Spanje Nieuws

Onafhankelijkheid NO, IKEA, wiet en Hollandse rotondes

Verdorie; omdat de provincie Alicante het Imserso-systeem heeft geannuleerd voor dit jaar (= waardoor gepensioneerden voordeliger vakantie kunnen vieren in het laagseizoen), zal dit ruim 15 miljoen verlies opleveren voor de horeca, en 5 hotels gaan sluiten aan de Costa Blanca. Fijn hoor.

 

Murcia gaat een nieuw nationaal register aanleggen met foto en DNA van 400 seksueel delinquenten. Binnen 6 maanden is het klaar.

 

Ja hoor, Catalonië heeft het startsein gegeven voor de onafhankelijkheidsprocedure. En prompt reageert Rajoy; met alle juridische middelen zal dit tegengehouden worden. Sanchez van de PSOE steunt hem daarin. De rebellie tegen de Staat zal niet plaatsvinden, luidt het strijdvaardig.

 

De lijst van mensen, die hun schulden/belastingen niet betalen, zal maar 3 maanden online gepubliceerd worden, vanaf 1 december. En dan nog alleen die met schulden boven 1 miljoen. Transparantie was toch het credo?

 

Granada is niet alleen de provincie, die de meeste marihuana kweekt, maar op Europees niveau staat Spanje zelfs op plaats 5 als het gaat over aantallen marihuanaplanten….E.e.a. begon met de start van de crisis en nu is Granada een van de grootste telers van wilde marihuana geworden. In 2014 werden meer dan 176.000 planten gevonden; 22% daarvan in Granada. Tjonge, jonge, er wordt wat afgepuft. Of verbrand, als ze het vinden.

 

Jaume Matas, de voormalige bestuurder van Mallorca wil ‘’schuldig’’ pleiten, als hij daarvoor minder dan 5 jaar gevangenis krijgt. Hij zegt het geld niet te hebben, dat de anti-corruptie-aanklager van hem eist, hooguit een beetje heeft hij…Ja hoor. Waar het om gaat? Zijn getuigenis in de Noos-zaak; van de Infanta (prinses) Cristina. Over fraude, omkoping en vooral oneigenlijk verpruts van belastinggeld. Juist.

 

Alle autonome regio’s krijgen een audit over zich om de bankrekeningen te controleren en eventuele verborgen kosten op te sporen. Dit naar aanleiding van het feit, dat Catalonië en Zaragoza ruim 1,5 miljard kosten ‘’verborgen’’ in de boekhouding over 2013. Overigens zouden nog meer van dit soort onleuke ontdekkingen geen gevolg hebben voor het met Brussel afgesproken target van 4,2%...Geloof ik direct. Creatief boekhouden heet dat.

 

Murcia is de nr. 1 provincie in Spanjes fast food consumptie. Het is te zien op straat.

 

De gemeente Alicante plant wederom het bestemmingsplan aan te passen, om IKEA in te passen, maar zonder het eveneens geplande grote commerciële centrum te Rabasa. E.e.a. wordt steeds vervelender, en zou wel eens kunnen uitlopen op een juridisch gevecht: zowel IKEA als Ortiz, de boef-bouwer die dit plan zou bouwen, eisen geld (ruim 35 miljoen).

 

Dat Spanje in de ban is van rotondes, is wel duidelijk. Maar dat Santander nu een turbo-rotonde heeft gebouwd – volgens Hollands model – dat is toch wel wat. Niet dat daarmee de chaos op rotondes zal verminderen, want zowel met het simpele 1-baans systeem nu en straks dit nieuwe 2 baans gedraai, kan de gemiddelde Spanjaard gewoon geen rotonde correct rijden. Dus uitkijken geblazen.