Spanje Nieuws

Digibeten, geld vertrekt en Rajoy wil vastplakken

De directeur van Telefonica meldde, dat ruim 140.000 van zijn medewerkers in de digitale divisie niet voldoende gekwalificeerd zijn. Als jongeren zouden leren met de computer om te gaan/te programmeren, zouden ze binnen 6 maanden werk vinden, vindt hij. Het is inderdaad pover gesteld met de ‘’digitale’’ kwaliteiten; behalve WhatsApp en smartphones kunnen ze niet echt veel met een computer/internet beginnen. Het BNP zou dit jaar met 3% stijgen, en werkloosheid zou tegen 2019 mogelijk weer naar 10% kunnen zakken denkt hij, als tenminste een aantal regels veranderen, vooral voor grote bedrijven (belastingvoordelen o.a.). Zelf kreeg hij 8,7 miljoen aan salaris, inclusie bonusaandelen. En tijdens een speech voor de Telefonica Foundation for Youth Employment Program (geef ze dan ook gelijk Engelse les…) sloot hij af met ‘’wat ons tegemoet komt is niet de recessie, maar de andere/digitale wereld.

 

De krant ABC vertoonde een klok op haar frontpagina en meldt, dat de regering met de EU is overeengekomen, dat Spanje 1 jaar langer uitstel krijgt om naar de 3% te komen; iets, wat ook PSOE en Ciudadanos op hun lijstje hadden staan. Maar dat is dus al binnen; geen reden om die twee te laten regeren….?

 

Volgens het Nationaal Statistisch Instituut ging het goed met de toeristen, de afgelopen winter, in de provincie Valencia: ruim 366.000 buitenlanders – 21% meer dan 2014 – konden geteld worden, en dat terwijl de Canarische Eilanden 0% groei vertoonden; Andalusië een stijging van 16% en Catalonië 12% (voor de Balearen dan). Alicante-Elche airport registreerde ruim 593.000 passagiers; 215.000 Britten, ruim 46.000 Duitsers, 40.000 Nederlanders, 37.000 Belgen en 32.000 Noren. In heel Spanje kwamen in januari ruim 11% meer toeristen dan in januari 2015. Dat zijn positieve geluiden.

 

Sanchez van de PSOE is bij de eerste ronde er niet in geslaagd, een meerderheid in het Kabinet te krijgen voor zijn Premierschap en kan – als hij vrijdag weer faalt – de samenstelling van een regering wel vergeten. De vraag is, of hij voor die tijd nog deals kan sluiten om het tij te keren.

 

Rajoy schrapte ruim 2,8 miljard aan gelden voor diegenen, die afhankelijk zijn van zorg/ondersteuning (ruim 1,2 miljoen mensen); maar 1 van de 3 van al deze personen ontvangt überhaupt enige vorm van steun. Schandalig.

 

Investeerders hebben in 2015 ruim 70 miljard uit Spanje weggehaald, aldus de Banco de España. Dit is wel heel confronterend, als je weet dat investeerders in 2015 ruim 5,6 miljard investeerden. In december 2015 – na de verkiezingen – werden alleen al 19 miljard teruggetrokken. Ga je nog iets verder terug naar 2012, lees je dat toen ruim 170 miljard teruggetrokken werden. E.e.a. is het resultaat van wat Spanjaarden investeren buiten Spanje om en wat buitenlanders in Spanje investeren. Juridische adviseurs geven aan, dat vooral de echt rijken hun vermogen buiten Spanje neerzetten vanwege groeiende onduidelijkheid n.a.v. de verkiezingen en het risico van gepakt worden/meer belasting te moeten betalen. Want de plannen logen er niet om: PSOE en Ciudadanos wilden een hogere belasting voor de echt grote vermogens; en Podemos wilde daarnaast nog extra belastingen plus een solidariteitstaks via de banken. De 70 miljard, die in 2015 uit de mark t is gehaald bevat: 21 miljard aan directe investeringen en 49 miljard in de vorm van leningen, deposito’s en stallen van geld buiten Spanje. Tevens trokken investeerders ruim 700 miljoen weg uit de derivatenhandel (dat is 600 miljoen meer dan in voorgaande jaren).

 

Heel slecht voor de economie; maar dat kan Rajoy/PP niet deren; ondanks corruptie vinden zij zichzelf het geschiktst om wederom een schrikbewind te laten gelden; maar het volk is het werkelijk spuugzat met die lieg- en fraudeclub.

 

Maar je zult maar gepensioneerd zijn, en 5 dagen geen Elektra hebben, omdat de bank cash betalingen alleen op bepaalde uren toestond – zie het Santander verhaal! De Ombudsman heeft alle banken opgeroepen om zulke betalingen gedurende de hele openingstijd te accepteren. Boeven zijn het die banken; ze werden gered met ons belastinggeld, maar service, ho maar!