Spanje Nieuws

Politiek; water; en Brexit= adios, BB's

Pijnlijk, pijnlijk, de meest welvarende provincie aan de bedelstaf;  Catalonië vraagt Madrid om 7,5 miljard, om faillissement te voorkomen…..

 

Het huidige 2-partijen systeem in Spanje staat op zijn kop; er zijn nu 4 partijen. De politici hebben grote moeite, om met de nieuwe situatie om te gaan. Hoe komt dat? Een compromis is in Spanje van oudsher een zwaktebod; duf en verkeerd; de echte ‘’torero’’ overwint of sterft. 3 van de 4 partijen sloten al voor de verkiezingen grote coalities uit; dat maakt een wijziging nu extra lastig. Fundamenteel verschillende posities laten zich moeilijk verenigen of oplossen; zeker als het gaat om economie en in de Catalonië-kwestie waar principes onverenigbaar lijken. Onderhandelen tot het gaatje hoort bij het politieke spel. Maar de burgers zijn deze spelletjes zat. Ze willen dat echte problemen worden opgelost, en wel snel en constructief; economie, corruptie en separatisme. De verkiezingen hebben geen doorbraak bereikt, geen nieuw elan in de politiek, maar eerder blokkades. Deze kunnen – ook als nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven – nog heel lang duren. Rajoy wordt gezien als de verpersoonlijking van de politieke stilstand, en juist hij zou moeten bewegen. Maar ook met zijn vertrek is het niet genoeg; er zal nog heel wat nodig zijn, om het politieke stelsel echt te hervormen.

 

De Minister van Landbouw heeft bevestigd, dat de Tajo-Segura waterpijp tot eind mei 20 hm2/maand gaat leveren naar Alicante en Murcia; daarmee gehoor gevend aan niveau 3-waarschuwing voor droogte. De landbouwers zijn blij met iedere drup, maar hadden liever gezien, dat level 4 was ingeschakeld. Ongelofelijk bot en ongevoelig wordt het Ministerie door de vereniging van irriganten betitelt; want de veel te late levering van water kost ongelofelijk veel boeren hun inkomsten. En dan hebben we’t nog niet over de economische schade.

 

Carlos Slim heeft een bod gedaan op alle aandelen van het Spaanse bouwbedrijf FCC. Op korte termijn zal hij daarmee waarschijnlijk volledige controle krijgen over een van de grootste bouwbedrijven van Spanje. In 2014 nam hij al een groot aandeel in FCC, welk de afgelopen jaren hard geraakt werd door de crisis en malaise in de bouw. Een ingewikkelde aandelen/financieringsconstructie is opgetuigd. Ook andere superrijken blijken een belang te hebben in FCC (o.a. Koplowithz (die samen smoezelt met Slim); Bill Gates (6%) en Soros  (3%). Verder aast Slim ook nog op Cementos Portland – waarin FCC een groot belang heeft – en de volledige controle op het vastgoedbedrijf Realia (daar heeft hij al ruim 30%, en FCC zit met 36% erin). Miljoenen stak hij de afgelopen jaren o.a. in een nieuw stadium voor Atletico Madrid.

 

Als het tot een Brexit komt, zal Spanje niet aarzelen, om direct gesprekken over de status van Gibraltar te heropen. Meldde de Minister van BuZa, Garcia-Margallo. Jarenlang heeft men de relaties met de USA verstevigd, want als de BB’s vertrekken, krijgt Spanje een gouden kans om een geprivilegieerde partner voor de VS te zijn, meldt hij ook nog. Een Brexit zal dus een hechtere relatie bevorderen met Washington – zie je wel? Elk nadeel heb een voordeel, zei Cruijff al…- want Margallo zou direct de discussie over die dekselse  6 km2 in het uiterste Zuiden van Europa heropenen; een bron van jarenlang dispuut tussen Engeland en Spanje is dat kleine rotstukje. De waarschuwing  komt een dag nadat de Franse minister al aangaf, dat bij een Brexit de grenzen voor migranten naar Engeland over het kanaal open zouden gaan. Britse kranten doen er nog een schepje bovenop en melden alvast, dat de Britse gepensioneerden het wel kunnen schudden, om na een Brexit nog ruim in Spanje van het leven te genieten. Zo durven ze toch nooit te kiezen voor Brexit!?