Spanje Nieuws

Caminito, kadaster, Rijk? Subsidie! Mijnschandaal

Oh ja, de Caminito del Rey werd na renovatie tijdelijk gratis toegankelijk. Nu is het dicht. Malaga blijkt niet in staat, een exploitant te vinden, waarna de toegang ca. 10,00 p.p. zou kosten, om o.a. exploitatie/onderhoud te bekostigen. Prutsbestuur! Wilde Joost die toch net gaan lopen….

 

Zogenaamd om het Spaanse kadaster in overeenstemming te brengen met de realiteit, zet de Spaanse Belastingdienst (!) sinds 2013 helikopters en drones in, om illegale bouwsels/uitbreidingen en nog zo wat zaken op te sporen. Want dat verhoogt de waarde = meer belasting te innen en vooral ook boetes omdat vergunningen niet zijn aangevraagd. Kassa! Bespeurt men een onregelmatigheid ontvangt de eigenaar een brief. Boete 60,00. Tot 2016 wordt extra inkomst van 180 miljoen voor de Spaanse schatkist verwacht (‘’fouten’’ bij ruim 3 miljoen huishoudens). En naast de boete moet je nog 4 jaar (terugwerkend) de verhoogde belasting betalen. Met rente. 15 dagen tijd om bezwaar aan te tekenen en te ‘’bewijzen’’ dat alles toch ok is in de hoop, dat de autoriteiten dan stil houden. Geen bezwaar? Instemming en dokken. De inspecteurs (peritos genoemd) hebben al heeeel veel onregelmatigheden ontdekt. Maar het Hoger Gerechtshof heeft de praktijk, om meer waarde toe te kennen aan onroerend goed (= doel is belastingverhoging) onderuit gehaald. Onorthodox, weinig realistische manier waarom criteria worden toegepast, is het oordeel. Taxatie vindt vaak plaats op basis van marktprijzen en kadastrale waarde, zonder fysiek bezoek/inspectie. De omvang van het terrein vanuit de lucht wordt vaak groter geregistreerd, dit kan wel 50% meer belasting betekenen. Zaken als achterstallig onderhoud of slechte kwaliteit van gebouwen blijft achterwege, terwijl die wel van invloed zijn op de waarde. Nu bereidt het Hoger Gerechtshof een uitspraak voor op basis waarvan de extra waarde geannuleerd kan worden, zolang niet tot in details bewezen is, waarop deze waardering precies is gebaseerd. Toch een beetje recht voor de kleine man?

 

Sinds de crisis in Spanje kregen 60 van de 200 rijkste families in Spanje ruim 250 miljoen aan landbouwsubsidies op basis van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de EU. Deze 200 families hebben gezamenlijk een netto bezit van tenminste 205.000 miljoen/2015. 19% van het BNP.

 

Ruim 120 bankiers verdienen een gemiddeld salaris van 2,4 miljoen/jaar. Spanje is een van de top 5 landen, waar bankiers het meest verdienen (Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië). 77 van die bankboeven krijgen 1-2 miljoen, 15 krijgen tussen 2 – 5 miljoen en 6 zelfs 5 – 6 miljoen. Maar 2 krijgen 6 – 8 miljoen en 2 meer dan 8. Het is wel sappelen, zo. In Engeland krijgen overigens 2296 bankdirecteuren een salaris van 3,3 miljoen, en in Duitsland 242 bankiers ruim 1,7 miljoen. Ach…

 

