Spanje Nieuws

Egotrippen en droogte

Ik bespaar u lange verhalen over de politiek, die niets doet dan eigen ego strelen. Aguirre van de PP te Madrid is afgetreden, vanwege fraude/corruptiezaken. Rajoy en Barbera hebben het fatsoen niet om hetzelfde te doen. Erger nog, Rajoy wil koste wat het kost de premier blijven! Tussen de partijen is het allesbehalve pais en vree, en de soap zal dus nog even voortduren. Het lijkt erop dat door de starheid in verhoudingen nieuwe verkiezingen een optie worden. En dan zal PP zwaar verliezen, door al dat corruptiegedoe; Podemos zal sterk winnen en Ciudadanos wordt mogelijk weggevaagd, want ook zij spelen een gevaarlijk spel.

 

En als u vrouw bent in Spanje, en in openbare dienst? Dan zou u op z’n minst 2 kinderen moeten hebben/krijgen…De ambtenarenbond beschuldigt de regering van discriminatie bij overheidspersoneel, welk maar 1 kind heeft; die krijgen nl minder zwangerschaps-verlofgeld. Maar gelukkig worden langdurig werklozen nog eens met 6 maanden werkloosheidsuitkering geholpen. Er komt meer aandacht voor training/opleiding om werk te kunnen zoeken. Op dit moment maken ruim 530.000 langdurig werklozen gebruik van de regeling, en de overheid heeft weer 2,5 miljard uit de Social Seguridad  (soort AOW/SVB instantie) gepikt…..

 

Ondertussen schrijft El Mundo, dat de ministeries jaarlijks 40 miljoen kwijt zijn aan hun 472 toppers (dat zijn degenen met inkomens boven de 100.000); 113 ambtenaren dus….

 

Droog is het. Veel te droog. Diario de Ibiza  meldt, dat de droogte zorgt voor verlies tussen 70 – 90% van veevoer/grasland op Ibiza. Een technisch rapport meldt, dat als er nu niet snel echt regen van betekenis valt in de komende weken, de graanoogst zal mislukken. En dan heb ik het nog niet over het binnenland hier; ook hier veel te droog. Aan de vele kleine bloemetjes zou je’t niet zeggen, maar de grond snakt naar water. En doordat ze bij Barcelona/Ebro Vallei het weer verdommen, om de droge regio’s wat meer water te gunnen – nee hoor, ze worden straks weer overstroomd – gaat het hier waarschijnlijk sneller dan verwacht, erom spannen, of genoeg water voor de landbouw blijft….Ik lees me in over alternatieven, die minder water kosten….Voorbereiden heet dat.

 

La Opinión de Málaga kopte, dat meer dan 70 naschokken over de afgelopen 2 weken zijn gevoeld naar aanleiding van de aardbeving van 6,3 in de ALboran Sea. De sterkste sinds 2004, maar gelukkig was er weinig materiele schade, omdat het epicentrum in diep zeewater lag.