Spanje Nieuws

Modelo 720, Catalanen en US-controle op Barajas

Beetje laat, maar toch, Brussel gaat klachten onderzoeken over het Modelo 720; want dit modelo zou wel eens 2 Europese wetten kunnen overtreden. Nou, Lena weet dit wel zeker. Enerzijds wordt het idioot hoge boetesysteem gehekeld, waarbij ruim 150% van de niet-gedeclareerde waarde gevorderd kan worden. En degene, die verzuimd heeft om te declareren – of dit onjuist heeft gedaan (overigens soms te goeder trouw en door onjuiste adviezen van belastingkantoren!) kan een minimumboete van 10.000 verwachten, plus 5000,00 voor elke geconstateerde fout! Een buitenlandse bankrekening niet opgeven? 50% boete over rekeningsaldo. De regering verdedigt zich en meent deze maatregelen gerechtvaardigd in de strijd tegen belastingontduiking. En ze zouden zo de afgelopen 3 jaar al wel 126 miljard hebben opgespoord. Belachelijk! Het modelo is een aanfluiting, en telt alles op. Zo kom je heel gauw aan miljarden. Weliswaar fictief, maar de EU trapt er vast in.

 

Social Seguridad heeft meer dan 50% van haar vermogen verloren gedurende de Rajoy-regeringstijd (van 62 miljard naar 28 miljard)’daaruit moeten pensioenen, gezondheidszorg en werkloosheidsuitkeringen betaald worden…De pot raakt leeg door roof. Ondertussen blijken Spaanse CEO’s de best verdienenden met ruim 7,2 miljoen jaarsalaris, daarmee Zwitserland overtreffend; een gemiddelde EU-CEO ontvangt 5,4 miljoen.

 

Islamisten, gelinkt aan partijen van Artur Mas/Convergens en Junqueras (CRP) zouden zich bij IS aangesloten hebben; de krant La Razon noemt een 12-tal met naam. Tja, inmiddels heeft Mas de partij Convergense opgegeven en zint op een nieuwe, eigen partij. Want de corruptiezaken en het debacle rondom onafhankelijkheid vraagt om een vernieuwing. Hij ontmantelde de partij die Catalonië ruim 27 jaar regeerde en kondigt aan een nieuw project in 2016 te starten. Afschaffing van Mas zelf?

 

De Amerikanen willen alle vluchten naar de USA zelf controleren. Dus of Barajas/Madrid maar even akkoord gaat. De regering voelt er vooralsnog niks voor, want de Amerikaanse controleurs krijgen dan het recht tot schieten, maar met volledige immuniteit in het Spaanse territorium. Dus foutje bedankt, maar juridisch niks aan de hand…Dit betekent in concreto echter ook de overdracht van de Spaanse soevereiniteit, en dat ligt toch wel gevoelig. Volgens een gezamenlijk afspraak uit 2009 zijn thans steeds 3 Amerikaanse civiele bewakers op het Barajas Airport gestationeerd, die documenten en passagiers controleren en ze eventueel kunnen beletten om te vertrekken. De vliegmaatschappijen gaan hier morrend mee akkoord, uit angst, om landingsrechten in de USA te verspelen. Thans mogen deze civiele agenten geen passagiers doorzoeken of aanhouden; dat mag alleen de Spaanse Veiligheidsdienst. En dat laatste zou dus vervallen, als USA haar eigen NSA custom control opzet. Het vervelende daarbij is de veronderstelde immuniteit voor de Spaanse Justitie bij bewapende acties. Bovendien is het ook nog zo, dat dit bilateraaltje – namelijk het verzoek van de USA aan Spanje – niet geheel comme-il-faut is, want Spanje maakt wel deel uit van de EU, en je zou verwachten, dat zoiets in Europees verband moet worden afgestemd.

 

Ja verdorie,nou zit het ook bij de Moros & Cristianos niet snor. Een krantenbericht meldde, dat de Kapitein, de Korporaal en nog een 3e uit de gildes van de Moren en Christenen in VIllena zijn gearresteerd. Ze worden beschuldigd van relaties met drugsmokkel-netwerken. Tja, het viel zo langzamerhand op, dat deze heren nogal op ‘’hogere stand’’ leefden, niet geheel in lijn met hun werk…

