Spanje Nieuws

Regering, corruptie, Catalanen en drones

En zo tussen neus en lippen door is de nieuwe regering gestart: PP, PSOE en Ciudadanos, met Podemos in de oppositie. Stiekem, politiek gekonkel en de burger komt bedrogen uit, want de 2 vijanden die nooit samen zouden regeren doen het nu toch. Nu maar hopen, dat tenminste de belofte van PSOE en Ciudadanos ‘’no fracking’’ stand houdt….

 

En alsof het nog niet genoeg is; alweer een nieuw corruptieschandaal. Dit keer in de provincie Valencia in verband met de veelvuldig aangestoken bosbranden (u weet wel, om goedkope bosgrond snel tot ‘’bouwgrond’’ om te kunnen toveren); schijnt er gesjoemeld te zijn met de betaling van brandweermannen (om ze wel/niet te laten blussen?) Enfin, deze stiekeme contracten bleken de boeven ruim 100 miljoen te hebben opgeleverd. En de brutalen….Prinses Christina is bereid om het gefraudeerde bedrag terug te geven, in ruil voor ‘’niet schuldig’’ voor het in eigen zak en in die van haar man gestoken publieke gelden via Aizoon voor persoonlijk gebruik. Niet schuldig?

 

Hoezo onafhankelijk? Het Hoger Gerechtshof geeft de PP gelijk m.b.t. de zaak van eenzijdig opgezegde subsidies voor duurzame energie. De gang van zaken was gerechtvaardigd in verband met de urgentie. Dus de aantijging dat hier sprake zou zijn van onbehoorlijk bestuur, het verbreken van de normatieve hiërarchie of de juridische gelijkwaardigheid of aansprakelijkheid zou hier dus niet gelden. Nog krommer dan krom.

 

Catalonie: Mas is opgestapt. En gaat zelfs uit het Kabinet en richt zich op zijn nieuwe partij. Daarmee houdt ook de immuniteit op; hij kan dus aangeklaagd/veroordeeld worden. O.a. voor subordinatie i.v.m. het referendum. Zijn opvolger Puigdemont is een gevaarlijke linkmichel – en er loopt al een juridisch onderzoek betreffende samenzwering tegen de Staat – die bij de inauguratie als president gemakshalve ‘’vergat’’ te zweren op constitutie, Koning en Staat….De openbare aanklager onderzoekt, of hiermee zijn aanstelling nietig verklaart kan worden. Overigens is het ook hier weer een staaltje ego/machtsvertoon van jewelste: De onafhankelijkheidspartijen vergeten even, dat 52% van hun bevolking NIET voor hen heeft gestemd, en dat maar 30% of minder echt voor zelfstandige staat zijn. Mas en zijn opvolger houden stug vol, dat dit gewoon door Europa geaccepteerd wordt, ondanks mondelinge en schriftelijke ‘’nee’’ berichten. Je kunt het toch proberen, nietwaar? En over corruptie en misbruik van openbare gelden, ten koste van gezondheidszorg, onderwijs en ondersteuning van de economie? Praat men niet meer over.

 

2015 bleek het beste economische jaar van de afgelopen 8. 18,6 miljoen mensen kregen arbeidscontracten (vergeet men even, dat hier ook minicontracten van een uur bij zitten…). Er heerst dan ook grote twijfel aan de jubelstemming en er is kritiek over het opleuken van cijfers. Het zegt zo niets over productiviteit, deeltijdbanen, seizoensinvloeden etc. Ruim een half miljoen mensen blijkt een urencontract te hebben en maar 6,8% (ruim 107.000 mensen) hebben een contract voor onbepaalde tijd. De rest? Meestal kortere contracten (tot minder dan 7 dagen). Fraai, Rajoy!

 

Een dezer dagen kunnen toprechters in hun handje knijpen: het zou hun inkomen verveelvoudigen, als de juridische uitspraak kiest voor de systematiek van representatie van een collectieve groep in de zaak van bankfraude in 2009. De gedeeltelijke compensatie van maar 427.000 personen via arbitrage is maar het topje. Nu representeren alleen nog maar de grote juridische associaties zoals Adicae, Arriaga Associates, Offices Rosales or Ausbanc honderdduizenden aan gedupeerden voor een bedrag welk oploopt in de miljarden.

 

Denk je, een leuk cadeau te krijgen – een drone – met Heilige 3-Koningen, nou, dan ben je in Spanje niet blij mee. Want als je deze verkeerd inzet, kan de maximale boete wel 225.000 bedragen. Want deze vliegdingen vallen namelijk onder ‘’vliegtuigen’’ en dus onder de wetgeving van de Spaanse Luchtverkeersveiligheidsdienst (AESA).  Het is niet toegestaan ze te gebruiken in bewoonde gebieden; daar waar grote groepen mensen zijn (zoals openbare parken en tuinen, straten, stranden, concerten, huwelijken of demonstraties). Ook mogen ze niet ’s nachts vliegen, of vlakbij vliegvelden, of daar waar paragliden en parachutevliegers zijn, of nabij heliports. Kortom; er mag maar zeer beperkt mee gevlogen worden. En dan nooit hoger dan 120 meter. Moet je allemaal maar weten. Maar heb je zo’n ding, informeer je dan, want de boetes beginnen bij 300,00 en stijgen hard…