Spanje Nieuws

Rijk = rijker en hablar español?

Het Hoger Gerechtshof seponeert de klacht tegen Rajoy, die met ruim 5000,00 belastinggeld de maandelijkse zorg voor zijn gehandicapte vader betaalt. Maar ja, het Tribunaal vond de informatie en bewijslast  - via kranten gepubliceerd - daarover relatief mager om een strafzaak ervan te maken. En overigens, Moncloa (het regeringspaleis) ontkent de ‘’steun’’ niet en meldde laconiek dat de criteria, die ook door vorige premiers werden gehanteerd, toegepast werden….

 

De krant kopt ‘’als David Cameron alle buitenlandse residenten Engels wil laten spreken, hoe gaat Spanje reageren betreffende de ruim 700.000 Britten die hier wonen?’’ E.e.a. had betrekking op Davids plannen, om migranten te verplichten, Engels te leren, zodat ze niet afglijden in gettovorming en radicalisme. Vooral moslims (ook vrouwen) dus. Maar hier vormde het aanleiding voor de discussie die al lang zorgt voor ergernis: de meeste Britten die in Spanje wonen, kunnen geen Spaans en leven binnen hun eigen gemeenschap met Britse winkels, restaurants etc. Tja…Brexit dan maar?

 

Dat zou natuurlijk geweldig zijn: de krant Informacion meldt, dat Alicante met de consul van de World Yacht Race aan het onderhandelen is, om de Volvo Ocean Race permanent te starten vanaf Alicante. Dat zou ruim 270 miljoen opleveren voor de plaatselijke economie.

 

De vlucht van Spaans kapitaal naar belastingparadijzen steeg met 2000 (tweeduizend) % gedurende 2014, aldus Oxfam. Sinds de crisis vanaf eind 2007 is de ongelijkheid tussen arm en rijk in Spanje steeds schrijnender aan het worden. Volgens Eurostat staat Spanje op nr. 2 van OECD landen, waar de kloof het grootst is (10 x groter dan het Europees gemiddelde en 14 keer groter dan Griekenland). De 20 rijkste mensen van Spanje bezaten vorig jaar 115 miljard, aldus een studie ‘’An Economy for the 1%’’. De rijkdom van hen is met 15% gestegen, terwijl 99% van de bevolking 15% minder te besteden heeft. Ook Portugal en Italië vertonen grote kloven in ongelijkheid. Geen wonder, dat de mensen andere politici en ander beleid willen. En de oorspronkelijke hoop van Rajoy, dat hij wel even een regerinkje zou opzetten van zijn PP met PSOE (de aartsvijand) en Ciudadanos, om Podemos eruit te houden? Zou nu wel eens kunnen wijzigen in PSOE, Podemos en nog 1 of 2 partijen, zoals de PNV…Of het  goed voor de burgers zal zijn? Ongewis.

 

Een nieuw systeem geeft binnen 3 seconden een waarschuwing voor een aardbeving, waar dan ook in de provincie Alicante. Het waarschuwt ook over de zwaarte van de beving. Bedacht door de Complutense Uni te Madrid. Het detectiecentrum komt vlakbij Alcoy te staan. Aldus te lezen in de Informacion. Onduidelijk is, per wanneer. En ik vrees, dat je daarvoor een app moet hebben. En dus ook een smartphone. Tja, en dan hebben wij er dus niks aan…

 

La Vanguardia meldt dat de hoge temperaturen de natuur een loer draait; er is zorg om de onregelmatigheden en de mismatch die optreedt als gevolg van de opwarming, vooral in de cycli van planten. Voorjaar in de winter heeft volgens tuinders en wetenschappers vroegere bloemzetting van gewassen en versnelling van de biologische cyclus tot gevolg. En da’s niet best. We zullen het zien, want beïnvloeden, dat kunnen we niet.