Spanje Nieuws

Herdersschool ipv stierenvechten en drol-dna

Ja, ja, als Ikea en het grote winkelcentrum bij Alicante toch niet doorgaat – en daar gaat het op lijken – dan zal opperboefbouwer Ortiz mogelijk wel tot 40 miljoen belastinggeld-compensatie kunnen ontvangen…

 

Malaga gaat ruim 2000 straatkatten steriliseren/castreren, die in ruim 120 kolonies de stad bevolken, top!

 

Twee nieuwe scholen voor schaaps-herders zijn geopend in Murcia en Cáceres. Naast 4 reguliere opleidingscentra in Baskenland, Picos de Europa/Asturië, Catalonië en Andalusië. Studenten zijn niet alleen maar kinderen van boeren, maar ook steeds meer ‘’stadsmensen’’ die noch geëigend werk vinden of bewust kiezen voor een leven op het land. Zo wordt een eeuwenoude traditie niet alleen in stand gehouden, maar ook gemoderniseerd, het biedt nieuwe kansen voor jonge mensen.

 

Voor de 5e keer – en ongebruikelijk al in augustus – is het regeringsbudget gepubliceerd, ruim voor de geplande verkiezing. Maar het controversiële budget houdt een 5-tal stiekeme zaken in: 1) de voorspellingen zijn flinterdun, de EU had al kritiek op de doelstelling over 2015 en 2016; maar Rajoy negeert dit en belooft dat tot december de doelstelling gehaald is. 2) Het nog maar net 1 week geleden voorspelde plus van 8,5 miljard aan het eind van 2015 plus een overschot via de gemeentes, die compenseren voor eventuele tekorten bij de autonome regio’s of de Social Seguridad blijkt ietwat te voorbarig. 3) de schulden bedragen thans ruim 100% van het BNP. 4) Brussel eist meer belastingheffing en meer besparingen om de doelstellingen 2015/2016 te bereiken (o.a. door heffing van BTW en extra belasting op brandstof). 5) Ongeacht de verschillende beloftes o.a. van de oppositie, om hervormingen weer terug te draaien, is het niet aan te nemen, dat Brussel dit accepteert. Zolang de werkloosheid ver boven de 22% is, zou er te weinig groei zijn.

 

Waar bemoeit Europa zich mee? Spanje is het land met de hoogste stijging van elektriciteits-prijzen in Europa sinds 2008. Belastingen en politieke keuzes zorgen ook dit jaar weer voor ruim 8% stijging.

 

De Spaanse minister van Onderwijs werkt aan een nieuw programma, welk studenten traint in de technieken van stierenvechten en aanverwante vaardigheden….E.e.a. moet nog wel zijn beslag krijgen tussen Ministerie en regio’s. de geschiedenis van het stierenvechten, de uitoefening van praktische vaardigheden van ‘’torero’’ bewegingen en kennis over het fokken van stieren staat op het programma. Een studieplan van ruim 2000 uren. Zo kunnen studenten uiteindelijk banderillos worden, ofwel die kerels, die in de ring de stieren steken met gemarkeerde sticks) of picadores (die de stier opspiezen vanaf een paard), novilleros (junior-stierenvechters die alleen jonge stieren mogen doden) of schaapherders…Tauromachy is immers een artistieke manifestatie zonder ideologie; deel uitmakend van traditie en cultuur. Zolang Spanje zo achterlijk blijkt, om dit soort ‘’opleidingsprogramma’s’’ te ontwikkelen, ziet Lena de toekomst zwart in.

 

Fitch vindt het optimisme van de onroerend markt maar onzin; niks herstel of winst; ruim 150.000 nieuwbouw is onverkoopbaar, vanwege of slechte locatie, of slechte conditie van het gebouw. Conclusies zijn gebaseerd op onderzoek van huidige voorraad van nieuw/onverkocht onroerend goed (ruim 600.000). Ongelijkwaardig herstel – waarbij stedelijke gebieden duidelijk profiteren van groei ten koste van landelijke gebieden plus lagere kwaliteit zorgt voor langer leegstaan/onverkoopbaarheid. En…als een in beslag genomen onroerend goed is verkocht, bedraagt de opbrengst meestal niet meer dan 67% van de oorspronkelijke prijs.

 

Het ministerie van Landbouw gaat 8 miljoen besteden om het verschil tussen de echte kosten en het landbouwtarief voor water via de ontziltingsinstallatie bij te punten. Tot oktober 2016. De eerste keer, dat de regering zoiets besluit. De installaties Torrevieja en Valdelentisco zijn de enige twee, die hiermee te maken krijgen, aangezien 1/3 onder andere water-autoriteiten valt.  De ‘’sociale’’ prijs was ooit belooft door Rajoy in 2014 (30 resp. 47 cents). In de komende maanden komt ruim 50 hm2 water ter beschikking.

 

Wat Nederland niet lukt vanwege ‘’privacy’’ doet Malaga gewoon; DNA-test van poep en boetes voor honden eigenaren, die de rotzooi niet opruimen. De hondeneigenaar betaalt 25,00 voor een DNA monster; e.e.a. vindt zijn beslag binnen 1 jaar. Als een eigenaar betrapt wordt op poep, moet hij hiervoor al 18,00 dokken, plus de boete van 166,00. Of tot 500,00 als de poep in openbare tuinen, voetgangerszones, drukke straten of rond scholen en gezondheidsinstellingen gevonden is. Ziezo. Reken maar uit: ruim 80.000 honden….Ruim 1400 bezitters hebben de afgelopen jaren boetes betaald; in 2015 tot augustus al ruim 300. Javea, Valencia heeft dit systeem overigens al ingevoerd en constateert 80% minder poepoverlast. Overigens is er nog een bijkomstig ‘’voordeel’’ van deze regeling: eigenaren, die hun dier slecht behandelen of mishandelen, kunnen eveneens geïdentificeerd worden; en eveneens kunnen honden, die gestolen of verloren raakten, opgespoord worden.