Spanje Nieuws

Catalaanse nachtmerrie, ITV en Kerk z/Staat

Kijk, Franse lobbyisten bleken ruim 34 keer bij de ECB op gesprek aan tafel te zitten. Spanje? Geen ene keer een onderonsje met Draghi…Tja.

 

Vanaf vandaag krijgen nieuwe auto’s, bestelbusjes en vrachtwagens een digitale ITV (zeg maar APK) kaart. Producenten, importeurs en vertegenwoordigers van deze branche (FIR) zullen data overleggen bij het centrale DGT (Directie Verkeer) register; na validatie krijgt het vehikel een uniek identificatienummer. En even zo lang sjoemelen, zoals dit jaren kon gebeuren – en waar wij nu de klos van zijn – is er niet meer bij, aldus de instantie; nummerplaat, vergunning/identificatienummer wordt pas overgedragen als de prijs per geval is betaald. Ook dealers zullen informatie moeten verstrekken aan de DGT wie het vehikel heeft gekocht. Veel van de autoproducenten zijn al aangesloten aan het e-ITV systeem, en vorige maand werden al 50% van nieuw geproduceerde auto’s digital goedgekeurd. Overigens blijft het huidige ‘’groentje’’ van ITV voor thans bestaande vehikels gewoon geldig. Privacy? Kan je naar fluiten. Big brother is watching you. Ik zou er gelijk een belastingnummertje aan koppelen; de belastingdienst kan via de DGT exact uitvinden, wie in een bolide van 75.000 of meer rijdt en waarmee het geval is gekocht….Da’s nog eens snel cashen. 

 

 

De onafhankelijkheidsdroom van Catalonië is vooralsnog door het Constitutioneel Hof geblokkeerd; kan niet, aldus de wet/vooral artikel 161.5; de Catalaanse resolutie is nietig verklaard. Vanwege insubordinatie. Toch blijft Mas – ondanks verlies aan steun – en het parlement vasthouden aan ongehoorzaamheid. De burgers zijn het beu om steeds maar te lezen over de buitensporige corruptie/belastingontduiking (Pujol, maar ook Mas), het geldverslindende ego-project van onmogelijk zo te bereiken onafhankelijkheid; de commentaren waren niet mals. Maar dat maakt niet uit; politici doen wat zij willen, en luisteren niet naar hun volk. Het doek voor Mas blijkt echter bijna gevallen; ook een 2e poging, om president te worden, haalde het niet. Ook niet, nadat hij wel 3 vicepresidenten wilde aanstellen. Dus als er niet binnen 2 maanden een compromis gevonden wordt – en daar ziet het niet naar uit – wordt het weer, jawel: nieuwe verkiezing, nieuwe ronde.

 

 

Alberto Garzon, kandidaat voor de linkse Izquierda Unida Popular IUP wil 11,1 miljard terugvorderen, die de staat jaarlijks aan de kerk betaald. Het moet afgelopen zijn met publiek geld naar de (katholieke) kerk (of elke andere religies) te scheffelen. Deze uitspraak deed hij in La Almudena; de kathedraal in Madrid waar staats- en andere bezoeken frequent langskomen; de praal en pracht die daar te zien is, moet stoppen. De afgevaardigde van Malaga is lid van de groep Secular Europa; dit platvorm buigt zich over secularisme, en heeft berekend, dat de Spaanse staat elk jaar dus ruim 11 miljard overmaakt; 250 miljoen door directe subsidies; belastingvoordelen en voorkeursbehandelingen (2 miljard), en onderhoud van onroerend goed in handen van de Kerk (ruim 600 miljoen). Evenals betaling van religie-leraren in publieke scholen (bijna 5 miljard) en het kruisje in het belastingformulier (100 miljoen in 2013) voor directe afdracht van belasting naar de Kerk. De privileges van de Katholieke Kerk zijn, aldus Garzon, een enorme fout uit de grondwet van 1978, die van ruim 40 jaar dictatoriaal gezag richting democratie leidde; maar veel zaken zijn daarbij niet aangeroerd, zoals de scheiding van Kerk en Staat, ofte wel de scheiding van de macht. Er zou nu voldoende aanleiding zijn om de constitutie aan te passen en hij pleit voor nieuwe artikelen in de grondwet om de onafhankelijk van de Staat ten opzichte van Kerk/welke religieuze stroming dan ook te borgen.