Schandalig! Een multinationale mijngroep wil 1742 hectare van ondergrond, vlakbij het grootste reservoir in de Pyreneeën verwijderen. De regering van Aragon betwijfelt de legaliteit van de voorgenomen activiteiten door het Australische Geoalcali, die een potas-mijn willen opstarten met gangen van 600 m of dieper, op nog geen 2 km afstand van het Yesa reservoir (waar overigens een rots-breuklijn onder de dam loopt…). Potas is een soort zout, welk potassium bevat  (wereldwijde productie meer dan 30 miljoen ton/jaar); vooral gebruikt in kunstmest. De mijnactiviteiten zouden moeten plaatsvinden op een stuk, niet veel groter dan Barajas Airport/Madrid; met kilometerlange tunnels. Het Yesa reservoir bevoorraadt met ruim 1079 hm3 water van de Tajo rivier jaarlijks o.a. Aranjuez. Er is veel onrust dus bij burgers in Zaragoza en Navarra. Protesten – o.a. door Podemos en IU – zijn op internet gezet. Ecologen stellen, dat de impact catastrophaal zal zijn en eisen stopzetting van dit mijnproject. Het zou ongetwijfeld leiden tot seismische activiteiten (aardbevingen), ook als gevolg van de reeds bekende breuk – beter bekend als Loiti – die tussen de beoogde mijn en het waterreservoir loopt.

 

De regering heeft toch moeten toegeven aan de EU, dat Spanje dus toch niet het gestelde doel haalt. Curieus genoeg bleek tijdens de verkiezingscampagne het doel gehaald te worden, aldus de PP. Niet dus, niet 4,2, maar mogelijk maar 4,4% wordt het tekort. Zo niet meer….maar dat horen we dan ook weer later. Want Rajoy noemde in februari al 4,5%...En dan is de stomme Spaanse regering ook nog eigenaar van 60% van de Catalaanse schulden (43 miljard); 2x zoveel als 2 jaar geleden. Waar het Autonome reddingsfonds toch allemaal goed voor is….

 

De PP (van Rajoy) heeft 9 afgevaardigden in Valencia gesuspendeerd nadat ze weigerden om op te stappen. Die boeven weigeren een disciplinair onderzoek tegen de voormalige burgemeester Rita Barbera. Die weigeraars zijn dus nu op een zijspoor gezet (waarschijnlijk met volledig salaris/alle vergoedingen). Pas als zij formeel wordt aangeklaagd, zullen ze een stap bewegen (in de hoop dat ook zij de dans ontlopen inzake fraude/witwaspraktijken).

 

Het met zoveel bombarie verkondigde sterrenplan om werklozen aan het werk te helpen, is geflopt. Er is nog maar 15% van het begrote budget uitgegeven aan een (minieme) verhoging van werkloosheidsgeld, en maar 25% van de bedoelde voordelen (tot 4 ton) is uitgegeven. Van het totale budget van 1,2 miljard heeft de regering maar 182 uitgegeven….

 

Nog nauwelijks een maand tijd om een regering te vormen met partijen, die aan alle kanten zwak, onwillig en slap zijn. Sinds 20 december is zo ontzettend veel tijd verspeelt aan deze egopikkie-spelletjes. Sanchez (PSOE oppositie) twijfelt, of hij de linkse stemmen wil plus premierschap en dreigt tevens van zijn troon binnen de partij gestoten te worden. Rajoy (heersende PP) blijft geïsoleerd, verdomd het om met wie dan ook echt zaken te doen – behalve op zijn voorwaarden - en geeft iedereen de schuld over de onmogelijkheid van de vorming en nog zo wat zaken, maar weet zelf nooit niks….I Ondertussen weigert hij de 2e kans, geboden door de Koning, om een regering te vormen. Slappe hap! Iglesias (Podemos/protest) is verzwakt door eigen strategische blunders en weerstand binnen zijn partij. Rivera (CIudadanos/nieuw) koestert zich in de zon met de halo (schijnheiligenkrans) als nieuwe centrale partij, maar weet ook geen deals te sluiten. 99 dagen zijn over, nog 35 te gaan tot 2 mei. Op naar een volgende verkiezing over 3 maanden…?

 

Informacion, Alicante meldt, dat de huizenverkoop aan buitenlanders ruim 2,2 miljard heeft opgeleverd in de provincie. De gemiddelde verkoopprijs steeg met ruim 8000,00 t.o.v. 2015. De opbrengst door de huizenverkoop is hoger dan de gezamenlijke som van export van schoenen, speelgoed en marmer ….

 

Een op de 5 jongeren tussen 20 – 24 jaar op de Spaanse Eilanden is noch werkend, noch studerend; dit maakt emancipatie/zelfstandigheid zeer lastig en vormt een zware last voor de ouders.