Spanje Nieuws

Dure politici en burgers plukken

 

Het is werkelijk te gek voor woorden. Omdat de politieke partijen niet in staat zijn, de nieuwe realiteit van 4 partijen te accepteren en eindelijk eens politieke verantwoordelijkheid boven eigen ego/machtsspelletjes te plaatsen, moet Spanje weer naar de stembus. OP 26.6. Geen van de kandidaten had genoeg steun om de nieuwe premier te worden en een regering te vormen, concludeert Koning Felipe. En Rajoy doet net, alsof hij de nieuwe realiteit niet begrijpt; hij vertikt het om af te zien van een premierschap; zijn partij is de enige echte….Deze corrupte partij, en vooral dit soort lieden, maken Spanje niet bepaald beter. Als tot 2 mei niet ineens een verrassingsoplossing komt, zal het voor het eerst in de 40 jarige democratische (wat heet…) geschiedenis van Spanje zijn, dat een nationale verkiezing over moet. Rajoy peinst er niet over, om op te stappen; en ook Sanchez van de PSOE zet de hakken in het zand; never-nooit niet wil hij een deal met de PP van Rajoy. En met Podemos wil ie ook niet. Tja, iedereen geeft de ander de schuld, maar allen zijn ze zo flexibel als een loden pijp en weigeren hun eigen ego/machtsvertoon af te staan voor het welzijn van het land. Prutsklutsflutseput.

Nog erger is het feit, dat deze impasse  nog eens extra 187 miljoen gaat kosten, boven de miljoenen, die de verkiezing van 20/12 kostte. Ruim 14 miljoen voor de salarissen van de afgevaardigden en senatoren (???) ; 42 miljoen voor leningen voor a.s 26 juni, en 130 miljoen budget voor een nieuwe verkiezing.  Met zelfde koppen maar nieuwe posters. Meer niet. Geen veranderingen in de kandidatenlijst of standpunten, maar het kost wel veel geld. Van ons. De Circle of Businessmen – aldus de El Mundo – baalt; ze zitten echt niet te wachten op weer zo’n nutteloze verkiezing;  de vertegenwoordigers van de grootste bedrijven zijn kwaad op de politieke partijen voor deze ongewenste move. Verandert er iets? Welnee! Moest verboden worden, zoveel geld verprutsen.

 

Het hoofd van de ultrarechtse vakbond Manos Limpias (= schone handen…) is gearresteerd voor afpersing; nu wil hij alle aanklachten laten vallen, die hij heeft aangezwengeld bij Spaanse Gerechtshoven, aldus ingewijden. Als Miguel Bernad – de oprichter van deze vakbond – zijn plannen doorzet om Manos Limpios op te heffen– een vakbond die hij gebruikte voor private aanklachten – dan zullen daarmee twee van de meest prominente zaken – namelijk die van de Hoge Raad tegen rechter Baltasar Garzon (in relatie tot zijn onderzoeken van het Franco regime) of die van rechtsvervolging van Prinses Cristina – vervallen. Juist die laatste (Noos-case genaamd) gaat over belastingontduiking en staat of valt met zijn aanklacht. Pikant; hij zou Cristina 3 miljoen hebben gevraagd in ruil voor stopzetting van de zaak…Ach ja, nu wordt het hem allemaal ietwat te veel, en wil hij zich wijden aan zijn familie. Ook zijn vriendje, Pineda van Ausbanc (consumentenorganisatie)  – is net aangehouden voor gesjoemel, waarbij veel geld van banken en ondernemers de mist in ging.  Manos Limpios is al 20 jaar onder vuur; acterend als private aanklagers in praktisch elke corruptie zaak, of het nou Noos, Gürtel, Punica, Ere of Pujol-case betreft.

 

8 jaar na de start van de economische crisis laat de Spaanse gemeenschap een sterke stijging van armoede zien: ruim 29% van de bevolking is arm of dreigt arm te worden. De slecht betaalde werknemer is een feit; en dat is niet een gevolg van de recessie, maar het resultaat van structurele veranderingen van de arbeidsmarkt door de regering. Gracias para nada.

 

De krant ABC heeft op een scrabblebord 11 corruptiezaken, vermeld in de Panama Papers – uitgebeeld. Mossack Fonseca is door de anti-corruptie-aanklager formeel gevraagd om informatie in de zaken tegen Gürtel (Valencia/Camps); Rato (Bankia); Punica (Andalusie) en Pujol (Catalonie), om maar een paar te noemen, te verstrekken. Alsof ze niet al lang precies van de hoed & rand weten.

 

De ambtenaren van de schatkist vrezen, dat Montoro de Spanjaarden, die ruim 8 miljard hebben verstoppeld voor de Spaanse fiscus in Zwitserland, zal waarschuwen…..Namen, rekeningnummers en andere data van Spanjaarden, die in de Herve Falciani lijst staan – en tussen 2006 – 2008 – ruim 8 miljard in Zwitserland verborgen, zijn tot op heden nog niet onderzocht…Inmiddels wordt het belastingontwijkbedrag van Spanjaarden in belastingparadijzen op meer dan 156 miljard geschat…Haast om deze mensen aan te pakken? Welnee, liever modelo 720 voor de kleine man gebruiken.