Spanje Nieuws

Lange tenen, (verborgen?) rijkdom en politiek getreuzel

Nee maar, het Brits-Eu theaterstukje kreeg ook nog een Spaans tintje….De Britse Ambassade te Madrid sommeerde het partijhoofd van Ciudadanos – Albert Rivera – op kantoor vanwege zijn aanval op de zogenaamde winst van David ten behoeve van GB. In een radio interview zei Rivera, dat Europa domweg haar broek had laten zakken voor David en dat de Spaanse regering diens eisen had ondersteund. Naar zijn oordeel zouden de privileges, zoals ze toegestaan werden het Europese project opbreken. Niet te spreken was hij over de beperking van sociale voorzieningen voor EU-immigranten in de eerste paar jaren, incl. de kwestie over kinderbijslag. Pardon? Op hun p…ie getrapt, die BB’s?

 

De rijkdom van de zogenaamde SICAV investeringsmaatschappijen - waarmee rijken en bedrijven royaal de belasting kunnen ontduiken en zo hun grote rijkdom kunnen onderbrengen -  bleek  sinds 2010 met 30% gestegen tot ruim 34 miljard. E.e.a. als gevolg van de hogere aandelenwinsten (??) en vooral de fiscale amnestie – met dank aan de PP. Ruim 60% van het vermogen in deze SICAV’s is buiten Spanje gelegen/geïnvesteerd/gedeponeerd.

 

Het bedrijfsleven vindt het onbegrijpelijk als er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven; 8 grote groeperingen willen dat er een overeenstemming komt. Liefst zonder Podemos, want dat zou in hun ogen een fiasco opleveren. Podemos eiste onlangs een solidariteitsbelasting van 5 miljard van de banken om economisch herstel te financieren. Moody heeft, gezien de instabiele politieke situatie gedreigd met afwaardering als de hervormingen van Rajoy worden teruggedraaid.

 

Op dit moment is op politiek toneel nog van alles gaande; wordt het PSOE/Ciudadanos en nog wat kleinere partijen, of toch een gesmoezel met de PP? Met of zonder Podemos? Elke dag staan de kranten er bol van. En natuurlijk is ook de corruptie binnen de PP dagelijks in het nieuws; Rajoy die Barbera de hand boven het hoofd houdt, zo van ‘’als zij niet valt, val ik ook niet’’; en de kranten weten altijd haarfijn, om hoeveel miljoen we weer bedonderd zijn. Zou toch fijn zijn, als je die miljoenen kunt gebruiken voor verbetering van gezondheidszorg, onderwijs en economie? Nu meldde de krant ABC weer, dat de Spanjaarden ruim 160 miljard verborgen houden; n.a.v. het 500-Euro-biljet-gedoe. Nou, dat ligt vast niet bij de gewone Spanjaard onder het bed. Eerder in een SICAV….

 

Niet dat ik snap waarom de EU zich hiermee moet bemoeien hoor…Maar de filmstad City of Lights/Alicante – het zoveelste ‘Hollywood of Costa Blanca’’  flut project van Valencia – is voor de 2e keer aangeboden voor verkoop voor 94 miljoen (het kostte 500 miljoen); na heronderhandeling met de EU over de condities van deze veiling.