Spanje Nieuws

Roterend huis, belastingen, stierenfok-subsidie en boeve...

Het eerste intelligente roterende huis in Europa staat te koop! In Andalusië is het gebouwd en voorzien van 2 motoren, die het huis elke 15 minuten roteren; energiebesparing 70%. Het zoekt naar zon en vermijdt zoveel mogelijk schaduw. Na 3 jaar onderzoek gebouwd door Sun House, Marbella. De CO2 uitstoot is ook 68% minder, 2 grote zonnepanelen zorgen ervoor dat de warmwaterrekening 80% lager uitvalt. Met 251 m2 woonruimte plus 237 m2 overdekt terras bepaalt geen klein huisje; de klant kan bovendien het aantal slaap/badkamers kiezen en de indeling. Kosten? 3000,/m2, dus bij 251 m2 kom je op zo ongeveer 735.000 uit. Zonder BTW en inrichting…De constructie is van hout/metaal, en het moderne architecten kunstje is makkelijk te transporteren en binnen een paar maanden te bouwen.

 

Volgens de laatste peilingen zou het politieke speelveld er als volgt uitzien: regerende PP 128 zetels, Ciudadanos 88 zetels, oppositie PSOE 55 zetels en Podemos 37 zetels.  We zullen het zien, 20-12-2015. Ondertussen heeft gekke president Mas van Catalonië 1/3 van de totale regionale bijdrage van Spanje opgeëist voor zijn regio, terwijl hij tegelijkertijd onafhankelijk wil worden. Nou, de regering gaat a) overwegen om zelfs nu al geldstromen stop te zetten omdat men niet wil betalen voor zijn grootheidswaanzin, en b) peinst men er niet over, om zijn eis in te willigen. Proberen kun je, moet hij gedacht hebben. Laat hij maar een babbel maken met zijn vriendjes; de familie Pujol; die blijken immers 900 miljoen verstopt te hebben op Belize; weggehaald uit Andorra, daar werd het ze te heet onder de voeten. Er liggen nog veel meer miljoenen/miljarden in belastingparadijzen, dus of de Staat er wat van terugkrijgt?

 

Goed zo, eindelijk blijkt Europa wakker te worden. Het EP heeft recent met overweldigende meerderheid tegen financiering van de stierenvechterij-industrie gestemd. Geen publieke subsidies meer voor deze gruwelpraktijken. Officieel werd stierenvechten nooit gesubsidieerd, maar de subsidie ging naar de stierenfokkers. Helaas blijkt e.e.a. mogelijk alleen symbolisch, want ondanks deze overwinning duurt het nog een poos, voordat de jaarlijkse 130 miljoen/jaar niet meer uitbetaald worden. Want eerst moet het besluit weer via de European Council, dan goedgekeurd worden door de regeringsleiders. U begrijpt het al, klinkt leuk, belangrijke stap (438 parlementsleden stemden voor afschaffing, 199 waren ertegen en 50 onthielden zich van stem) maar geld blijft nog stromen…

 

De Social Security (waaruit o.a. pensioenen worden betaald) heeft een pensioen-rekenaar op de website gezet. Helaas hielden ze geen rekening met 200.000 bezoekers op een dag, zodat de website crashte…

 

Brussel gelooft Rajoy niet, die zegt, dat het deficit binnen de afgesproken grenzen zijn. Sterker nog, Rajoy zou de situatie hebben verergerd. Die stouterd toch. De EU begroot een lager BNP dan de Spaanse autoriteiten voor einde dit jaar en volgend jaar. Belastingen verhogen, dat moet Spanje, aldus de EU. Ja hoor.

 

En Rajoy is nog meer in het nieuws: vakbonden en werknemers zouden bereid zijn tot een debat voor een hervorming van de Constitutie (grondwet) na de verkiezing van 20 december a.s. Hij acht het verstandig, om het Catalaanse probleem aan te gaan met overheid/politiek en de sociale groeperingen. Want hij zou altijd de wet volgen. Staat zeker niet in ‘’gij zult niet liegen, bedriegen, belasting ontduiken en zichzelf verrijken’’. Ondertussen gelooft 61,7% van de Spaanse belastingbetalers dat ze minder terugkrijgen dan waarvoor ze betalen via de belasting; 64% vindt de belastingdruk te hoog. 86,7% stelt, dat de belasting juridisch niet rechtvaardig is omdat de rijken minder betalen. En 1/3 zegt, dat ze alles – of bijna alles, vooruit – van hun inkomen opgeven bij de belasting.

 

Het regeringsbesluit om particuliere zonne-energie niet op grotere schaal te mogen gebruiken heeft de solarindustrie in 2014 ernstig beschadigd. Dom voor een land met meer dan 300 zonnedagen; duizenden banen gingen verloren. En economische groei ging verloren. Nog afgezien, dat het vlg. Lena niet deugt binnen de EU-wetgeving, om particulieren te straffen voor opwekking van groene stroom.

 

Ik voorspelde het al. En nu is het bevestigd; Guardia Civil mag niet staken. Het is een gewapende macht – zoals het leger – en zo mogen – evenmin als militairen – Guardia Civil functionarissen een vakbond formeren of het recht tot staken claimen. Wel mogen ze een associatie (samenwerking/verbond) oprichten. Heb je alleen niks aan.

 

En als klap op de vuurpijl nog even het volgende berichtje; Spanjaarden zouden meer rekeningen in Zwitserland hebben en meer huizen in Frankrijk. Aldus een door de belastingdienst gepubliceerde lijst, waar Spanjaarden hun meeste geld, eigendom en andere rijkdommen buiten Spanje bezitten. Luxemburg scoort hoog als het gaat verzekeringsfondsen en SICAV’s (daarmee betalen de rijken maar een paar % over winsten en vermogens); de verplichting om e.e.a. te declareren via het belachelijke modelo 720 zou zogenaamd de belastingautoriteiten inzicht hebben gegeven, waar Spaanse belastingbetalers (ook residenten dus) hun geld en investeringen hebben. Echt niet, hoor! Ruim 135.000 declaraties zouden ingediend zijn (veel te weinig dus) in 2013, en die bleken uit te komen op een globale ‘’rijkdom’’ van over de 90 miljard. Ruim 47 miljard zouden in de vorm van aandelen, kapitaal of fondsen in m.n. beursgenoteerde bedrijven zitten. Ruim 15 miljard zit op buitenlandse bankrekeningen; 17 miljard in investeringsschema’s (een andere  verdoezelnaam voor de SICAV) en ruim 9 miljard in onroerend goed of kunst. Weten we dat ook weer.

 

Het never-ending-verhaal van Ikea in Alicante sleept zich voort; Ikea zelf denkt, dat de 35 miljoen, die ze aan bouw-boef Ortiz hebben betaald, alleen gered kan worden als het project niet doorgaat (dan claimen ze dat namelijk bij de Gemeente, die het uit de belastingpot mag betalen…) Maar nu blijkt ineens nog een optie; een terrein vlak bij Ciudad de la Luz (de filmstad). Enfin, voorlopig moet je nog naar Murcia of naar Valencia rijden, als je Ikea-spul wilt kopen.