Spanje Nieuws

Droogte, eenbenige snelheidsduivel en gekrakeel

Aemet meldt, dat Spanje zich moet realiseren, dat we de komende winters ruim 30% minder neerslag zullen krijgen. Helaas is het besef over klimaat, beperking in water en milieubewuster leven nog niet tot de Spanjaarden doorgedrongen. Terwijl het noodzaak is dat de maatschappij zich voorbereid op meer droogte, duurzame energieopwekking en bewuster omgaan met kostbaar water.

 

Een eenbenige man is vastgezet voor te hard rijden. Maar 297 km/uur. Hij verspeelde daarmee al zij punten, rijbewijs werd ingetrokken. 12 maanden moet hij wachten voordat hij een nieuwe kan aanvragen. En kreeg 3600,00 boete. Ontdekt werd hij door de radar, toen hij met een Porsche een ‘’testritje’’ aan het maken was, die hij van plan was om te kopen. Toen ze de auto konden stoppen, ontdekte de politie, dat de 36-jarige een beperking had, waardoor hij niet harder dan 100 km/uur zou mogen rijden in een aangepaste auto…De man had bovendien een crimineel strafblad. En de grijze Porsche 911 bleek onverzekerd…

 

Per 1 januari van dit jaar bleken ruim 2,3 miljoen Spanjaarden in het Buitenland bij de consulaten geregistreerd (omdat niet iedereen dit doet, wordt verwacht dat het getal echter hoger is); dat is een stijging van 5,6% t.o.v. 2015. Tussen 2009 – nu is het aantal Spaanse paspoorthouders in het buitenland – geboren in Spanje – gestegen met 21%; de hoogste concentratie aan Spanjaarden in het buitenland zien we in Argentinië: 440.000; Venezuela 188.000;  Brazilië 125.000; Cuba 128.000; Mexico 123.000. Ruim 100.000 leven in Engeland (77% stijging sinds 2009) en bijna 140.000 in Duitsland (35% plus).

 

De totale schuld van alle overheidsorganen samen eind 2015 bedroeg 1,070 miljard euro. Dat is 99% van het Spaanse bruto binnenlands product en 3,5% meer dan in 2014. De regio's zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de stijging (10,3%), gevolgd door de staat met 4,8%. De tekorten bij alle gemeenten samen zijn juist verminderd.  In vijf regio's stegen de tekorten meer dan het gemiddelde van 1,5 punten. Vooral Valencia en Catalonië zaten er ver boven met respectievelijk 2,9 en 2,6 punten. Tot november voldeden slechts vijf regio's aan de door de in Brussel gestelde limiet, te weten: Baskenland, Canarische Eilanden, Balearen, Galicië en Asturië. Daar de inkomsten van de regio's zijn vastgesteld door de staat is een gestegen schuldenlast vooral het gevolg van te hoge uitgaven. Geen enkele regio zag zijn tekort op jaarbasis dalen. Vier Spaanse regio's zijn samen goed voor 66,2% van de totale regionale schuld. Dit zijn Madrid, Andalusië, Valencia en Catalonië. 

 

De Linkse partij IU gaat een aanklacht tegen premier Rajoy indienen vanwege de goedkeuring van de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije. Er zou met deze deal tegen een aantal wetten zijn gehandeld, o.a. niet-geven van hulp voor vluchtelingen of de deportatie van mensen, die bijzondere bescherming zouden genieten. Andere partijen hoopt men over te halen tot een gezamenlijke protestactie tegen de EU-deal.  

 

EI Mundo laat weten, dat Catalonië wederom geld van de regering opeist, terwijl ze verder bezig is met illegale zaken zoals afsplitsingsprocedures (en ook het duur instand houden van ‘’consulaten’’ in het buitenland). Van de geëiste 1 miljard die Catalonië eist, is inmiddels 350 miljoen door de Minister van Financiën, Montoro overgemaakt; en 1 dag later stemde het Catalaanse parlement voor wetten over afsplitsing….Boeven zijn het!

 

Informacion in Alicante laat een foto zien van de Minister van Ontwikkeling, Ana Pastor, die meldde, dat de AVE (sneltrein) Alicante met Valencia zal verbinden na juni 2017;  scheelt 1 uur reistijd; naar Barcelona wordt de reistijd eveneens 1 uur korter.

 

De regering van Valencia beschuldigt de voormalige presidenten Camps en Fabra van verdoezeling van het regionale tekort en legt boetes op.

 

En natuurlijk zijn de prijzen aan de benzinepomp, in de aanloop op Semana Santa (Paasweek) gestegen; voor benzine minimaal naar 1,10 en voor diesel naar 0,98. Of meer….Stijgt de ruwe olieprijs met maar 1 cent, worden direct verhogingen doorberekend. Daalt de prijs met $ tegelijk, wordt weken afgewacht. Zo doen ze dat hier.

 

Social Seguridad (zeg maar een uitgebreide SVB/sociale verzekering die o.a. pensioenen bekostigd) heeft weer bijna 120.000 nieuwe leden erbij gekregen; Catalonië en Madrid konden ruim 43% hiervan noteren, Ceuta & Melilla vertoonden de laagste toename.