Spanje Nieuws

Duur politiek gedoe;

In plaats van eindelijk eens knopen door te hakken, over en weer gedoe; het niet formeren van de regering kost de burgers ruim 5 miljard, aldus krant El Pais. Rajoy dreigt met rampscenario’s, en belooft bij weer regeren aanpak van corruptie (belooft hij al jaren). Als de PP of de PSOE weer de lead nemen, zal deze pact  – aldus de spaarbank Associacion Fundus – een 35% lager pensioen opleveren door nieuwe hervormingen en het verruilen van de duurzaamheidsfactor voor een onvoordeliger systeem. Goed voor de regering, slecht voor de burgers.

 

Een NL krant in Spanje meldde dat de processierups dit jaar wel erg vroeg aan te treffen was. Beter laat dan niet, moeten ze gedacht hebben, ze vliegen al bijna uit!

 

Als de PSOE wint, dan is Sanchez (de leider) bereid, om 40% van de schulden van Valencia aan de regering kwijt te schelden (15 miljard)…

 

Oh ja, 11 februari is het 24 graden in Alicante (22 bij ons), 26 bij Santa Pola. Helaas melden de kranten ook dat er al bijna 100 dagen geen regen is gevallen (bij ons ook maar kleine mini-buitjes) terwijl de ‘’winter’’ – die we dit jaar dus gewoon overslaan – meestal wel de waterleverancier is. Pech dus voor land- en tuinbouw, maar mooi voor de toeristen.

 

Boeven zijn het. De PP blijft corruptie beschermen en vriendjespolitiek houdt men hoog in het vaandel. Barbera – de niet-zo-zuiver-op-de-graat-zijnde ex burgemeester van Valencia – is door de PP in bescherming genomen door haar in de permanente diputacion (weer zo’n extra onzin-machtscentrum naast Generalitat/regionaal bestuur) te plaatsen. De krantenreacties zijn niet mals, want ondanks dat het systeem van de aforados (soort beschermclausule tegen juridische onderzoeken voor veel te veel mensen, vooral politici, bankiers en andere bobo’s) werd aangescherpt, zodat heel wat minder mensen ‘’beschermd’’ worden, valt zij dus nu wel eronder? En deze status behoudt ze ook nog, indien Spanje nog eens moet kiezen. Meldt Rajoy, de opperboef; da’s nou de PP; belooft om corruptie aan te pakken, vertrouwen te herstellen en in eigen gelederen schoon schip te maken. Maar niet voor de toppers. Vooralsnog is het laatste woord niet gesproken; de anticorruptie-aanklager eist wel degelijk een onderzoek en meldt meer dan voldoende bewijs te hebben;  o.a. ‘’criminele’’ betalingen van 300.000 Euro, door haar uitgegeven aan hotels, restaurants en nog zo wat zaken, zonder sluitende verklaring van ‘’zakelijk’’ gebruik. Never-ending-story. In de gevangenis stoppen, met water en brood; zonder dure tasjes, juwelen en geld.