Spanje Nieuws

Keert het tij? Prado en zonne energie

Paar dagen nog voor de verkiezingen. En dan is er ook iets te vertellen over energie; de PP vindt namelijk dat haar politieke keuze van de afgelopen 4 jaar – vernietiging van o.a. duurzame, m.n. solarindustrie – een goede was, die gecontinueerd moet worden. Het (kunstmatige) electra-deficiet wil men reduceren, men streeft naar lagere rekeningen voor de consument (bijna hoogste in de EU) en staat voor duurzame energie (???). Het plan voor een tijdelijke opslag van kernafval in Cuenca wil men aanhouden.  Oh ja, en dan wil men een National Efficiency Fund oprichten (met 1,8 miljard), welk tot 2020 plannen ondersteunt voor meer isolatie van huizen; alternatief transport; lampen/licht aan kusten & in de industrie plus de opslag van water.

 

De PSOE wil uitgaan van reel gemaakte kosten voor elektra, en wil duurzame energie op nr. 1 plaatsen. Een rechtvaardig en duurzaam financieringsmodel met juridische zekerheid moet daarbij helpen. Ze willen de opwekking van duurzame energie door huishoudens promoten en alle hinderlijke regelgeving daaromheen opheffen, zodat mensen meer selfsupporting worden. Ze verbiedt fracking. Maatregelen, om ‘’groene’’ bedrijven te stimuleren tot lange-termijn-investering. En een belasting op CO2, een nieuw ‘’groen fonds’’ om CO2 emissie te reduceren. Aanpassing van huizenbouwregels plus strategische programma’s voor renovatie. Promotie van hybride auto’s.

 

Ciudadanos is eveneens tegen fracking en wil meer energiebesparing, en verder inzicht in hoe energieprijzen worden bepaald. En ook zij verwelkomen opwekken van duurzame energie door huishoudens zonder penalty of belasting, zolang geen terugvoer naar het net plaatsvindt. Uiterlijk 2050 het einde van fossiele brandstoffen, ten voordele van solar, wind, biogas en biobrandstof. Energiebesparing door huishoudens, bedrijven en overheid, reductie energieverlies, slimme energiebesparings-apparaten en hergebruik van afval.

 

 Podemos centreert haar projecten rondom sociale zorgen; geen afsluiting van electra; overheidssteun voor zwakke families, sancties tegen energieleveranciers die hun macht misbruiken. Creatie van – mogelijk zelfs per regio – op te zetten electriciteitsdistributie; elektriciteitsrekening mag niet meer dan 10% van de huishoudkosten bedragen;. Meer aandacht voor renovatie/isolatie, energiebesparing en efficiency in publieke gebouwen, en ook zij verbiedt fracking.  Nieuwe installaties voor duurzame energie met een max. output van 50MW; promotie van door huishoudens zelf opgewekte energie, met hulp voor nieuw te ontwikkelen systemen voor heet water/verwarmingssystemen.

 

Nou, als je het zo leest, vinden PSOE, Ciudadanos en Podemos zich in grote lijnen hierin. Eruit met de PP, die nauwelijks wil vernieuwen en fracking niet verbiedt. Het wordt tijd, dat een jongere generatie aan het roer komt. Als de Spanjaarden nu eens zelf wakker worden!

 

Het Prado heeft een nieuwe website gelanceerd. Zie hier: https://www.museodelprado.es/en  De afgelopen 3 jaar is hard gewerkt aan vernieuwing, met hulp van o.a. Telefónica. De nadruk ligt op beelden in plaats van woorden, virtueel bezoek, museum activiteiten en nog veel meer. Beelden kunnen in/uitgezoomd worden, bibliografie en academisch materiaal, details over catalogisering en de precieze locatie in het Prado wordt vermeld. Een Multimedia afdeling levert video’s, verslaat conferenties, geeft informatie over nieuwe events. Kortom, kijken!

 

Oh, oh, oh. Het rapport Solar Power Europe presenteerde op de COP21 top in Parijs een vernietigend rapport over Spanje: het land heeft zich onderaan geplaatst (nr. 121) als het gaat over fotovoltaïsche energie. De Spaanse regering heeft de zonne energie sector compleet om zeep geholpen, aldus een van de auteurs, James Watson.  Ongelofelijk, hoe snel een van de leading landen m.b.t. zonne energie een succes de grond in boorde. Onbegrijpelijk dat technologische voorsprong en het grote potentieel vanwege het zonnige klimaat zo ernstig genegeerd wordt. Niet te bevatten, dat een succesvolle industrietak met honderdduizenden banen gewoon kapotgemaakt werd. Dankzij Rajoy met zijn PP.

Nergens anders in de wereld is een dergelijke drastische en disproportionele regulering van kracht geworden als in Spanje. Nu is Spanje zelfs lid van de anti-solar-groep, en beïnvloedt op een negatieve manier de EU. Engeland heeft danig geprofiteerd van het zonne energie debakel in Spanje; veel banen en projecten, o.a. in Cumbria, werden succesvol opgestart. Ondertussen verloren ruim 35.000 mensen in Spanje hun baan. Spaanse ingenieurs vertrokken naar Latijns Amerika. Spanje was wereldleider en is nu praktisch van de wereldkaart verdwenen, is de snoeiharde conclusie. Sterker nog, niet alleen werd solar power in de ban gedaan, er volgde zelfs een ‘’zonne taks’’ op zelf opgewekte stroom en extreem hoge boetes voor ‘’niet gedeclareerde energie-voorziening’’.

Het tij zou nog gekeerd kunnen worden, Spanje zou weer mee kunnen doen, maar intussen hebben landen zoals India en Frankrijk de handen in elkaar geslagen om met name duurzame energie op te wekken in ontwikkelingslanden. Hoop is op voortschrijdend inzicht door een nieuwe regering na a.s. zondag.