Spanje Nieuws

Droogte, politiek en olijfbomen

De Hoge Raad heeft vraagtekens gezet bij de plotse afbouw/stop van subsidies voor duurzame energie, die de hele industrie ineens om zeep hielp. Het zou wel eens tegen de grondwet indruisen, want deze maatregel heeft gezorgd voor de afbraak van de juridische zekerheid – vanwege het ontbreken van een overgangsperiode – en onzekerheid voor de investeerders en bedrijven. Onbehoorlijk bestuur heet dat. Hoe het ook zij, terugbetaling zal waarschijnlijk uit de pot belastinggeld gedaan worden. De politici gaan zoals altijd vrijuit en zorg, onderwijs en economie lijdt.

 

Het wordt duur met autoverzekering, kopte een krant recent, nadat verzekeraars ruim 15% meer kwijt zijn aan verkeersongelukken, uitkering bij dood met 50% steeg en de kosten voor levenslange compensatie  van verwondingen met 35%. We moesten ons maar voorbereiden op verhoging van premie.

 

Eindelijk heeft het volk gekozen voor vernieuwing: weg met het 2-partijen stelsel. En toch, de PP kreeg nog de meeste stemmen, gevolgd door de PSOE,  en de nieuwkomers Podemos en Ciudadanos. Rajoy waarschuwde voor instabiliteit, of een ramp, en zo had elke partij zo haar eigen stokken om mee te slaan, of scherpten ze de messen….Rajoy dacht even een pactje te sluiten met de PSOE (aartsvijanden sinds decennia); regeren als PP minderheid, met gedoogsteun wilde hij. Nou, de rekening is zonder PSOE gemaakt, want die voelen er niks voor. Als Rajoy geen regering kan vormen, probeert de PSOE het, en als ze samen gaan met Podemos en Ciudadanos, komt er hopelijk een nieuw tijdperk van oh zo noodzakelijke veranderingen, ook voor duurzame energie, zonder fracking en meer aandacht voor zelfvoorziening in energie door burgers.  Maar laat ik niet vooruitlopen op de zaken, elke dag staat er wel weer nieuws in de krant. De hoop sterft het laatst, nietwaar?

 

Niet te geloven toch? Italiaanse aanklagers staken een stokje voor verder rooien van duizenden olijfbomen in Apulië. De streek die zwaar is besmet met de gevaarlijke Xylella bacterie,  waartegen nog geen bestrijding mogelijk is. De EU wilden dat bomen gerooid werden, om verdere verspreiding te voorkomen naar vooral Frankrijk en Spanje. Maar – aldus het Openbaar Ministerie  - de EU is fout geïnformeerd, er zou geen bewijs zijn voor een direct verband tussen de bacterie en de vedrogingsverschijnselen van duizenden olijfbomen….Onderzoekers zouden verkeerde gegevens hebben verstrekt; agressieve (en verboden) middelen hebben gebruikt en mogelijk is ook nog belangenverstrengeling in het geding. Onder hen de door de regering benoemde projectleider Silletti. Die wilde afgelopen oktober ruim 3000 olijfbomen laten rooien. De protesten liepen zo hoog op, dat nog maar 1600 bomen zijn gerooid. Ruim 10% van de 11 miljoen olijfbomen in Apulië moeten worden gerooid. Dat gaat dus waarschijnlijk niet door. Waarop Frankrijk, maar vooral ook Spanje, over een paar jaar dag kunnen zeggen tegen de olijven-teelt en de economie en landbouw naar de knoppen gaat. Mille grazie.

 

En hoe kon het toch, dat op 19 december ineens meer dan 150 bosbranden ontstonden in de noordelijke provincies (Galicië, Asturië, Navarra, Cantabrië en Pais Vasco)? Nou, uit angst voor de verkiezingsuitslag dachten vele eigenaren van bosgebied, nog even gauw de Ley de Montes van juli 2015 toe te passen, die ondanks hevige weerstand gewoon door de PP is ingevoerd; onder het mom van publiek belang (vakantiehuisje en zo???) mag de bestemming van verbrande bosgrond sneller gewijzigd worden naar bouwgrond – voorheen bedroeg dat 30 jaar. Slecht voor het milieu, de natuur, maar oh zo verwelkomd door vriendjes van de PP, die graag profijt  opstrijken via hun ‘’nutteloze’’ bosgrond. 

 

2015; het heetste jaar in Spanje ooit. Aldus AEMET (zeg maar de Spaanse KNMI). Hogere temperaturen – de zomer was zelfs de op 1 na heetste sinds 1961 – en de droogste (ruim 20% minder neerslag). Vooral de ontbrekende voorjaars- en najaarsregen zorgde voor veel ongemak, waarbij ook dit najaar tot de 5 droogste behoort na 2004, 2007, 2009 en 2013.

 

Hier snap ik nou helemaal niets van….De Hoge Raad van de EU heeft geoordeeld, dat de staatssteun aan havens en scheepsbouw  - eerder veroordeeld door de EC – er helemaal geen is, en verplicht Spanje tot herintroductie van deze steun. Goh, zou willen dat de EU ook zo coulant oordeelt, als het om steun aan burgers gaat.

 

En ook al werd gemeld ‘’dat mag niet’’ doen ze het toch: Sabadell, Bankia en Euro 6000 sloten een pact en berekenen 65 cts per geldopname via de automaat; en al naar believen van deze boeven betreft het niet alleen maar niet-rekeninghouders. Negeer verbod, doe het toch en dan is het stil.

 

Het economisch herstel laat zich vaak herkennen aan de uitgaven voor Onderzoek en Ontwikkeling (R&D). In 2015 spendeerde Spanje 1,5% hieraan en heel veel innovatiebudgetten sneuvelden. Maar 8 bedrijven zitten in de top 1000 van innovatieve bedrijven die investeren in R&D. Wordt niks zo.

 

De krant La Verdad/Murcia kopte, dat ambtenaren 5 dagen vroeger dan normaal, en 3 dagen voor de verkiezingen hun salaris gestort kregen. Die stemden dus op Rajoy.