Spanje Nieuws

Mezquita Cordoba, kleding-antenne en bevingen

Alle in het Spaanse parlement zittende partijen wijzen de EU-Turkije deal af. Rajoy zal het kritische geluid tijdens de top in Brussel ter sprake brengen.

 

Huizenverkopen stegen met 26 % in januari (o.a. flats plus 27% en huizen plus 22%) aldus informatie van notarissen. De gemiddelde prijs per m2 is ook met 2% gestegen. Er zit weer wat groei in deze sector.

 

Een Podemos lid van het EP is naar de besloten Kamer gegaan, om TTIP documenten in te zien. Daar mag je overigens alleen als EP lid naar binnen en nadat je hebt getekend dat alle details waarover je las, niet naar buiten komen…Transparantie op zijn Brussels heet dat. Enfin, wat dit lid dus over het landbouwbeleid las, liet haar zeggen ‘’het is wat we hadden verwacht, maar dan nog erger’’. En Estefania Torres vervolgede ‘’als dit wordt goedgekeurd, wordt ons land verkocht en verkwanselt men onze welvaart aan de hoogste bieder’’. En dat, terwijl ze nog maar de 1e keer documenten inkeek.

 

Het onvermogen van de Spaanse politici, om een nieuwe premier te kiezen leidt tot nog een probleem; want er is een serieus institutioneel conflict op handen tussen het Lager Huis en de Regering. De normale taak van controle wordt op dit moment geblokkeerd door Rajoy, die vindt, dat in deze uitzonderlijke tijd van impasse deze controle niet van toepassing is…

 

Zara kledingwinkels hebben al hun kleding van een alarm voorzien; een wit plasticje met een smal gat erin, welk in de kleding is geplaatst. Het alarm gaat niet alleen af bij de deur als het niet betaald is, maar het heeft ook een radio-chip die een aantal maanden de locatie kan volgen waar het object zich bevindt. De verborgen antenne heet RFID en heeft dus een radiofrequentie. Inditex – het moederbedrijf van Zara heeft deze techniek al sinds 2007 in test, en vorige week is het dus gepresenteerd. Het RFID wordt al in 1542 van de 2000 winkels toegepast.

 

El Mundo meldt, dat de regering wil voorkomen, dat S&P Catalonië failliet verklaard. Ze vroegen S&P om de kwalificatie iets te ‘’verzachten’’ en de schuld van 72 miljard naar het laagste niveau ‘’junk bond’’ te zetten….

 

Sinds de grote beving van 6,3 bij Alboran voor de kust van Marokko in januari, zijn al ruim 1700 naschokken gemeten; waarvan afgelopen week weer een paar met 4 op de schaal van Richter. Het zou zo maar nog wel maanden of jaren van nog meer naschokken met zich kunnen meebrengen, aldus seismologen. De schokken worden soms tot Malaga, de Andalusische kust of iets verder inwaarts gevoeld. Het zuiden van Spanje is van oudsher het gebied met de hoogste seismische activiteit en met het grootste risico op aardbevingen.

 

Het enige wat echt functioneert in dit land is corruptie….citeren een aantal kranten, nadat we weer moeten lezen over Rodrigo Rato (ex IMF/Bankia) die broerlief’s salaris elk jaar verdubbelde (start 120.000, na 4 jaar dus 480.000); of ex-burgemeester Valencia, Rita Barbera, die voor het Hoger Gerechtshof moet verschijnen en nog zo wat figuren….

 

De Kerk spendeert het geld, wat ze via het kruisje op het belastingformulier binnenhaalt o.a. door financiering van het 13TV kanaal; zegeningen en campagnes tegen abortus. Jaarlijks inkomen is rond de 250 miljoen.

 

De registratie in het Gemeentehuis van Cordoba laat zien, dat de moskee niet toebehoort aan nationale of buitenlandse publieke instanties, noch aan natuurlijke of legale personen of religieuze instanties. Dus kan niemand eigendom claimen of het als zodanig registreren, omdat het monument buiten bereik is van menselijke commerciële activiteiten – een clausule, die sinds de Romeinse Wet het eigenaarschap bepaalt. De gemeentelijke ambtenaar, verantwoordelijk voor registratie heeft het rapport vrijgegeven omdat de PP bewijs wilde hebben, dat de Gemeente dit document in haar bezit had vanwege de claim van de katholieke kerk, dat zij eigenaar was van de moskee/kathedraal. Nooit eerder heeft de gemeente een dergelijk document gehad, maar de conclusie is helder; duidelijk is dat de pretentie van de kerk niet deugt en dat de gemeente dus in claims voor het gerecht kan aantonen, dat een eventueel ‘’bezit’’ dus grote onzin is; de moskee heeft/zal/is/wordt nooit bezit van de kerk. Top!

 

Het Ministerie van Binnenlandse zaken registreerde in 2015 ruim 427 gewelddadige groepen/gangs en heeft ruim 786 arrestaties verricht. De groepen bewegen zich tussen extreem rechts tot links, veelal van Latijns-Amerikaans origine.

 

Rusland heeft Spanje gevraagd om te participeren in de mediation-groep voor Syrië. Meldt El Mundo; Spanje ging akkoord en schuift aan de vredesonderhandeling-tafel. Zowel Italië als Spanje zijn bang, dat vluchtelingen via hun grenzen binnen zouden kunnen komen.