Spanje Nieuws

Kerst, elektra, banken enzovoorts

De Nationale Commissie voor Markt en Concurrentie heeft een rapport gepubliceerd, waaruit het gebrek aan kennis van het Spaanse publiek betreffende de elektriciteitsrekening blijkt. Is ook geen wonder, met dat cijfergegoochel….Enfin, de regering wil een VERLAGING van de kosten in het vooruitzicht stellen. Uiteraard voor de verkiezingen, nietwaar? De Minister van Energie en Toerisme, linkmiechel Soria, heeft een plots overschot van 600 miljoen gevonden, waardoor we vanaf januari minder zouden hoeven betalen. Niet te geloven.

 

Caixabank, Bankia en Sabadell hebben in de afgelopen 9 maanden ruim 2,4 miljard winst gemaakt, meer dan over heel 2014 (1,7 miljard). En dankzij Draghi en blijvende bescherming van banken krijgen ruim 1506 bankmedewerkers (de toppers dus) een bonus boven de 200% (nee, geen tikfout, tweehonderd % dus). In Europa zijn in totaal ruim 15.000 bankbobo’s buitensporig overbetaald. Ondertussen is de gemiddelde boodschappentas voor de pensionado hier met 0,06% gestegen, dikke pech als je met een paar honderd Euro/maand moet rondkomen. Of van je spaarcenten moet leven.

 

4 banken lijken ruim 1400 Euro of meer te betalen als je een bankrekening opent. Klanten van Self Bank krijgen 1400 Euro als ze vrienden overhalen om ook een rekening te openen, zonder commissie, tegen een rente van 3%. Maximaal 10 vrienden/jaar en de nieuwe klant ontvangt ook nog een tegoed op zijn nieuwe rekening van 120 Euro. ING Friends betaalt 50 voor een nieuwe rekeninghouder, ook maximaal 10/jaar. Openbank gunt je 100 Euro als je tenminste je bankrekening gebruikt om je salaris, pensioen of maandelijkse vaste inkomen daarop te boeken. En tot slot BBVA connect plan: 20 Euro/maand of 240 Euro/jaar voor nieuwe klanten, die een online account openen en salaris/inkomen/pension of transfers voor tenminste 600/maand erop storten. Ik vertrouw ze voor nog geen cent, die banken hier. Voor je’t weet, is het foetsie, en naar bankgarantie kan je fluiten.

 

De ene krant meldt dat Spanjaarden dit jaar gemiddeld 235 Euro pp uitgeven aan Kerst, terwijl een andere spreekt van ruim 400 Euro. Hoe het ook zij, er wordt heel veel geld uitgegeven voor (kinder-)cadeaus, maar ook uitgaan en uit eten door diegenen, die geld hebben.

 

Catalonië is nauwelijks bestuurbaar; Mas krijgt nog tijd tot 29 november, en dan is het einde oefening. De burgers geloven niet in onafhankelijkheid, en de partij CUP geeft inmiddels toe, dat ze niet genoeg stemmen heeft om het door te drukken.  En de trieste realiteit is, dat ruim 1000 bedrijven inmiddels Catalonië hebben verlaten vanwege het gedoe rondom wel/niet onafhankelijkheid. Terwijl de bevolking het zelf ook niet wil. Die afsplitsing dus. Enfin, het zal er niet van komen, maar de schade (image, financieel – met junkstatus - en economisch)  is al aangericht.

 

En zoals eerder dit jaar belooft, vond inmiddels de eerste interventie – als gevolg van de luchtvervuiling – plaats in Madrid; niet-residenten mochten niet meer parkeren in de binnenstad, en de maximumsnelheid op snelwegen rondom Madrid ging omlaag naar 70 kilometer.

 

De klimaatverandering is al voelbaar, o.a. in het Ebro delta en de waterstand van deze rivier; de zee claimt meer land en de rivier wordt steeds zouter. De rijstboeren daar klagen over slechtere opbrengst jaar na jaar in hun gebied van ruim 20.000 hectare.

 

Ik herinner me nog, Amsterdam moet ‘’schoon’’, zonder Red Light District. He jammer! In Spanje gaan ze dit waarschijnlijk optuigen, een dergelijk speciaal gebied. Barcelona bereidt namelijk de mogelijkheid tot ‘’legale’’ vrijwillige prostitutie voor. Het Gemeentehuis wil dat deze activiteiten op toegestane plekken gaat plaatsvinden. Ehum, misschien nog even wat Amsterdams advies inwinnen?

 

Een uitspraak van het regionale gerechtshof van Murcia zorgt voor vertraging bij fraudezaken. Ze eist namelijk dat alle video’s en verklaringen op papier gezet moeten worden….Nou, een hoorapparaatje en leesbrilletje is volgens mij goedkoper…

 

Benidorm bij Alicante, maar ook Nerja bij Malaga kregen een tsunami-waarschuwing, waardoor de stranden ontruimd moesten worden . Gevolg van de zeebeving voor de Griekse kust. Loos alarm dus.

 

Het gemeentehuis van Alicante vraagt een lening van 20 miljoen aan. Om haar wethouders te kunnen betalen….