Spanje Nieuws

Klucht, filmscenario en eten verspillen

Het Hoger Gerechtshof heeft bepaald, dat de kosten voor het zoveelste flutproject CASTOR (onderwater-opslag van gas) NIET doorgegeven mogen worden aan de burgers van de Autonome regio Valencia (1.7 miljard). Ondanks dat het contract voorzag in compensatie, ook al is het project nooit opgestart. Geloof er niks van. Rechtsom of linksom, wij betalen uiteindelijk toch.

 

De stoelendans vertoont elke dag weer een nieuwe wending; we wachten vooral af, of het Rajoy lukt, toch een regering te vormen. Zelf vindt hij dat zijn regering het puik heeft gedaan. En belooft wederom groei en 600.000 nieuwe banen. Alweer? Heb de vorige kennelijk gemist?

 

Het minimumloon in 22 van 28 EU landen is ofwel wettelijk geregeld of vrijwillig ingevoerd; en zit tussen 194,00/maand (Bulgarije) tot 1923,00 (Luxemburg). Spanje staat op rang nr. 9.  7 landen betalen meer dan 1000,00/maand: UK: 1510; NL 1508; B 1502; D 1473, Irl 1462 en F 1458.

 

Dit lijkt niet een klucht, dit is er een! In de zaak over de zogeheten Punica-corruptie heeft de schoonvader – Francisco Granado – toch werkelijk durven beweren, dat de 1 miljoen Euro, die gevonden werd in een kast bij hem thuis (na een anonieme tip) toch echt niet het zijne was, maar mogelijk door loodgieters of die lui van Ikea, die bij hem vaak in/uit zouden lopen, geplaatst moest zijn!...? Zijn schoonzoon is de voormalig adviseur van Madrid’s Esperanza Aguirre – ja die, welke toch geen veroordeling kreeg voor parkeren op de Gran Via – en hij zou zijn zwarte geld daar in de kast hebben verstopt. Eerst wilde de rechter huiszoeking na de anonieme tip niet goedkeuren, maar ze zwichtte uiteindelijk omdat Granados de laatste 10 jaar een crimineel leven leidde met veel geld in Zwitserland. En de aanklager had bovendien bewijzen, dat Granado zijn bezit had verborgen achter een ‘’middle man’’ die de zaken van hem zelf en zijn familie behartigde, terwijl hij in voorlopige hechtenis zit. Corruptiezaken in Spanje? Eindeloos stof voor films…

 

El Pais meldt, dat 80% van de jongeren onder de 30 jaar nog steeds bij hun ouders woont. Maar 6% van de jongeren onder de 24 jaar heeft het ouderlijk huis verlaten.

 

Spanje haalt Italië in als grootste economie van Zuid Europa, ook al valt Spanje op wereldniveau van de 13e naar de 17e plaats, en dus ver weg van het jaar 2007, waar Spanje de nr. 8 in de wereld was. Het langzame herstel moet Spanje terugbrengen naar nr. 15 in 2016; maar in 2030 wordt plaats 17 weer voorspeld. Meldt de Britse denktank CEBR.

De Hoge Raad heeft geoordeeld, dat de echtgenoten van de asbestslachtoffers gecompenseerd moeten worden door de Uralita fabriek. In juni werd al bepaald, dat de kosten, als gevolg van invaliditeit en weduwenpensioen voor de werknemers, die in deze fabriek met asbeststof waren besmet voor rekening van het bedrijf zouden zijn. Men achtte het bewezen dat het bedrijf milieu- en veiligheidseisen aan haar laars had gelapt.

 

Ongeacht hoe de regering in elkaar zit, nu al is bekend, wat de verdeelsleutel van ‘’inkomen’’ voor de verschillende partijen wordt voor Congres en Kamer; Podemos krijgt voor haar 4 groepen 2,7 miljard; PP krijgt 2,77 miljard (1,24 miljard lager dan 2015). Ach, en de grap doet al de ronde als het allemaal niet zo gaat als Rajoy wil; ‘’kijk maar naar België, die hebben het recept voor leven zonder regering’’. Tja.  

 

Leuk en grappig zou het moeten zijn, het ‘’feest’’ op 28 december in Ibi; met meel en eieren wordt gesmeten en het is de Spaanse ‘’1 april’’ grappendag. Helemaal niet grappig. Je speelt niet met eten (zoals de tomaten-gevechten in Buñol of in Ibi met eieren/meel) terwijl elders honger heerst. Stom gedoe en onnodige verspilling van basisvoedsel. Schande.