoger dan het Europese gemiddelde van 10,9 liter. 31% van de Spanjaarden meldde, in 2014 geen drup alcohol te hebben gedronken. Vrees, dat de cijfers niet helemaal kloppen.

 

Rajoy kon er toch maar niet omheen om toe te geven, dat hij waarschijnlijk niet snel, noch prudent is opgetreden tegen corruptie. Gut, wat een inzicht. Maar nu belooft hij soberheid, eerlijkheid, gewoon mensenverstand, matigheid en competentie in de strijd om op 20 december weer met de PP te winnen. Lege woorden.