Spanje Nieuws

100plus; anticorruptie en toch boef = koning

De krant El Pais vindt, dat Spanje een land is, waar mensen langer leven dan een eeuw. Het aantal 100-jarigen in Spanje is de afgelopen 15 jaar verdubbeld.

 

Nog even over dat Tusk-David-voorstel en de 4-jaar sociale voorzieningen blokkade; afgezien van meer dan 330.000 Oost-Europeanen, willen ook ruim 50.000 Spanjaarden/per jaar daar werken. En die zouden dan 4 jaar geen ondersteuning krijgen. Tja, dat vindt Spanje bepaald niet charmant…Stel voor, dat Europa lik-op-stuk beleid invoert, of nog beter; eenzelfde regeling overal laat gelden.

 

De crisis de afgelopen jaren leidde tot pijnlijke gevolgen; bijna 4% minder werd uitgegeven aan vooral de gezondere voedingsmiddelen (waaronder vis, olie). Niet zo gezond; want er wordt veel te veel goedkope, industriele troep gegeten. Met alle gevolgen van dien. Terwijl de huizenmarkt weer aantrekt, en meer auto’s verkocht worden, is ook minder gegeten: 645 kg in plaats van 670 kg (per jaar dan). En de prijzen stegen als gevolg van lagere omzetten. Onleuk.

 

De ECB heeft 63 miljard aan Spaanse schuld over de afgelopen 10 maanden opgekocht. Nog meer reden om niets te doen aan echte hervormingen, maar gewoon weer spotgoedkoop lenen en verbrassen. Ondertussen heeft het bezoek van Castro aan Frankrijk een ding duidelijk gemaakt: De Spaanse diplomatie telt niet mee. Frankrijk neemt het voortouw inzake commerciële relaties tussen Cuba en Europa. Spanje vist achter het net, vooral ook vanwege de huidige politieke instabiliteit; alleen omdat PP-Rajoy het verdomd, om uit landsbelang zijn gepruts eindelijk te stoppen en terug te stappen, zitten we in een vacuüm van onduidelijkheid over de koers. Net nu er zoveel belangrijks aan de hand is.

 

Het is me wat, de provincie Valencia is haast onbestuurbaar, nu 20 van de bobo’s opgepakt zijn vanwege corruptie en andere onfrisse zaken. Maar opperboef Rus is met 2 miljoen borg gewoon de volgende dag uit de gevangenis gestapt. Tja, als je geld hebt…Onderzoek naar ruim 50 mensen, die in verband worden gebracht met deze praktijken, worden onderzocht. En ook voor Rita Barbera lijken de laatste dagen geteld. Hoewel, ze is slim.

Informacion, Alicante was overigens de enige krant, die de anti-corruptie-zaak van de PP-leden/bobo’s vermeldde. Guardia Civil organiseert dit onderzoek, ook naar alle gemeentelijke ambtenaren, adviseurs, wethouders, die donaties van 1000,00 of meer hebben ontvangen, ze moeten eveneens met de billen bloot. Schoonvegen die handel!

 

En ach, hoezo onafhankelijkheid van rechters? De voormalig president van de Spaanse Vereniging van Business Organisaties, Ferran, zag zijn veroordeling met 2 jaar verkort worden, nadat hij had toegegeven, dat hij 4,4 miljoen had gejat van klanten van Marsan (reisburo), die naar hun vakantie konden fluiten...