Spanje Nieuws

Black Friday en onafhankelijksdroom in rook opgegaan

Nou, het is te hopen dat we dit niet meer meemaken. Vlg. de krant Informacion gaat de provincie Alicante naar zwaar weer vanwege de klimaatveranderingen: ruim 5 maanden zomer met temperaturen van 40 graden, waterschaarste die vooral de landbouw zal treffen.

 

Iberdrola is veroordeeld tot 25 miljoen boete voor manipulatie van de elektriciteitsmarkt. En Rajoy strooit met kadootjes voor de verkiezing; 2 punten verlaging in inkomstenbelasting voor iedereen! En weer volop beloftes voor werkgelegenheid, Spaanse eenheid en strijd tegen corruptie. Ook wil hij zich inzetten voor de Mediterrane corridor (spoorverbinding van het zuiden naar Barcelona) die de afgelopen jaren steeds werd tegengehouden.

 

Nee maar, als Bibi voet zet op Spaanse grond, kan hij opgepakt worden. Volgens de Latin American Herald Tribune heeft het Spaans Nationale Hof een dergelijk bevel uitgevaardigd. Vanwege een zaak over de aanval, die Israël deed op de Freedom Flotilla in 2010 (het schip Mavi Marmarma probeerde de blokkade van de Gaza strip te doorbreken), Ook Ehud Barak, A. Leiberman, M. Yaalon, B. Begin en M. Eliezer staan o het ‘’oppaklijstje’’. Ach, vorig jaar nog had de rechter de zaak geseponeerd, en nu gaan we weer van start? Israël is not amused en ziet het als een provocatie. En zet druk op Spanje om er weer van af te zien. Theater.

 

Ruim 635 nieuwe HIV gevallen in de regio Murcia tussen 2010 – 2015. Niet best. Met name onder jonge homoseksuele mannen stijgt het % fors door unsafe sex.

 

Ex penningmeester van de PP Barcenas, heeft handschriftelijk bijgehouden wie wat kreeg in de 2004 verkiezingscampagnes. En bankcontroles bevestigen frauduleuze transacties van 20/30 en 50.000 Euro. ‘’Onbekende gulle schenker’’ stond er…Ja, ja. E.e.a. ging helaas ook via een PP-bankrekening. En eigen extra inkomen kreeg hij cash van Norni…Dom, dom dom, vooral als de gulle gever Norniella nu ontkent, hier iets van te weten..

 

Afgelopen dat gedonder; Het Constitutioneel Hof heeft – zoals verwacht – de declaratie van afsplitsing voor onafhankelijkheid van Catalonië ongrondwettig verklaard. De regering houdt de regio aan de lijn, en deelt maar mondjesmaat geld uit. Bedelen moeten ze erom.

 

De afgelopen jaren zie je dat trends ook in Spanje voet aan de grond zetten: Kerst, Halloween, en nu ook Black Friday (dat is hier dus vrijdag, zaterdag EN zondag). Wij liepen donderdag rustig door Murcia; want iedereen wachtte natuurlijk op vrijdag. De zaken gingen – aldus de kranten – super! In Mallorca ontstond een verkeersinfarct door de drukte, in Malaga was sprake van Kerstgekte en duizenden hebben hun kerstcadeaus dus al gekocht.