Spanje Nieuws

Computer ligt stil; ''vergeten'' en cijfer goochelen

Als buitenlander doe je in Spanje niks zonder NIE-nummer; je hebt het nodig om een huis, een auto of iets anders te kopen, een rekening te openen, je in te schrijven in de gemeente, kortom, zonder NIE besta je niet en kun je niets regelen. Nu is er kennelijk een NIE-in-one-day optie, op afspraak. Top, voor diegene die last minute de zaak wil regelen. Als de computer het doet. Helaas, die laat het nogal eens afweten, en dan mag je een volgende dag terugkomen. Doet me denken aan die reclame ‘’heb je wel gecheckt of de stekker in het stopcontact zit’’….Zeker als het in de vroege ochtend gebeurt….En ach, zie het als Spaanse versie van onthaasten: lukt het vandaag niet, is er morgen nog een herkansing. Of zo.

 

Hoe krom kan het gaan…Omdat twee burgermeesters mot met elkaar hadden, hebben ze parallel aan de weg, nog een weg aangelegd, maar dan met een opstapje, zodat je niet van weg kunt wisselen. Aldus te zien in Rojales….Te gek voor woorden; omrijden tot je een ons weegt, als je de situatie niet kent; want dat stoepje zit daar en TomTom ziet alleen een straat. Met zonder stoepje.  Verspilling van geld, ergernis voor bewoners – en bezoekers – door stom politiek ego vertoon. Heb je het daar maar mee te doen, helaas.

 

YEP, ik wist het! Soria, de zonnetaks minister van energie/industrie en toerisme, zit ook in de Panama Papers met 2 offshore links. Maar Rajoy/premier en zijn PP haasten zich, deze aantijging van de hand te wijzen; de zonnekoning is geloofwaardig in zijn ontkenning van de connectie….En Soria weigert, voor de Kamer te verschijnen voor tekst en uitleg. Gesteund door de boevenbaas zelf, heeft hij niks te vrezen. Overigens ‘’ik weet van niks’’ lijkt het vleugelwoord van PP-politici. Laatste nieuws donderdagavond: ineens weet Soria zich toch te herinneren, dat hij offshorebedrijven heeft…En gaat voor het Kabinet spitsroeden lopen…Wie volgt?

 

El Mundo meldt, dat Spanje ‘’vergat’’ om Panama te plaatsen op haar lijst van afspraken met landen, tegen witwas/belastingontduiking- en fraudepraktijken. Vergeten.  Panama is het is het enige land, dat niet is opgenomen in de lijst van overeenkomst met 26 landen…Vergeten. Te stom om te verzinnen.

 

La Verdad, de krant van Murcia, meldt dat ruim 9000 mensen in deze regio jaarlijks infecties oplopen in de ziekenhuizen. De regio is een van de 6 die het hoogste aantal besmettingen in ziekenhuizen laten zien in het land. Niet best.

 

Informacion uit Alicante meldt, dat een nieuwe wet ervoor heeft gezorgd, dat ruim 50% van de opleidings- en trainingscontracten in de provincie zijn vervallen. De vertraging bij autorisatie en het gebrek aan professionals bij academische centra heeft tot een 97% daling van trainingen geleid. En dat in een land, waar opleiding & training al sterk achterloopt.

 

Eerder was gemeld, dat de zus van ex-koning Juan Carlos, Infanta Pilar, ook wat Panama/offshorebedrijven had. Laat ze nou toch over de afgelopen 40 jaar wel 6100,00 (eenenzestighonderd) betaald te hebben aan belastingen. Een vrouw met miljoenen. Haar bedrijven in Panama betaalden jaarlijks ca. 150,00 Euro in Spanje…Want daar was haar onderneming alleen belast op inkomen, in Panama gecreëerd. Tja.

 

Rajoy/PP, Sanchez/PSOE, Rivera/Ciudadanos en Iglesias/Podemos geven elkaar over en weer de schuld van de impasse, die al sinds 20 december voortduurt. Nu besloot de Koning nog eens te interveniëren. Want anders komen er verkiezingen, en zijn we weer maanden verder zonder echte regering. Kost miljarden. Gaan straks gewoon belastingen omhoog, het zal die politici niks schelen. En dan lees ik in La Razon, dat de partijen wel 80 miljoen ontvangen in 6 maanden, als de verkiezingen opnieuw moeten plaatsvinden. De formatie – of beter gezegd de niet-formatie – heeft inmiddels al 40 miljoen gekost….De regering moet een buitengewoon krediet gaan afsluiten….

 

Berichtte ik eerder over de zonnetaks, nou, die is dus ingegaan per 11 april jl.; vanaf die datum zijn alle zonnepanelen, die energie voor eigen gebruik opwekken, en niet legaal zijn aangemeld, illegaal. Bovendien wordt belasting geheven (om zogenaamd de kosten blijvend te kunnen dekken die elektriciteitsbedrijven moeten maken om opgewekte energie te transporteren/op te wekken, als minder mensen gebruik maken van het traditionele – duur elektra – netwerk). Binnen een half jaar moesten bedrijven/personen hun installaties aanmelden, zodat belasting geheven kan worden. Blijken nog maar 20 installaties van particulieren te zijn ingeschreven, bleek 12 april. Da’s even balen. Maar heb je een energie-opwek solarpanel-systeem, en ben je niet ingeschreven (overigens is volstrekt onduidelijk, hoe dat moet, en waaraan de installatie moet ‘’voldoen’’), dan ben je de klos, want boetes zijn niet mals. Greenpeace wil de regering middels handtekeningen bewegen, de termijn voor inschrijving tot eind 2016 te verlengen. Waarom? Deze stomme belasting moet van tafel! Het is toch van de gekke, dat in een land met zoveel zonne-uren burgers wettelijk belet worden, hun eigen elektriciteit op te wekken met een duurzame energiebron; veel goedkoper en het maakt ons minder afhankelijk van energie. Soria – jawel, die dekselse minister van daarboven – had overigens beloofd, af te zullen treden, als men zou kunnen bewijzen, dat hij een zonnetaks had ingevoerd. Maar hij zal niet aftreden, deze zonnekoning; noch vanwege deze belasting, nog vanwege Panama Papers.

 

Da’s nou cijfer goochelen op hoog niveau…. 6 dagen nadat het publieke tekort op 5,16%^was gesteld – ruim boven het EU target dus – heeft de huidige minister van financiën, Montoro, het getal naar beneden bijgesteld. Vanwege nieuwe accountant regels die inkomsten zouden betreffen via een gereorganiseerd radio spectrum (ik weet niet wat dat is, hoor) van 1,6 miljard is het nu maar 5%. Knap he.