Spanje Nieuws

Gerechtigheid of niet?

Soms zou je denken, is er toch nog een beetje gerechtigheid. Pietsje dan. Want de hoogste rechtbank in Spanje heeft nu toch de Griekse kapitein van de Prestige  tot 2 jaar gevangenis veroordeeld. Tijdens een storm voor de kust van Galicië kwam in 2002 de enkelwandige tanker in de problemen, en de Spaanse autoriteiten weigerden destijds hulp, zodat de tanker brak en 75 miljoen liter olie verloor. Een enorme milieuramp was het gevolg. Voor roekeloosheid krijgt hij dus 2 jaar. Veel te weinig.

 

Gedonder volop op het politieke toneel; Rajoy is zielig omdat niemand hem wil als (brokken-) premier en dus gaf hij de regeringsvormings-opdracht terug. De overige partijen dansen om elkaar heen, ieder beducht voor meeste winst, zonder oog voor belangen van burger en land. Investeerders wachten af, en dat is slecht voor de economie.

Eindelijk is er weer een politicus-boef opgepakt; Rus de voormalig president van de Diputacion de Valencia, samen met nog een 20-tal anderen. Voor bewezen onregelmatigheden heet dat; ofwel corruptie, omkoping en zakkenvullerij.

 

Spanjes militaire zaken gaan goed; in 2015 is weer meer verkocht – o.a. aan Saoedi Arabië. Ondertussen stijgt de schuldenberg naar 101% van het BNP en de EU heeft dus kritiek. Ach, zeur niet, pak liever notoire boosdoeners als Frankrijk (98%) of Italië, of anderen aan.

 

De nog steeds heersende PP regering heeft via het Milieu/Voedings/Landbouw Ministerie 60 jaar vergunning gegeven aan ENCE; de grootvervuiler-papierproducent, voor land waar het bedrijf het operationele centrum wil vestigen. Vervuiling wordt genegeerd. In de hoop dat daar vervolgens 61 miljoen geïnvesteerd wordt, waarvan ruim 30 miljoen voor energie-efficiency gebruikt zou worden om cellulose ‘’duurzaam’’ (maar zeer milieuvervuilend) te produceren. Ondertussen heeft een arbitrage commissie 2 zaken van buitenlandse investeerders tegen de staat afgewezen. Het ging om de plotse stopzetting van subsidies voor solar/photovoltaic. Nog 26 zaken te gaan.

 

Buitenlandse investeerders in Spanje gebruiken Nederland voor belastingontduiking; meer dan 2/3 van dit soort bedrijven gebruikt sinds 2008 Nederland en Luxemburg, aldus de officiële statistiek van het Ministerie van EZ. Overstaplanden om belasting te ontduiken zijn erg gewild, en de top-10 investeerders in Spanje maken dankbaar gebruik van deze mogelijkheden, waarbij ook andere landen zoals Engeland, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Verenigde Arabische Emiraten, Zwitserland en Mexico in trek zijn als intermediair, naast Nederland en Luxemburg dus.

 

Ondertussen meldt de krant El Mundo, dat de petrochemische industrie al 250 miljard heeft verloren door de lage olieprijs. Let op, binnenkort gaat de benzineprijs omhoog, omdat er een solidariteitsheffing moet komen om dit verlies te compenseren….

 

Kom niet aan de rijke boefjes, nee, pak de kleine burger….De Spaanse belastingautoriteiten eisen ruim 24.000 Euro van een gepensioneerde lerares terug, omdat ze af en toe schilderlessen gaf, die haar minder dan 2000,00 opleverden. Ze verving de reguliere leraar, die ziek was. 2 jaar lang gaf ze 2 uur les per week aan de Volksuniversiteit in een plaatsje bij Albacete; en hiervoor kreeg ze tussen de 50 – 90 Euro/maand. Belastingdienst zegt nu, dat ze dus geen recht zou hebben gehad op pensioen, omdat ze in vaste dienst was, en zo zou ze dus 636,00/maand hebben ‘’achtergehouden’’ van de belastingdienst. De directeur van de school gaf aan, dat hij vooraf bij de belastingdienst had gecheckt, of dit zo wel mocht, en dat bleek geen probleem vanwege de kleine vergoeding. Nou, nu dus wel. Ze gaat in hoger beroep. Ongelofelijk.

 

Spanjes bevolking daalt voor het 3e achtereenvolgende jaar, vooral ook omdat meer immigranten het land weer verlaten. Januari 2015 telde ruim 146.000 mensen minder dan  januari 2014. De huidige populatie bedraagt ruim 46,6 miljoen. Als gevolg van de economische crisis verlieten ook veel buitenlanders het land en keerden terug naar hun geboorteland (ruim 300.000) of naar andere landen. Het aantal genationaliseerde buitenlanders steeg met 0,3 personen (ruim 146.000 mensen). Van de 4,7 miljoen buitenlanders in Spanje komen ruim 2,6 miljoen uit niet-EU landen, maar ook dat getal is lager geworden.

Roemenen en Marokkanen vormen nog steeds de grootste groep buitenlanders in Spanje, velen zijn onder de 40; dat leukt de cijfers over de veroudering wat op. Elke 69 seconden overlijdt iemand, terwijl pas elke 86 seconden een kind wordt geboren. In de komende 15 jaar verwacht men ruim 1 miljoen mensen te verliezen en per 2063 worden  330.000 meer doden dan geboortes verwacht. Scheefstand dus. De grootste uitdaging wordt de vergrijzing. Ouderen worden ouder en steeds minder mensen willen kinderen. Bovendien verlaten jongeren gemiddeld pas met 28 jaar het ouderlijk huis om zelf een gezin te stichten waardoor vrouwen ook later zwanger worden, zo ze dat al willen. Dit zal de duurzaamheid van het pensioenstelsel ernstig bemoeilijken, ook al zou bijvoorbeeld de werkloosheid sterk dalen. Er moet dus gekeken worden naar de hypothetische verbetering van de productiviteit van de Spaanse bevolking.