Spanje Nieuws

Gif = regen? Burger betaalt PP-gelag; Panama-Papers..

Het is werkelijk niet te geloven, wat de Spanjaarden allemaal doen, om natuur, milieu, gezondheid en welzijn te verprutsen….Het platvorm voor de verdediging van milieu en natuur, en ASAJA, de nationale vakbond van kleine boeren roepen de regering op, met haar kwalijke praktijk van clould-breaking te stoppen. Daarbij droppen vliegtuigen chemicaliën, om zogenaamd de wolken te ‘’breken’’ en zo voor meer regen te zorgen. Maar de organisaties en betrokken mensen geloven er niks van; in tegendeel; deze kwalijke praktijk leidt juist tot meer droogte in landbouwgebieden en zorgt voor schade aan oogsten van granen en amandelen. Op dit moment vindt dit gebeuren plaats rondom Granada, de oostelijke bergen bij Almeria. Zilverjodide is de chemische stof, die daarbij gebruikt wordt. Dit spul kristalliseert het gecondenseerde water in de wolken om kleine hagelstormen op te wekken; een praktijk, die sinds de 80er jaren is toegestaan, in de hoop, daarmee stortregens, die oogsten kunnen vernielen, te voorkomen. Volgens ASAJA betreft het een gebied van ruim 30.000 hectaren, vliegtuigen zie je frequent laag overvliegen. De milieutak van de Guardia Civil – Seprona – is verzocht, de vliegtuigen te identificeren en de verkoop van de chemicaliën te controleren, die gezien worden als schadelijk voor de gezondheid van boeren en veehouders.

 

Experts en economen zoeken naar oplossingen voor de watertekorten in Spanje. De Universiteit van Alcala en wat economen hebben het Economisch Water Forum in Madrid hiervoor opgericht. Hoe moeilijk kan het zijn? Stuur corrupte politici weg; belemmer het egoïstische gedrag van sommige regio’s en zorg eindelijk voor faire verdeling.

 

De kosten van de redding van Bankia heeft niet 22, maar wel dubbel zoveel miljard gekost. En? De boeven – o.a. Rodrigo Rato – hoeven hiervoor waarschijnlijk niet te boeten. Wij betalen wel bij met extra belasting en meer hervormingen....

 

Panama Papers zorgen ook hier voor opschudding, ach wat heet….De zus van ex-koning Juan Carlos, de eega van Canete – milieucommissaris bij de EU – uit de machtigste Andalusische familie Domecq, of acteur Pedro Almodovar, worden genoemd. Oh ja, en de jonge telg uit de Catalonië-familie Pujol wordt ook genoemd. En wanneer komen de onthullingen over de politici? Mondjesmaat, of nog even tijd gunnen om modelo 720 aan te passen???? Geschat wordt, dat ruim 157 miljard (!) in het buitenland – en vooral in belastingparadijzen en via offshore-constructies – gestald wordt door Spanjaarden. En dan mogen we het niet meer belastingontduiking noemen?

 

Nee maar, Ortiz, de bouwboef, betrokken bij o.a. Ikea in Alicante, heeft toegegeven dat hij de PP in Valencia smeergeld heeft betaald. In de hoop, zo gevangenisstraf te ontlopen. Hij heeft op alle aanklachten ‘’schuldig’’ gepleit. Gaan nu Camps, Barbera en de rest van de boevenbende eindelijk eens voor de bijl? Daarnaast is er een grote groep ondernemers, die eveneens al jaren onder vuur ligt, of die nu ook moeten voorkomen? Denk dan aan lieden zoals Berna/Cementos Martinez/CHM; Gimeno/Facsa; Pons/Dols & Piaf; Batalla/Lubasa; Ortiz/Bevia/Cotino van Sedesa Group; Fresquet/Pavement Southeast/Padelsa.

 

Het wanbestuur van de PP de afgelopen jaren zal de burgers in chaos achterlaten, mochten ze niet toch onverhoopt weer aan het roer komen. Want het begrotingstekort is ruim 23 miljard, en dus moet er – als Spanje tenminste de EU normen wil halen – fors bezuinigd worden. De 4,2% BNP in 2015 bleek in realiteit wel 5,2%. 10 miljard meer werd uitgegeven dan gepland. Door de regering. Maar die ligt niet wakker van de verontwaardiging van de burgers; immers, het zijn vooral de autonome regio’s, die veel te veel geld hebben uitgegeven. En zo is het afschuiven van schuld – maar vooral ook van verantwoordelijkheid – alweer realiteit. Heb je niks aan. Het is echter aan te nemen, dat de EU ook Spanje nog een extra jaar uitstel geeft, zoals ze ook doen met Frankrijk. Dan hoeft de nieuwe regering minder te korten. Maar dat het niet zonder gaat, is wel helder.