De voormalige baas van de bedrijfsorganisatie COEPA krijgt waarschijnlijk 4 jaar gevangenis voor het verduisteren van 4,4 miljoen van ruim 4000 klanten van Viajes Marsans. Dit besluit werd genomen, nadat bevestigd werd, dat deze aardige meneer Ferran hoorproblemen heeft.  Dus stelt men de definitieve oordeelsvorming nog even uit tot januari; kunnen zijn hoortoestelletjes aangepast worden…Ja, ja, allemaal verdoezelwerk, om straks tot lagere strafverkondiging te komen. De 3e poging al, ditmaal in het Nationale Gerechtshof; vorig jaar juli ging het nog om 5,5 jaar voor illegale zelfverrijking en frauduleuze handel, geldwassen en behoren tot een criminele organisatie, naast een eis voor nog eens 2,2 jaar voor fiscale fraude bij de koop van Airlines Argentina door Air Comet. Februari zal hij wel vrijgelaten worden...Wij noemden dit vroeger gewoon oostindisch doof...

 

Alicante is een van die provincies, die het niet alleen slecht doet vanwege mismanagement maar ook door de recessie. Ze zijn wel 10 jaar teruggegooid, meldt Informacion. Veel (technische) bedrijven trokken weg of gingen failliet; salarissen daalden, export is gedevalueerd en meer mensen kunnen noch lezen noch schrijven. Ruim 700.000 mensen zijn tevens over gewichtig als gevolg van slecht eten. Experts dringen aan om minder vlees  en industrieel geproduceerd voedsel te eten, en in de plaats daarvan meer vers fruit en groente plus granen.

En met scholing/vorming gaat het ook belabberd in Spanje; El Mundo stelt, dat de onderwerpen in de examens voor de kwalificatie van leraren, sinds 1993 ongewijzigd zijn. De leraren-vakbond erkent dat haar studieplannen uit de tijd zijn. Of er wat verandert? Op korte termijn waarschijnlijk niet. Triest, want zo mis je wel de boot. En Spanje loopt al zo ver achter.

 

Volgend jaar moet Spanje toch echt meer bezuinigen, om te voldoen aan de EU normen, want het tekort zou wel 4,6% kunnen worden, in plaats van de verwachte 4,2%. Vanwege het ‘’risico’’ van niet voldoen aan afspraken werd de Spaanse regering uitgenodigd om maatregelen te nemen. Het tekort moet in 2016 op 3% staan, terwijl de schatting 3,9% aangeeft. Er zijn nog slappere broeders in de EU, hoor! Begint met F, I, G etc....

 

Bad bankschulden daalden met ruim 10%. Is nog maar 142 miljard….Ach, als straks Juncky’s plan doorgezet wordt, komt alles weer goed….In de tussentijd doen grote banken(PAX, BBVA, Santander, Banco Sabadell en Acciona) goede zaken door kernwapens te financieren; ruim 4,6 miljard gaat naar deze industrie voor productie, onderhoud en reparatie van dit soort wapens op wereldniveau. En de export van Spanje is de afgelopen 9 maanden tot recordhoogte opgelopen naar 186 miljard. Het hoogste % sinds 1971. Enige correlatie met het voorgaande is zuiver toeval.

 

Ook gij, Spanje…in navolging op de tik op NL’s hand voor de afspraken met Japan, wil Brussel ook Spanje op het matje hebben. Vanwege discriminatie tegen buitenlandse instellingen. Want Spaanse instellingen kunnen – in tegenstelling tot buitenlandse – profiteren van o.a. belastingvoordelen. Als niet binnen 2 maanden een bevredigende oplossing is gevonden, sleept men Spanje voor het EU gerechtshof.

En dan doen de Spanjaarden het ook nog fout bij duurzame energie. De EC heeft de cijfers naar beneden bijgesteld. Spanje meldde in april nog een 17,1% duurzame energie in het totaal van de energieconsumptie voor 2014; maar dat cijfer klopt dus niet, het is maar 15,8%, vond de EC. En de 20% die men per 2020 wenst te behalen? Zou maar 4,2% groei zijn. Veel te weinig dus. Nou en? Billenkoek? Ondertussen is Spanje meer kolen aan het verbranden in de aanloop tot de Klimaattop; 2015 wordt een recordjaar voor kolenverbranding om zo elektriciteit te produceren.Who cares?

 

De Spaanse confederatie van hotels verhuist haar hoofdkwartier van Barcelona naar Madrid. Officieel vanwege een groeistrategie, maar achterliggend vooral vanwege het gedoe rondom de onafhankelijkheid van Catalonië.

 

Urdangarin, de man van prinses Cristina, heeft kennelijk samen met zijn partner Torres via zijn advocaten geschikt met de aanklager. Het lijkt erop, dat ze 6,1 miljoen zouden betalen (ofwel teruggeven) en een gevangenisstraf van minder dan 8 jaar accepteren.