Spanje Nieuws

Politiek gekonkel, sneeuw en zelfstandig zijn is te duur

Als kleine zelfstandige heb je’t maar lastig in Spanje. Forbes meldt dat van de 189 onderzochte landen Spanje op plaats 149 eindigt (gelijk aan Zambia en Zuid-Soedan). Spaanse autonomos (= zelfstandigen) betalen het hoogste bedrag van heel Europa voor relatief weinig sociale rechten. Veel mensen, die hun baan hadden verloren, startten een eigen bedrijf op, maar daarvoor moet je wel maandelijks 265 Euro betalen aan Seguridad Social, ongeacht of je wel/niet iets hebt verdiend. En elk kwartaal je IVA (= BTW) afdragen en inkomstenbelasting betalen. Ook al is er een subsidieregeling sinds 2 jaar van kracht, om starters een duwtje in de rug te geven, waarbij je de eerste 6 maanden maar 50,00/maand betaalt, daarna 6 maanden 110 Euro, daarna 185 en tot slot in het 4e halve jaar het volledige bedrag, dat is niet niks.

In Portugal hoef je geen BTW te betalen, geen sociale lasten en maar 1x/jaar 24,5% belasting over wat je hebt verdiend. In Italië betalen zelfstandigen 20% belasting. De Fransiolen zitten wel goed; ook zij hebben een jaarlijkse afdracht, maar tevens recht op dezelfde sociale voorzieningen en uitkeringen als werknemers.

 

Ongelofelijke boevenbende, die PP van Rajoy; ze verdommen het om voor het Congres van Afgevaardigden te verschijnen en rekenschap af te leggen van hun gelimiteerde management en weigeren zo parlementaire controle.

En weet je wat Luis de Guindos/MvE zegt? Het Spaanse tekort wordt door de economische cirkel gefinancierd. Huh? Belastinggeld zal je bedoelen, want de rijken en bedrijven dragen maar minimaal ertoe bij! De vakbonden vinden dat de regering de economische situatie van Spanje verdoezelt; het is allemaal veel erger dan wordt gezegd, en de politiek misbruik tekorten om politieke spelletjes te spelen. Ondertussen heeft de belastingdienst gesteld, op basis van technisch onderzoek (?) dat verhuren van eigen appartement of huis in 4 van de 5 gevallen niet aan de belastingdienst is gemeld. Vooral Murcia, de Canarische Eilanden en Andalusië zijn de provincies, waar het meest verhuur-inkomen wordt verzwegen.  

 

Onderzoekers van de Uni van Granada hebben bevestigd, dat de reductie van sneeuw in Sierra Nevada een feit is. Over de laatste 55 jaar. Het gebied zit in de alpiene klimaatzone, en haar hoge ligging speelt een grote rol in de balans tussen water en energie van de regio; sneeuw is de hoofdfactor bij lokale waterdistributie voor de korte, middellange en lange termijn; het ecosysteem daar is dus van groot belang. Het blijven doen van dit soort onderzoeken is belangrijk om meer gegevens te verzamelen over hoe de verschillende factoren de verspreiding/houdbaarheid van sneeuw beïnvloeden en wat dit betekent voor de beschikbaarheid van water. Nu al blijkt, dat de waterkanalen zich thans langzamer vullen met water; nog meer bewijs voor toekomstige droogte.

 

Ongelofelijke puinhoop maken de partijen. En toch heeft de PP nog het lef – bij monde van de vicepremier - pardon ik moet eigenlijk zeggen bij opsteken van haar vingertje -  om de PSOE toe te spreken dat hun linkse aspiraties gefaald zouden hebben en dat Sanchez (de lijsttrekker van PSOE) zijn veto tegen de PP moet opgeven, voordat Rajoy/de premier hem zal bellen…..En uiteraard komt weer geld op tafel; openlijke verkiezingsomkoping noem ik dat; de regering geeft deze maand aan alle ambtenaren 50% van het ‘’kerstgeld’’ welk ze in 2012 niet kregen….Ambtenaren krijgen dus een gemiddeld extraatje van 750,00 met op de achtergrond de roep om nieuwe verkiezingen per 26/6…

 

In Granada is het zoveelste corruptiespectakel aan de gang, en de PP burgermeester  Mario Conde is in de gevangenis gezet voor belastingfraude en witwassen van geld. En Aznar – een voormalige, maar binnen de PP nog steeds machtig (kleine) man,gaat een aanklacht indienen tegen de belastingdienst, want hij wil weten, wie zijn data heeft gelekt. Ach, daar zit het zeer…Meneer wil gevrijwaard worden van verdere ‘’onthullingen’’?

 

Ik ben de tel kwijt hoeveel jaren de kwestie Ikea/Alicante nu loopt. Maar kennelijk wil nu de gemeente wel Ikea, maar niet het mega-winkelcentrum toestaan, en zeker niet op de geplande locatie Rabasa. Een andere plek is Ikea aangeboden. Als ze toehappen, is het binnen een paar maanden realiteit, en wordt in Alicante gebouwd. In de tussentijd gaan we gewoon naar Murcia.

 

Het ontbreken van voldoende anesthesisten heeft ervoor gezorgd, dat in het Algemene Ziekenhuis van Alicante geen operaties in de middag worden uitgevoerd (da’s dus 50%).